Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), lisanssız güneş santrali yatırımcılarını ilgilendiren bir uygulama konusunda EPDK Tarifeler Daire Başkanlığı’na başvuruda bulundu.
Başkan Yardımcısı Mustafa Herdem imzası taşıyan yazıda 31 Aralık 2017 tarihine kadar “geçici kabule hazır tutanağını” alan Güneş Enerjisi Santrallerine (GES) uygulanacak dağıtım sistem kullanım bedellerinde ilgili tarifeler üzerinden yüzde 75 indirimin uygulanacak olmasının, güneş enerjisi piyasasını yılbaşından bu yana hareketlendirdiğine dikkat çekildi.
Dağıtım bedeli artışından etkilenmek istemeyen yatırımcıların GES’leri için 31.12.2017 tarihinden önce geçici kabule hazır tutanağı almak için yoğun çaba sarfettiklerine işaret edilen yazıda “Bugüne kadar, ülkemizde geçici kabulü yapılmış GES kurulu gücü yaklaşık 2.100 MWp olmakla birlikte, sene sonu bu rakamın 2.300 MWp i geçecek olması, GES’lerin geçici kabul sürecinde ve sonrasında kaçınılmaz olarak bir takım sorunların yaşanmasına sebebiyet verecektir/vermektedir” denildi.
YAŞANMASI MUHTEMEL SORUNLAR
Yazıda, yaşanan ve yaşanabilecek sorunlar özetle şöyle sıralandı:
-Panel, invertör, sehpa ve özellikle şebeke bağlantı ekipmanları ile ilgili malzeme teminlerinde büyük zorluklar yaşanıyor.
-Süre kısıtı, işlerin dönemsel olarak çok artmış olması ve hızlı kurulumlar, kalite açısından sorunlu GES kurulumlarının fazlalaşmasını beraberinde getiriyor.
-Üçüncü taraflar tarafından yapılan GES kalite kontrollerinde, hatalı ürün ve kurulumların yanı sıra kalitesizliğin oldukça fazlalaştığı görülüyor.
-Kış şartları GES kurulumu yapılan sahalarda hem montajı hem de malzemelerin zamanında temin edilmesini zorlaştırıyor. Bu durum sonuna yetişmesi planlanmış kontratlarda yatırımcı, banka ve uygulayıcı firma arasında dava konusu olabilecek sıkıntıların yaşanmasına neden olacak.
-31.12.2017 sonrası devreye girecek GES’lerdeki sistem kullanım bedelindeki artış sebebiyle 2018’ de lisanssız GES saha uygulamalarının azalacak olması güneş enerjisi sektöründe 2018 yılı ile ilgili iş planlarının yapılmasında büyük sıkıntı yaratıyor.
-Yerli panel üreticilerinin yılsonuna kadar tüm üretim kapasiteleri dolu olsa da 2018 için yeterli siparişleri yok 2018 yılı ile ilgili üretim planı yapamıyor.
SEKTÖR PAYDAŞLARI ÖNLERİNİ GÖREBİLMELİ
GENSED’in yazısında, başta yerli panel üreticileri olmak üzere sektör paydaşlarının 2018 yılında önlerini görebilmeleri için lisanssız GES saha uygulamalarının belli bir süre daha 2018 yılında devam etmesinin büyük önem taşıdığı görüşüne yer verildi.
GENSED’in yazısında bu konudaki talep ve önerisi ise şöyle belirtildi: “Mevcut yasal düzenleme çerçevesinde, devreye girecek GES’lerle ilgili olarak tarifeler üzerinden %75 indirim yapılabilmesi için alınması gereken “geçici kabule hazır” tutanağını alma süresinin uzatılması ve 6 (Altı) ay ek süre verilerek, geçici kabule hazır tutanağının 30.6.2018 tarihine kadar alınması ve geçici kabulün bu tutanağa dayanarak yapılması durumunda, tarifeler üzerinden %75 indirim yapılacağı yönünde karar verilmesidir.