BM Raporu İklim Eylemi Sürdürülebilir Gelecek

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı önemli bir rapor, küresel ısınmayı kontrol altına alma hedefinin gerçekleştirilmesi için her alanda daha fazla eyleme ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan tarihi rapor, dünya genelinde küresel ısınmayı kontrol altına alma hedefine ulaşılamadığını uyarıyor. Bu rapor, küresel ısınmayı yüz yıl sonundan önce 1.5 °C sınırlamak gibi bir hedefe ulaşmak için emisyonları yeterince hızlı azaltmadığımızı gösteriyor. Dünya, 1.5 °C sıcaklık artışını durdurmak için hızla eyleme geçmeliyiz.

Ülkeler taahhütlerini yerine getiremiyor

BM’nin iklim değişikliği sekreteryası, dünya genelindeki ülkelerin emisyonları azaltma taahhütlerini değerlendirdi ve bu taahhütlerin küresel ısınmayla mücadeleye ne kadar katkı sağladığını değerlendirdi. Verilen cevap yetersiz.

1.5 °C sıcaklık artışı tehlikesi

Rapor, dünya genelindeki hükümetlerin, on yıl sonunda dünya sıcaklığının 1.5 °C sınırını aşmasını önlemek istiyorlarsa, milyarlarca ton karbon dioksidi hızla nasıl azaltacaklarını bulmaları gerektiğini vurguluyor.

İklim krizi adaletine bir uyarı

BM Raporu, küresel iklim hedeflerine ulaşma konusundaki adaletsizliğe bir uyarı olarak nitelendiriliyor ve liderlere nasıl harekete geçecekleri konusunda somut bir rehber sunmakta.

BM’nin ilk değerlendirmesi

BM’nin bu değerlendirmesi, bir ilki temsil ediyor ve dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerinin yıllık G-20 zirvesi için Yeni Delhi’de bir araya gelmelerinden önce yayınlandı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, zirve ev sahibi olarak 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak hedefinin üstünde çalışıyor, ancak taslak metin aynı zamanda emisyonları yakalayabilen teknolojilerle daha fazla fosil yakıt kullanımına izin verme yollarını da aramakta.

Paris anlaşması ve iklim hedefleri

Paris Anlaşması, “nearly-universal climate action” (neredeyse evrensel iklim eylemi) başlatarak birçok ülkenin iklim eylemi başlatmasını sağlamış olsa da, “bilimsel verilere dayalı olarak hala yetersiz” olduğunu belirtiyor. 1.5 °C ısınma hedefini sürdürmek için gereken zaman hızla tükeniyor.

BM Raporu İklim Eylemi Sürdürülebilir GelecekKüresel ısınma ile mücadelede son şans

Global Stocktake raporu, büyüyen iklim krizini durdurmaya yönelik kritik uluslararası görüşmelerin önündeki bir uyarı olarak geliyor ve yıl sonundaki Dubai’deki COP28 görüşmelerini şekillendirecek.

Rapor, ülkeleri 2030’a kadar “unabated” kömür enerjisinin kullanımını 2019’a göre %67-92 oranında azaltmaya ve 2050’ye kadar neredeyse elektrik kaynağı olarak ortadan kaldırmaya çağırıyor. Düşük ve sıfır karbonlu elektrik, 2050’lere kadar küresel toplamın %99’unu oluşturmalı ve karbon yakalamanın önünde duran teknolojik zorlukların çözülmesi gerekmekte. Rapor ayrıca düşük karbonlu kalkınmayı desteklemek için kaynakların serbest bırakılmasını ve hala fosil yakıtlara yatırım yapılan milyarlarca doların olduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak, bu BM raporu, küresel ısınma hedeflerine ulaşmak ve iklim felaketlerinden korunmak için hükümetlere cesur bir yapılacaklar listesi sunuyor. Küçüktan büyüğe tüm ülkeler, BM’nin uyarısını dikkate almalı ve COP28’e somut taahhütlerle gelmelidirler. Geleceğimizi ve gezegenimizi korumak için daha fazla eyleme hemen şimdi geçmemiz gerekiyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.