biyokütle enerjisi

Türkiye’nin biyokütle ve atık ısı enerjisi 74 ilde bulunan santrallerle 2 bin 380 MW kapasiteye ulaşırken, İstanbul sahip olduğu en yüksek kapasite ve elektrik üretimiyle ilk sırada yer alıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası verilerine göre, Türkiye’nin elektrik kurulu gücü, nisan sonu itibarıyla 104 bin 487 MW’ye ulaştı. Biyokütle ve atık ısı enerjisinin toplam elektrik kurulu gücündeki payı ise yüzde 2,27 oldu.

Toplanabileceği değerlendirilen atıkların toplam ekonomik enerji eşdeğeri yaklaşık yıllık 3,9 milyon ton eşdeğer petrol olarak hesaplanıyor.

Su, rüzgar ve güneş gibi sınırsız doğal kaynaklardaki enerjinin modern hayatta kullanılabilir enerji formuna dönüştürülmesi için faydalanılan teknolojiler çeşitlenip gelişirken, binlerce tona ulaşan atıkların enerji üretiminde kullanımı da artıyor.

Biyokütle organik malzemelerin yakılmasıyla elde ediliyor

Türkiye’nin hemen tüm bölgelerinde biyokütleden ve atık ısıdan elektrik üretimi yapılabiliyor. Biyokütleden elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 74 ilde bulunan santrallerle 2 bin 380 megavat kapasiteye ulaştı.

Biyokütle Isı Enerjisi

Biyokütle, organik malzemelerin yakılmasıyla elde edilen bir tür enerjidir. Mahsul kalıntıları, orman ürünleri ve hatta ticari veya evsel atıklar, bu sistemin çalışmasında yakıt olarak kullanılabilir.

Sürdürülebilir ve yenilenebilir bir kaynak olan biyokütle, çevre dostu bir enerji kaynağı. Organik malzemelerin yakılması sonucu elde edilen enerji, doğal olarak yenilenebilir özellikte.

Büyük ölçekli üretim sektörlerinde, demir-çelik ve cam sanayi gibi ısıtmanın söz konusu olduğu süreçlerde genellikle belli bir miktar ısı kullanılırken, kalan bölüm ise değişik yollarla ve çoğunlukla da baca gazları vasıtasıyla atılıyor.

“Atık ısı” olarak adlandırılan bu enerji türüyle elektrik üretimi yapılması mümkün. Böylece, ücretsiz yakıt kullanılarak elektrik üretilip ekonomik fayda temin ediliyor ve çevre duyarlılığı açısından önemli katkı sağlanıyor. Biyokütle, doğanın sunduğu fırsatlardan yararlanan ve geleceğe yönelik çevre dostu bir enerji seçeneği sunan bir kaynak.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.