Güneş Paneli Üreten Firmalar ve borsada var olanlar

Güneş enerjisi, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) ünlü başkanı Dr. Fatih Birol’un deyimiyle, küresel enerji piyasalarının “yeni kralı” olma yolunda hızla ilerliyor. Son günlerde, Borsa İstanbul’da da güneş enerjisi rallisi yaşanıyor.

Küresel ısınma ve iklim hedefleri doğrultusunda yenilenebilir kaynakların enerji arzı içindeki payı giderek artıyor. Yenilenebilir kaynakların içinde ise güneş enerjisi öne çıkıyor. Temiz teknolojilerin giderek gelişmesi ve üretim maliyetlerinin düşmesi güneş enerjisi yatırımlarını cazip hale getiriyor.

Uluslararası kuruluşların analizine göre, dünya genelinde güneş enerjisi kurulumu son 10 yıldır sürekli rekor kırarak sürüyor. Dünya, 2022’de 2021’e göre yüzde 45 artışla 239 GW yeni güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirdi.

Dünya genelinde şu anda devrede olan 1,2 TW güneş enerjisi kurulu gücü 2023 yılında 1.612 TWh (teravatsaat) elektrik üretecek. Bu, Avrupa Birliği’nin toplam elektrik talebinin yüzde 57’sine denk geliyor. 2023’te dünya genelinde 341 ila 402 GW arasında yeni güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirilmesi beklenirken, 10 yıl içinde ise yeni kurulumların yılda 1 TW seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye güneş paneli üretiminde Avrupa’da lider

Türkiye güneş enerjisinde YEKA ihaleleri, YEKDEM teşvikleriyle son yıllarda önemli gelişme gösterdi. Öz tüketim amaçlı lisanssız santraller dahil olmak üzere güneş enerjisi kurulu gücü 10 bin MW’yi aşmış durumda. Artan güneş enerjisi yatırımları başta güneş paneli olmak üzere ekipman talebini de artırıyor.

Güneş Paneli Üreten Firmalar ve borsada var olanlar güneş paneli hisseleriTürkiye’de panel üretiminde yerlilik oranı de günden güne artıyor. Türkiye panel üretim kapasitesinde yaklaşık 7 bin 960 MW üretim kapasitesiyle Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Panel üretiminde dünyada ilk sırada yıllık 124 bin MW üretim kapasitesiyle Çin yer alıyor. Çin’i 14 bin MW ile Vietnam, 9 bin 200 MW ile Güney Kore takip ediyor. Ayrıca tüm AB ülkelerinin toplam üretim kapasitesi ise yıllık 3 bin 200 MW seviyesinde bulunuyor.

Sektör oyuncularının tahminlerine göre, şu anda sayısı 37’ye ulaşan üreticiler önümüzdeki dönemde yılda 20 GW (gigavat) panel üretebilecek kapasiteye sahip.

Türkiye’de 37 güneş paneli üreticisi var. Bunlar arasında Borsa İstanbul’da yer alanları sizin için inceledik

Borsa İstanbul’da ise ana işkolu güneş paneli üretimi olan üç şirket işlem görüyor. Yeşil Haber ekibi sizler için Borsa İstanbul’da işlem gören bu üç yerli güneş paneli üretici firmayı ön analiz etti.

Alfa Solar Enerji (ALFAS)

Alfa Solar Enerji Güneş Paneli üretim tesisleri

Giresunlu Karabaş ailesinin sahibi olduğu Alfa Makine Kazan bünyesindeki Alfa Solar Enerji, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde 2011 yılında kuruldu. 40 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisinde yılda toplam kapasitesi 1.3 GW olan 3 milyon adet fotovoltaik panel üretiliyor.

Borsada güneş paneli üretici şirketler - Alfa Solar Enerji

Fabrikada 120 hücreli halfcut, 144 hücretli halfcut, 144 hücretli halfcut black ve 144 hücreli bifacial paneller üretiliyor. Üretim kapasitesi yılda 758 ton emisyon salımını önlüyor. Tesiste 750 çalışan istihdam ediliyor.

CW Enerji (CWENE)

Almanya kökenli bir girişimci CW Enerji üretim tesisleriolan Tarzan Tarık Savran tarafından Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 2011 yılında kuruldu. Yıllık 1,8 GW güneş paneli üretim kapasitesine sahip CW Enerji, güneş paneli üretimi ve satışı başta olmak üzere; anahtar teslim GES kurulumu, tasarım, mühendislik ve teknik bakım hizmetleri sunuyor. Firma geçtiğimiz mayıs ayından itibaren Borsa İstanbul (BİST) Yıldız Pazar’da işlem görüyor.

CW Enerji, Antalya OSB’de 6 bin 747 metrekare  kapalı alana sahip tesisinde, Türkiye’de üretilmeyen ve güneş panellerinin üretiminde önemli bir hammadde olan EVA’nın üretimine hazırlanıyor.

güneş paneli üreticileri - CW EnerjiAyrıca yine, Antalya OSB’de 19 bin 966 metrekare alana sahip yeni tesisinde bu yıl içinde lityum batarya enerji depolama sistemleri üretimine başlayacağını açıkladı.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG)

Smart Güneş Enerjisi üretim tesisleri. Borsada güneş paneli üreten şirketler

2014 yılında İstanbul’da kurulan Smart Güneş Teknolojileri, Çin menşeili SUMEC Group işbirliğiyle Gebze, Kocaeli’deki üretim tesisinde arazi ve çatı güneş enerjisi santrallerinde kullanılmak üzere kristal silikon hücre bazlı yüksek verimli FV (fotovoltaik) güneş paneli üretiyor. Yıllık 1.7 GW üretim kapasitesine sahip fabrikada Multi Busbar, PERC, Half-Cut Cell ve Bifacial gibi son teknoloji güneş panelleri üretiliyor. Smart Güneş Teknolojileri, Türkiye’de Gebze, Dilovası ve Aliağa olmak üzere 3 üretim tesisinde 1000 kişiye istihdam sağlıyor.

Borsada güneş paneli üreten firmalarSmart Enerji, 2024 yılı sonuna kadar yıllık panel üretim kapasitesini 2.9 GW’ye, güneş hücresi üretim kapasitesini ise 2 GW’ye çıkarmayı hedefliyor.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Borsa İstanbul’da enerjisini rüzgardan alan 8 hisse” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.