WindEurope_TÜREB

İki yıllık pandemi arasından sonra fiziki katılımla İspanya’nın Bilbao şehrinde düzenlenen WindEurope etkinliğine katılan TÜREB Heyeti, düzenlenen özel bir oturumla, rüzgar türbini tedarikçileri ve ana bileşen üreticilerine “Türkiye’ye yatırım yapmaları” çağrısında bulundu.

WindEurope 2022 katılımı için kamu ve özel sektörün üst düzey temsilcileriyle birlikte Bilbao’da bulunan TÜREB Heyeti, ilk olarak WindEurope CEO’su Giles Dickson ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Görüşmede TÜREB ve WindEurope arasındaki iş birliği olasılıkları, Türkiye pazarındaki yatırım fırsatları, Türkiye’de rüzgar endüstrisinin geliştirilmesi için iş birliğinin artırılması ve WindEurope etkinliğinin önümüzdeki yıllarda Türkiye’de yapılması gibi konular ele alındı. Görüşmede ayrıca WindEurope CEO’su Giles Dickson ve TÜREB Başkanı İbrahim Erden’in doğrudan temasta bulunarak iş birliği yapması kararlaştırıldı.

Kamudan türbin tedarikçilerine Türkiye’ye yatırım çağrısı

WindEurope etkinlikleri kapsamında T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi himayesinde gerçekleştirilen
“Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Alanında Yeni Dönem Yatırım Fırsatları ve Sanayi Gelişimi” başlıklı TÜREB Özel Oturumuna, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yurtdışı Faaliyetler Dairesi Başkanı Furkan Karayaka, Enerji İşleri Genel Müdürü Dr. Ömer Erdem, EPDK RES Grup Başkanı Mustafa Çelebi, TEİAŞ Genel Müdür Yardımcısı Deniz Coşkun, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Uzmanı Erdal Ertuğrul, PwC Türkiye ESG ve Yenilenebilir Enerji Projelerinden Sorumlu Direktörü Mehmet Özenbaş ve TÜREB Başkanı İbrahim Erden konuşmacı olarak katıldı.

Tüm WindEurope katılımcılarına açık olan oturum, Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayan yatırımcılar, finans kuruluşları ve danışmanlık şirketleri temsilcileri tarafından izlendi. Oturumda söz alan konuşmacılar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası daha fazla oranda yenilenebilir enerjiye geçiş zorunluluğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin güçlü rüzgar sanayisi ve tedarik zinciri yapısıyla yeni yatırımlara açık olduğunu vurguladı. Kamu ve özel sektör temsilcileri, özellikle rüzgar türbini ve türbin bileşenleri üreticilerine “Türkiye’ye yatırım yapmaları” çağrısında bulundu.

Ömer Erdem: “Rüzgarda nisan sonunda 850 MW’lik başvuru alınacak”

Oturumda konuşan Enerji İşleri Genel Müdürü Ömer Erdem, Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmek için birçok yasal düzenlemeyi hayata geçirdiğini hatırlatarak Türkiye’de yalnızca rüzgar enerjisi alanında halen 3.600 şirketin faaliyet gösterdiğini ve doğrudan ya da dolaylı olmak üzere toplam 20 bin kişinin istihdam edildiğini vurguladı.

“Türkiye geçtiğimiz yıl rüzgarda önemli başarılar kaydetti. 2020’de toplam 1,6 milyar dolarlık yeni yatırımla Avrupa’da ilk beşte yer alan ülkemiz rüzgar santrali ekipmanları üretiminde de yine Avrupa’da beşinci sırada bulunuyor” diyen ve rüzgarda Nisan sonu itibarıyla 850 MW’lık YEKA başvurularının alınacağını söyleyen Erdem, şu anda yarışma şartlarının tavan fiyat, eskalasyon formülleri ve kesin bavuru tarihi açısından revize edildiğini ve bu değişikliklerin yakında açıklanacağını belirtti. İklim hedeflerini gerçekleştirmek ve enerjide dışa bağımlılığını azaltmak isteyen bir ülke olarak yenilenebilir enerji alanındaki bütün yatırımların Türkiye için çok büyük önem taşıdığını kaydeden Ömer Erdem, sektörün gelişimi için sektör temsilcileriyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da istişarelerinin kesintisiz devam edeceğinin altını çizdi.

TÜREB Başkanı İbrahim Erdem: “Avrupa ile Türkiye yeniden yakınlaşıyor”

TÜREB Başkanı İbrahim Erden de toplantıya katılan yabancı yatırımcılara, Batı ve Çin arasındaki tedarik gerginliğinin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa ile Türkiye’nin hem politik hem ekonomik olarak yeniden yakınlaştığını vurguladı. Erdem bunun rüzgar sektörüne yansımalarını hızlandırmak adına özellikle Türk sanayi yatırımcısı ve tedarikçilerinin araştırılıp buradaki imkanlardan daha fazla yararlanılması çağrısı yaptı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.