Dünyanın en büyük güneş enerjisi soğutma sistemi İzmir’de

MM Group’un İzmir’deki üretim tesislerinde dünyanın en büyük endüstriyel güneş enerjisi soğutma sistemi, Soliterm Group tarafından hayata geçirildi. Tesisin ısıtma-soğutma ve sıcak su ihtiyacının güneş enerjisi ile karşılanmasını sağlayacak proje, yılda 3.000 tondan fazla karbon emisyonunu önleyecek.

Soliterm GroupKüresel ısınma, dünya gündeminin ilk maddesine yerleştiği günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan her yatırım sürdürülebilirlik adına büyük önem taşıyor. Merkezi Almanya’nın Aachen kentinde bulunan, Soliterm Group, Avusturya menşeli Mayr Melnhof Graphia’nın İzmir’deki üretim tesislerinde dünyanın en büyük endüstriyel güneş enerjisi soğutma sistemini hayata geçirerek tarihi bir sürdürülebilirlik adımına imza attı.

Almanya Hükümeti desteği

Güneş enerjisi çözümleri için dünyanın öncü ve lider kurumlarından Soliterm Group’un patentli teknolojisi, dünyanın en büyük karton üreticilerinden biri olan MM Group’un İzmir tesislerinde, yılda 3.000 tondan fazla karbon dioksit emisyonunun tasarruf edilmesini sağlayacak. Proje, Alman Enerji Çözümleri Girişimi – Yenilenebilir Enerji Çözümleri Programı’nın bir parçası olarak Almanya Federal Ekonomik İşler ve İklim Eylemi Bakanlığı tarafından yakından izleniyor ve destekleniyor.

Kendi alanında dünyada bir ilk

Dünyanın en büyük güneş enerjisi soğutma sistemiİzmir-Tire’deki MM Graphia tesisleri çatısına kurulan 4.500 m2’lik sistem ile 3,5 MW’ın üzerinde soğuk çıktı elde edilecek. Soliterm Group’un geliştirdiği parabolik oluklu kolektörler ve enerji beslemesini sağlayan termal depolama sistemi, tesisin tüm ısıtma-soğutma ve sıcak su ihtiyacını yüzde 80 oranında güneş enerjisi ile karşılayacak. Sistem sayesinde tesis yılda 3.000 tondan fazla CO2 emisyonunun önüne geçecek. Başka bir deyişle yaklaşık 1000 aracın 1 yılda atmosfere saldığı karbon miktarını 1 yılda geri kazandıracak.  MM Graphia tesislerinde hayata geçirilen sistem ölçek itibariyle, dünyanın bu alandaki en büyük projesi olma özelliğini taşıyor.

Almanya İzmir Başkonsolosu Dr. Detlev Wolter
Dr. Detlev Wolter

Projenin MM Graphia üretim tesislerinde düzenlenen lansmanında, Soliterm Group CEO’su Dr. Ahmet Lokurlu ve MM Graphia CEO’su Fuat Polat; Almanya İzmir Başkonsolosu Dr. Detlev Wolter, Almanya Ekonomi ve Çevre Bakanlığı Danışmanı Dr. Tobias Junne’un aralarında bulunduğu yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlere, endüstriyel güneş enerjisi soğutma sistemini tanıtarak bilgi verdiler.

İnsanlık için harekete geçilmeli

Soliterm Group CEO’su Dr. Ahmet Lokurlu
Dr. Ahmet Lokurlu

Soliterm Group CEO’su Dr. Ahmet Lokurlu, güneş enerjisinin dünyanın en değerli yenilenebilir enerji kaynağı olduğuna vurgu yaparak, solar enerji yatırımlarının gelinen noktada bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirtti. Lokurlu, “Birleşmiş Milletler’in son bulgularına göre, önümüzdeki beş yıl içinde yıllık ortalama küresel sıcaklıkların Paris Anlaşması’yla belirlenen 1,5 santigrat dereceyi aşma ihtimali yüzde 50 oldu. 1,5 derece taahhüdü, iş dünyasının ve özellikle endüstri alanında çalışan şirketlerin çözüme ortak olması ile gerçekleşebilir. 2050 yılına kadar her yıl 200 milyondan fazla insan iklim değişikliği nedeniyle yerinden olabilir. Bunlar çok ciddi rakamlar. Karar vericilerin, bir an önce bir dakika bile beklemeden harekete geçmeleri insanlık adına büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

İklim krizinde özel sektörün rolü

Pandemi sürecinin, insanlığın sürdürülebilir yaşam konusunda bir sınavdan geçmesine neden olduğunu söyleyen Lokurlu, MM Group’un pandemi öncesinde başlattığı bu önemli adımın dünyayı değiştirme potansiyeli taşıdığını söyledi. Lokurlu, “MM Graphia’nın İzmir tesislerinde, kurumun çok değerli CEO’su Fuat Polat liderliğinde cesur bir yatırım kararı alındı ve yenilenebilir dönüşüm kusursuz bir biçimde gerçekleşti. İklim krizi ile mücadele sadece hükümetlerin sorumluluğuna bırakılamayacak kadar önemli bir konudur ve iş dünyasının cesur liderleri sayesinde hız kazanabilir. Günümüzde enerji fiyat patlamaları, önüne geçilemez bir düzeyde gerçekleşiyor. Uğruna savaşlar çıkan enerji ile ilgili adım atmak, sadece karbondioksit salımı için veya ekonomik olması için değil aynı zamanda enerji bağımsızlığı için de önem taşıyor. Türkiye’nin sonsuz güneş kaynakları kullanılarak; yaşama geçirilen projelerle bu bağımsızlık kazanılabilir, projelerin enerji güvenliği sağlanır ve ekonomiye büyük bir katkı sağlanmış olur” dedi.

Sürdürülebilirlik kültürümüzün yapıtaşı

Dünyanın en büyük karton üreticilerinden biri olan MM Group, 22 ülkedeki 52 üretim tesisinde 12.000’den fazla kişiyi istihdam ediyor. Şirket, 1,5°C İş Tutkusu’nun bir parçası olarak net sıfır emisyon taahhüdü için geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen karton ambalajlarla sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ediyor ve verimli bir üretimi hedefliyor.

Grubun İzmir’deki MM Graphia üretim tesisinde enerji, üretim süreçlerinde ve iklimlendirme ihtiyacı için kullanılıyor. MM Graphia CEO’su Fuat Polat, yeşil dönüşümün ve tüm süreçlerde iklim merceği kullanmanın MM Group kültürünün bir parçası olduğuna dikkat çekerek, Soliterm iş ortaklığıyla atılan adımın oyun değiştirici bir etkisi olduğunu söyledi.

Fabrikanın enerji ihtiyacı

Fuat Polat, “1,5°C İş Tutkusu, grubumuzun bu alandaki çalışmalarını özetleyen iş yapma biçimi ve attığımız her adımda net sıfır taahhüdüne olan bağlılığımızı artırıyoruz. Soliterm teknolojisi ile tesisimizde yılda 3.000 tondan fazla CO2 emisyonunun önüne geçecek ve çok daha önemlisi önemli bir örnek teşkil etmiş olacağız” dedi. İki yıl önce bu yatırıma başlayarak çok doğru bir karar verdiklerini belirten Fuat Polat, “Hem yeterli olmayan enerji kaynakları hem de artan maliyetler karşısında kurmuş olduğumuz bu tesis sayesinde, termal enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımı sayesinde öncelikle doğaya, insanlarımıza ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

 

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.