Fosil Yakıt Tüketimi

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) “Dünya Enerji Dönüşümleri Görünümü” başlıklı raporuna göre, yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen ve modern biyoenerji gelecekte enerji dünyasına hakim olacak.

Raporda Paris İklim Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama stratejisi kapsamında 2050’de yenilenebilir enerjinin egemen olduğu küresel enerjinin üç katına çıkacağı öngörülürken, aynı zamanda fosil yakıt kullanımında yüzde 75’ten fazla düşüş bekleniyor. Bu sürede petrol ve kömür tüketimi en hızlı şekilde azalacak. Doğal gaz 2025 civarında kendi zirvesine ulaşırken, 2050 yılına kadar kalan en büyük fosil yakıt haline gelecek.

Rapora göre, 2050’deki tüm karbonsızlaştırma çözümlerinin yüzde 90’ı, doğrudan düşük maliyetli enerji, verimlilik, son kullanımda yenilenebilir enerjili elektrifikasyon ve yeşil hidrojenin doğrudan temini yoluyla yenilenebilir enerjiyi içerecek.

ULAŞIM SEKTÖRÜNDE ELEKTRİFİKASYON ÖNEMLİ

karbon nötr

IRENA, 1,5 derecelik yol haritası kapsamında, 2050’de elektriğin ana enerji taşıyıcısı haline geleceğini ve aynı dönemde yenilenebilir enerji kapasitesinin 10 kattan fazla genişleyeceğini öngörüyor. Ulaşım, 30 kat artışla en yüksek elektrifikasyon artışını görecek. Taşımacılıktaki karbon emisyonu azaltımlarının neredeyse yüzde 70’i doğrudan ve dolaylı elektrifikasyondan kaynaklanacak.

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera şunları söyledi: “Küresel ısınmayı 1.5  derecenin altında tutmayı öngören Paris Anlaşması hedefine ulaşmak için fırsat penceresi hızla kapanıyor. Son eğilimler, bulunduğumuz yer ile olmamız gereken yer arasındaki uçurumun azalmadığını, genişlediğini gösteriyor. Yanlış yöne gidiyoruz. Dünya Enerji Dönüşümleri Görünümü, 1,5 ° C hedefi ile uyumlu olmamız gereken dar yol seçeneklerini değerlendiriyor. Anlamlı bir geri dönüş yapmak için enerji geçişlerinde ciddi bir hızlanmaya ihtiyacımız var. Çabalarımızı ölçmek için en önemli değişken zaman olacak” dedi.

“YOL ÜRKÜTÜCÜ OLSA DA…”

La Camera , “Yol ürkütücü olsa da, birkaç olumlu unsur bunu başarılabilir hale getirebilir” diye ekleyerek şu değerlendirmede bulundu: “Küresel karbondioksit salınımının yarısına neden olan büyük  ekonomilerin emisyonları karbon nötr durumuna dönüyor. Küresel sermaye hareket halinde. Finans piyasalarının ve yatırımcıların sermayeyi sürdürülebilir varlıklara kaydırdığını görüyoruz. Covid-19, ekonomileri fosil yakıtlara bağlamanın maliyetinin ne kadar yüksek oduğunun altını çizdi ve yenilenebilir enerjinin dayanıklılığını doğruladı.

Hükümetler ekonomileri kurtarma ve iyileştirme için büyük paralar pompalarken, yatırımların  enerji dönüşümünü desteklemesi gerekir. Harekete geçme zamanı ve ülkeler, 21. yüzyıla uygun iklim açısından güvenli, müreffeh ve adil bir enerji sistemi politikalarıyla öncülük edebilirler.”

MALİ PİYASALAR YENİLENİLEBİLİR ENERJİYE YÖNELECEK

Öte yandan IRENA raporu, finansal piyasaların sermayeyi fosil yakıtlardan uzaklaştırarak yenilenebilir enerji gibi sürdürülebilir varlıklara tahsis etme sürecinde bulunduğunu ve bu yönde önemli bir değişim-dönüşüm yaşayacağına dikkat çekiyor.

S&P endeksindeki fosil yakıt ağırlıklı enerji sektörünün payının 10 yıl önceki yüzde 13’ten bugün yüzde  3’ün altına düşmesiyle fosil yakıtların notunun düşmeye devam ettiğini gösteriyor. Daha da önemlisi yatırımcılar 2020’de S&P temiz enerji kaynaklı hisselerin yüzde 138 artmasıyla yenilenebilir enerji stokuna para akıtmaya devam ediyor.

YEŞİL EKONOMİYE DESTEK 1.8 TRİLYON DOLARDAN AZ

IRENA’nın görünüm raporu, önemli yatırımların yeniden yönlendirilmesi gerektiğini gösterirken, büyük ekonomilerin, tarım, sanayi, atık yönetimi, enerji ve ulaştırma gibi karbonla ilgili sektörlere yaklaşık 4,6 trilyon doları doğrudan pompalayacak şekilde ekonomi paketleri açıkladığını, ancak ekonomik teşvik paketlerinde 1,8 trilyon ABD Dolarından daha az bir kaynağın yeşil ekonomiye yönelik olduğuna işaret ediyor.

FOSİL YAKITA ÜÇ KAT DAHA FAZLA FİNANSMAN

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera
IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera

Rapora göre, enerji geçiş yatırımları yüzde 30 artarak bugünden itibaren 2050’ye kadar toplam 131 trilyon ABD Dolarına çıkacak ve bu da her yıl ortalama 4,4 trilyon ABD Dolarına tekabül edecek. Sosyo ekonomik faydalar çok büyük olacak, temiz enerjiye geçişe yatırım yapmak, her 1 milyon dolarlık harcama için fosil yakıtlardan üç kat daha fazla iş yaratacak.

Yeşil hidrojen, 2050’de toplam tüketimin yüzde 30’unu temsil eden en büyük elektrik taleplerinden biri olarak ortaya çıkacak. IRENA, biyoenerji destekli karbondan arındırma teknolojilerinin (BECCS) endüstrilerin sahip olduğu sınırlı karbon bütçeleri karşısında negatif emisyonlar düzeyini yakalaması sürecinde giderek daha önemli hale geleceğine vurgu yapıyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.