Abu Dabi yakınlarındaki çölde yetişen bir bitkiden jet yakıtı elde etmek için pilot bir proje yürütülüyor. Projenin başarıyla tamamlanması halinde fosil yakıt kullanılan hava ulaşımının geleceği tümüyle değişebilecek.
Abu Dabi’nin 30 kilometre uzağında IRENA merkezine çok yakın olan iki hektarlık bir çiftlikte Masdar Enstitüsü Sürdürülebilir Biyoenerji Araştırmaları Konsorsiyumu (SBRC) tarafından başlatılan bir proje ile biyoyakıt üretimi hedefleniyor. Çölde yetişen ve sadece deniz suyu ile beslenebilen “Salicornia bigelovii” isimli bu bitkinin tohumları yüzde 30 oranında yağ içeriyor. Bitkinin kurutulmuş hali de biyoyakıt üretiminde kullanılabiliyor.
Pilot proje başarılı olduğu taktirde Birleşik Arap Emirlikleri çöllerinde yaklaşık 200 hektarlık bir alanda bitki yetiştirilerek biyoyakıta dönüştürülecek. Bunun önümüzde 10-15 yıllık bir sürece yayılacağı tahmin ediliyor.

HAVACILIK KENDİ AYAKİZİNİ YARATIYOR
Araştırmaya liderlik eden Hendrik Johannes Visser, havacılık sektörünün giderek gelişen bir sektör olduğunu ve kendi karbon ayak izini yarattığını belirterek, bunu azaltacak bir biyoyakıt çözümü geliştirmek istediklerini kaydetti. Visser, bunun zor ama olası olduğunu, biyoyakıtların gıda ürünü olma sorunu ile yüksek düşük ısıda donma özelliklerini çözecek bir yöntem üzerinde çalıştıklarını söyledi.

HER YIL 380 MİLYAR LİTRE JET YAKITI TÜKETİLİYOR
Gelişmiş biyoyakıtların ilk jenerasyon biyoyakıtlardan farklı olarak yiyecek koçanlarını değil orman atıklarını kullandığı bilgisini veren IRENA Yenilenebilir Enerji analisti Francisco Boshell de, gelişmiş biyoyakıtlar sera gaz emisyonunu fosil yakıtlara göre yaklaşık yüzde 60-95 oranında azalttığını söyledi. Her yıl yaklaşık 380 milyar litre jet yakıtı tüketildiğini de sözlerine ekledi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.