Tosyalı V-Green yeşil çelik üretimi Düşük karbon ayak izi çelik teknolojisi Tosyalı yenilenebilir enerji yatırımları

Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik ve yenilikçilikle global arenada dikkat çekerken, Tube & Wire Fuarı’nda “Tosyalı V-Green” markasını tanıtarak yeşil çelik üretiminde yeni bir yaklaşım sunuyor.

Tosyalı Holding, Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen Tube & Wire Fuarı’nda, 40’a yakın global tesisle ve 10 milyon ton üretim kapasitesiyle sektördeki sürdürülebilirlik liderliğini pekiştiriyor. Tosyalı Holding, Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın liderliğinde, Tosyalı V-Green markasının lansmanıyla, çevreci üretim süreçlerine olan bağlılıklarını tüm dünyaya duyurdu.

Düşük karbon emisyonu için ileri teknoloji

İskenderun’daki Tosyalı Demir Çelik Tesisi’nde devreye alınan Quantum Furnace teknolojisi, geleneksel yöntemlere kıyasla %30 daha az elektrik ve %15 daha az doğalgaz tüketimi sağlayarak, karbon emisyonlarını büyük ölçüde azaltıyor. Bu tesis, sürdürülebilirlik yatırımlarının merkezinde yer almakta ve endüstriyel sürdürülebilirlikte yeni bir standart belirlemekte.

Yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar

Tosyalı Holding, tüm tesislerinde uyguladığı Güneş Enerji Sistemi (GES) projeleri ile 235 MW kurulu güce ulaşmış durumda. Bu projeler, yıllık 171 milyon kg karbon salımını önleyerek, Tosyalı’yı dünyanın çatı üstü GES’ine sahip en büyük şirketlerinden biri yapmıştır. 2025 yılına kadar bu kapasitenin artırılması hedeflenmekte.

Küresel piyasalarda yeşil dönüşüm

Tosyalı V-Green yeşil çelik üretimi Düşük karbon ayak izi çelik teknolojisi Tosyalı yenilenebilir enerji yatırımları
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı

Tosyalı Holding, sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında hazırlıklarına başlamış ve kendi üretim verilerine dayanarak ürünlerinin emisyonlarını %50 oranında azaltmış durumda. Bu başarı, Tosyalı Holding’i Avrupa piyasalarında rekabetçi kılarak, yeşil çelik üretiminde bir öncü haline getiriyor. Tosyalı Holding, çevresel düzenlemelere proaktif bir yaklaşım sergileyerek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) için özel bir çalışma grubu kurdu. Fuat Tosyalı’nın liderliğinde, şirket, tüm ürünlerin karbon emisyonlarını kendi bünyesinde hesaplayarak, şeffaflık prensibiyle müşterileriyle bu verileri paylaştı. Bu adım, onları sektördeki birçok rakibinden ayıran bir özellik olarak öne çıkarıyor. Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen kabul edilebilir değerlerin %50 altında karbon salımı gerçekleştirdiklerini belgeleyerek, 2026 yılında başlayacak olan SKDM uygulamalarına şimdiden hazır hale geliyorlar. Ayrıca, Tosçelik Profil ve Sac, Tosçelik Granül, Tosçelik Spiral, Tosyalı Toyo, Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demiri ve Tosyalı Demir Çelik tesislerinin tümü, EPD – Çevresel Ürün Beyanı belgelerini alarak, yeşil çelik üretiminde düşük karbon ayak izi ile lider konumlarını pekiştiriyorlar. Bu stratejik adımlar, Tosyalı Holding’in global çelik sektöründe sürdürülebilirlik ve çevresel uyumluluk konularında öncü bir rol üstlenmesine olanak tanıyor.

Global büyüme ve yeşil çelik yatırımları

Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik odaklı stratejileriyle önümüzdeki beş yıl içinde sektörde dünyanın en büyük 20 şirketi arasına girmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, yeşil çelik üretimine yönelik yatırımlar ve stratejik satın almalar gerçekleştiriyor. Şirket, sadece yeni tesisler kurmakla kalmayıp, aynı zamanda mevcut yatırımlarını da yeşil çelik üretimi üzerine odaklamış durumda. Özellikle Avrupa’da, Tosyalı, büyük bir çelik boru üreticisi olarak pozisyonunu pekiştirmiş, geçtiğimiz yıl şirket tarafından üretilen borular dünyanın çevresini 16 kez dolaşacak uzunlukta. Türkiye’deki Marmara bölgesinde yapılacak yeni yatırımlarla ERW boru üretim kapasitesini artırmayı planlayan Tosyalı, ayrıca İspanya’da önemli bir çelik boru üreticisi olan STS fabrikasını satın alarak Avrupa’daki konumunu daha da güçlendiriyor. Bu adımlar, şirketin Avrupa’daki çeşitli projelerde sürdürülebilirlik adına üstlendiği sorumlulukları göstermekte ve global çapta rekabetçiliğini artırıyor.

Daha az karbon, daha yeşil çelik

Tosyalı V-Green, sadece bir markadan öte, Tosyalı Holding’in sürdürülebilirlik odaklı tüm çabalarının bir yansıması. Teknoloji, yenilik, ve çevreci üretim süreçleri, bu markanın temel taşlarını oluştururken, şirket aynı zamanda sektöre öncülük ederek diğer şirketleri de yeşil dönüşüme teşvik ediyor.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse Tosyalı’dan Türkiye’den Almanya’ya yeşil çelik başlıklı makalemiz de inceleyebilirsiniz.


Yeşil çelik nedir?

Yeşil çelik, çevreye olan etkilerini en aza indirmek amacıyla üretilen bir çelik türüdür. Geleneksel çelik üretim süreçlerinde fosil yakıtların kullanımını azaltmak veya ortadan kaldırmak için yenilenebilir enerji kaynaklarından ve düşük karbonlu teknolojilerden yararlanılır. Bu yaklaşım, çelik üretiminin karbon ayak izini önemli ölçüde düşürmeyi amaçlar. Yeşil çelik, sürdürülebilir üretim yöntemleri ve çevre dostu teknolojilerle öne çıkan, geleceğin çelik sektöründe önemli bir yer tutmakta.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.