En büyük yüzer rüzgar çiftliğini petrol devleri planlıyor

Equinor, Shell ve TotalEnergies gibi devlerin oluşturduğu bir konsorsiyum, fosil yakıt operasyonlarına güç sağlamak için Norveç açıklarında dev bir yüzer rüzgar çiftliği oluşturma çabasında

Petrol ve gaz devlerinin oluşturduğu bu grup, geçtiğimiz Cuma günü yapılan açıklamada, Troll ve Oseberg petrol ve gaz sahalarındaki çıkarma faaliyetlerine güç sağlamak için 1 gigawatt’lık rüzgar çiftliği inşa etme seçeneklerini araştırdıklarını açıkladılar. Derin deniz fosil yakıt uzmanlığına sahip temelde çevre kirletici işleri yürüten bu şirketlerin, yenilebilir enerji yayılımında kilit bir rol oynayabileceği ve küresel karbon emisyonlarını düşürmede etkili olabileceklerini görmek ilginç.

Açık deniz rüzgar çiftlikleri, yenilenebilir enerjinin en hızlı büyüyen sektörlerinden. Mevcut ve ilerde faaliyete geçmek üzere planlanan projelerin çoğu, deniz tabanına bağlı temeller üzerine türbinlerin yerleştirildiği sığ sularda bulunuyorlar. Gelişen yüzer rüzgar teknolojisi, rüzgar enerjisi üretmeye uygun deniz alanlarını çokça büyütebilir.

Dünya Çapında Emisyonları Azaltmayı Sağlacak Büyüklükte, Dev Yüzer Rüzgar Çiftlikleri

yüzer rüzgar çiftliği
Rüzgar türbinleri kurulumu. Aberdeen Sahili, İskoçya, Birleşik Krallık

Yüzer rüzgar çiftliği adı ile tanımladığımız bu teknoloji şimdiye kadar sadece küçük pilot projelerde kullanıldı. Equinor sirketi, İşkoçya açıklarında konsepte öncülük etti ve Norveç’te daha büyük bir projenin inşa aşamasında. Üzerinde düşünülen Trollvind bölgesinde yer alaak bu yeni proje, Equinor’un Norveç’teki projesinden 11 kat daha büyük olacak. Bu büyüklükte bir yüzen rüzgar çiftliği, dünya çapında emisyonları azaltmaya yönelik çabalara önemli bir katı sağlayacak çapta.

Kuzey Denizi’ndeki fosil yakıt faaliyetlerine güç sağlamak için bu yüzen rüzgar çiftliğinin ürettiği tüm elektriği Equinor, Petoro ve ConocoPhillips ortaklığı satın almayı planlıyor. Rüzgar çiftliği, potansiyel olarak evleri ve işletmeleri besleyebilmesi için karaya enerji hatlarıyla bağlanacak. Şirketler gelecek yıl bir yatırım kararı almayı ve projeyi 2027 yılına kadar faaliyete geçirmeyi planlıyor.

Petrol şirketlerinin kendi operasyonlarından ve enerji ihtiyaçlarından kaynaklanan yaydıkları üretim kaynaklı emisyonlar, genel iklim üzerindeki etkilerinin sadece küçük bir parçası. Örneğin, Equinor geçen yıl sahip olduğu ve işlettiği faaliyetlerden yaklaşık 12,1 milyon ton karbondioksit üretti, ancak gerçekleştirdiği faaliyetlerin dünya üzerindeki toplam etkisi 250 milyon tonu aştı.

Bu rakamlara rahmen Trollvind alanında gerçekleştirilecek proje benzeri projelere yapılan yatırımlar küresel yeşil hedeflere ulaşmak için, yenilenebilir enerji teknolojilerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak adına çok önemli bir itici güç.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.