GÜYAD_PWC toplantısı

GÜYAD ve PwC Türkiye iş birliğiyle 6 Nisan’da düzenlenen ‘Enerji Sektörü Özelinde Yatırım Teşvik Sistemindeki Güncel Gelişmeler’ başlıklı webcast yayınında konuşan PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Enerji Altyapı ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Murat Çolakoğlu, elektrik tüketimiyle ilgili modellemelerde önümüzdeki dönemde yıllık en az yüzde 3’lük büyüme öngörüldüğünü söyledi.

Murat Çolakoğlu, bunun büyük bir kısmının yenilenebilir enerjide ve özellikle lisanssız güneş enerjisi sektöründe gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Yenilenebilir enerji sektöründe mevcut ekonomik ve jeopolitik şartlarda sağlanan ilerlemeleri ve diğer gelişmeleri değerlendiren Çolakoğlu, “Bazı zorluklar olsa da bunların geçici olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte hem yerli hem yabancı yatırımcı açısından Türkiye’ye yatırım yapmanın tam zamanı olduğu aşikar. Yeter ki yatırımcının önünü açalım, öngörülebilir olalım” şeklinde konuştu.

GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün’ün kısa açılış konuşmasıyla başlayan yayında, PwC Türkiye uzmanları tarafından “‘Yatırım Teşvik Sistemi’nin sağladığı avantajlar ve teşvik programları, yenilenebilir enerji yatırımları için verilen destekler, son düzenlemelerin etkisi ve teşvik sürecinin yönetimi” konularında bilgi aktarıldı.

“Yabancı ilgisi biraz arttı”

Aygün’den sonra söz alarak hem sanayicilerin ve enerji sektöründeki yatırımcıların hem de Türkiye’nin enerji yönetiminin yenilenebilir enerji alanında ülkenin önünü açmak için çalıştığını söyleyen PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Enerji Altyapı ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Murat Çolakoğlu, “Yenilenebilir enerjinin önemi günden güne artıyor, artık herkesin ‘nerede nasıl yatırım yaparım’ dediği bir hale geldik. Çünkü bu konunun dışa bağımlılığı ve cari açığı daha da azaltacak bir unsur olduğunun altı kalın kalemlerle çizildi. İçinde bulunduğumuz konjonktürün de etkisiyle yabancı ilgisinin bu dönemde biraz arttığı bilgisini verebilirim.

Sanayicilerin yenilenebilir enerji tarafında nasıl bir çıkış, nasıl yatırım yapabilecekleri konusunu daha çok sorguladıklarını söyleyebilirim. İşin teşvik tarafı da bunu cesaretlendiriyor” dedi. Çolakoğlu, yatırım teşvikleri konusunda sürekli yenilikler ve değişiklikler olduğunu ancak artan ilgiye karşın bu ilgiye karşılık verecek, yenilenebilir enerji yatırımcılarının önünü açacak ve bu yatırımların bir an önce hayata geçmesini sağlayacak düzenlemelerin de yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yasemin Bekgöz: “Son 3 yılda yenilenebilir enerji alanında 1.250 yatırım teşvik belgesi düzenlendi”

Yatırım teşvikleri konusunda güncel düzenlemeler konusunda detaylı bilgiler aktaran PwC Türkiye Dolaylı Vergi Hizmetleri Direktörü Yasemin Bekgöz de son 5 yılda yaklaşık 50 bin yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini ve özellikle pandemi sonrası dönemde hem yatırım teşvik belgeleri hem de katma değerli yatırımlar açısından ciddi bir hareketlenme olduğunu belirtti. Yalnızca 2021 yılında 12.500’ün üzerinde teşvik belgesi düzenlendiğine dikkat çeken Yasemin Bekgöz, bunun da sabit yatırım tutarına yönelik yaklaşık 300 milyar TL’lik bir harcama ve 380 bin kişilik yeni istihdam kazandırılması öngörüsü getirdiğine dikkat çekti. Bekgöz 2019-2021 döneminde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi alanında düzenlenen 1.750 yatırım teşvik belgesinin yüzde 87’sinin GES yatırımları için alındığını vurguladı.

Yayına katılan PwC Türkiye Dolaylı Vergi Uzmanı Pelin Güzeler ise katılımcılara teşvik belgesi başvuru süreci ve başvuruların yapıldığı ‘E-TUYS’ sistemi hakkında ayrıntılı paylaşımlarda bulundu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.