Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan “Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2022 Raporu”na göre, küresel ölçekte temiz enerji alanında istihdam edilenlerin sayısı, geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 6 aratarak 12,7 milyon kişiye ulaştı.
Temiz enerji alanındaki istihdam artışında, ülkelerin sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma planları, bölgesel değişimler, sanayide yeniden yapılanma, artan talep ve rekabet, teknolojik gelişmeler ve üretim süreçlerindeki değişimler etkili oldu.
Rüzgar, güneş, biyokütle gibi temiz enerji teknolojileri temel alınarak hazırlanan rapora göre, istihdamda ilk sırada gelen güneş enerjisi sektöründe çalışanların sayısı geçen yıl itibarıyla 4 milyon 291 bin olarak kayıtlara geçti.
Bu dönemde, sıvı biyoyakıt sektöründeki çalışan sayısı 2 milyon 421 bine, hidroelektrikteki 2 milyon 370 bine ve rüzgar enerjisi sektöründe ise 1 milyon 371 bin kişiye ulaştı. Isıtma ve soğutma sektöründe geçen yıl itibarıyla 769 bin, katı atıkların biyokütlesinden enerji üretiminde 716 bin, biyogazda 307 bin, jeotermal enerji alanında 196 bin ve diğer alanlarda 235 bin kişi olarak hesaplandı.
Rapora göre, dünya genelinde temiz enerji alanında istihdam artışının devam edeceği ve 2030 yılında bu alanda çalışan sayısının 38,2 milyonu bulacağı öngörülüyor.
Çin istihdam alanında zirvede
Söz konusu alanda en fazla istihdam sağlayan ülkeler ise Çin, Brezilya, ABD, Hindistan ve Almanya olarak dikkati çekiyor.
Çin’de 5,3 milyon kişinin yenilenebilir enerji sektörünün değişik alanlarında çalıştığına işaret edilen rapora göre, Çin’i, 1,2 milyon istihdamla Brezilya, 923 bin istihdamla ABD, 863 bin istihdamla Hindistan ve 352 bin istihdamla Almanya izliyor.