Yenilenebilir enerji şirketlerinin halka arza ilgisi giderek artıyor. 2023 yılı içinde beş yeşil şirketin daha Borsa İstanbul’da halka arz edilmesi bekleniyor.
Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören portföyünün tamamı veya bir kısmı yenilenebilir enerji üretiminden oluşan, atık yönetimi, hücre ve batarya üretim yatırımı bulunan şirket sayısı Tatlıpınar Enerji’nin halka arzıyla birlikte 23’e ulaşmış durumda.
Yeşil Haber ekibi olarak Borsa İstanbul’da işlem görmek için halka arz başvurusu yapan Gama Recycle ile hazırlıkları devam eden Yeşil Global Enerji, Enda Enerji Holding ve Sanko Enerji şirketlerini daha yakından tanıtmak istedik. Daha önce halka arz başvurusu yapan ve bizim de duyurduğumuz Rönesans Enerji ise TotalEnergies ile yüzde 50 ortaklık sonrasında halk arz sürecini iptal ettiğini duyurdu.
Ekos Elektrik
E
Finansal verilere göz attığımızda, 2021 yılında 234,6 Milyon TL hasılatla faaliyet gösteren EKOS, 2022 yılında bu rakamı 537,3 Milyon TL’ye yükseltti. 2023’ün ilk yarısında 333,6 Milyon TL hasılatla faaliyetlerini sürdüren şirket, bu dönemde 116,6 Milyon TL brüt kar kaydetti. EKOS’un halka arz planları da gündemde; halka açıklık oranı %21,43 olarak belirlendi ve halka arzın 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşmesi bekleniyor.
80’li yılların başında, elektrik şebekeleri ve trafo merkezlerinin yapımı konusunda ekipman toptancısı ve EPC olarak faaliyetlerine start veren EKOS, zamanla edindiği deneyim ve bilgiyle kendi teknolojisini geliştirdi. Şirket, orta gerilim şalt cihazları konusunda kendi lisansıyla üretim yapıyor.
Kısacası, EKOS Elektrik, elektrik altyapısı ve enerji dönüşümü konusunda Türkiye’nin öncü firmalarından biri. Halka arz sürecinin yaklaşmasıyla birlikte şirket, yatırımcıların dikkatini daha da çekiyor. Bu sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanması, EKOS’un sektördeki konumunu daha da güçlendirecektir.
Yeşil Global Enerji
YYAPI açıklamasında şöyle denildi: “Şirketimizin %29,90 hissesi oranında iştiraki olan Yeşil Global Enerji A.Ş.’nin, 29.12.2022 tarihinde toplanan yönetim kurulu üyelerinin almış olduğu karara istinaden, İştirakimiz Yeşil Global Enerji A.Ş.’nin şirket paylarının 2023 yılında halka arz edilmesi amacıyla İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile sözleşme imzalanmasına Halka Arz edilecek payların Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasına ve bu kapsamda Şirket Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na ön izin başvurusunda bulunulmasına karar verilmiştir.”
Halka arz onayı için SPK’ya başvuru hazırlığı devam eden Yeşil Global Enerji’nin en büyük yatırımı İstanbul’un Kemerburgaz bölgesinde kurduğu Odayeri Çöp Gazı Santrali’dir. 33,80 MW kurulu gücündeki santral alanındaki en büyük tesis.
Bunun dışında Şirketin çöp gazından elektrik üreten 78 MW kurulu güce sahip 6 tesisi bulunuyor.
Yeşil Global Enerji ayrıca rüzgar enerjisi alanında Poyrazgölü RES (30MW), Hamsi RES (35MW) ve Fener RES (5MW) olmak üzere üç santralle toplam 70 MW kurulu güce sahip.
Jeotermal alanında da yatırım bulunan Şirket son 5 yılda jeotermal alanında toplam 150 MW potansiyele sahip 5 proje geliştirdi.
Enda Enerji Holding
İzmir merkezli çok ortaklı bir yapı olan Enda Enerji Holding’in halka arzıyla ilgili hazırlıkları uzun bir geçmişe dayanıyor. Borsaya açılmasının gecikmesi ise yine çok ortaklı yapıdan kaynaklanıyor. Basına yansıyan haberlerde yönetim imtiyazına sahip küçük paylarla ilgili sorunlar yaşandığı belirtildi. Küçük ortakların imtiyazlarından vazgeçmek istemedikleri belirtiliyor. Oysa SPK mevzuatına göre imtiyazlı hisselerin toplamı yönetim kurulu üye sayısının yarısını geçemiyor.
Enda Enerji Holding bünyesinde hidroelektrik, rüzgar enerjisi ve jeotermal kaynaklara dayalı Adana, İzmir, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale illerinde bulunan 10 adet yenilenebilir enerji santrali faaliyet gösteriyor. Toplam 180,18 MW kurulu güce sahip olan santraller yılda yaklaşık 502, 668 MWh elektrik enerji üretiyor.
İzmir’in bu büyük şirketinin borsada işlem görmeye başlamasıyla ilgili sorunların bir an önce çözülmesi dileğinde bulunuyoruz.
Gama Recycle Sürdürülebilir Teknolojiler A.Ş.
Halka arz için SPK başvurusunu yapan Gama Recycle’ın hisselerinin tamamına yakını Gaziantep merkezli Kaplan Holding’in hakim ortağı Zafer Kaplan’a ait bulunuyor. Şirket Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde 3 ve Düzce (Gümüşova) Organize Sanayi Bölgesinde 2 adet olmak üzere toplam 5 fabrikada, 125 bin metrekare kapalı alanda 1250 çalışan ile faaliyet gösteriyor.
Taslak izahnameye göre, Şirket geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda kullanılmış kıyafetler, konfeksiyon atıkları ile kullanılmış PET şişe ve diğer PET bazlı ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlıyor.
Yüzde 20,35’inin halk arz edilmesi beklenenen şirketin sermaye artırımı yoluyla çıkarılmış sermayesi 21 milyon 450 bin TL artışla 165 milyon liradan 186 milyon 450 bin liraya yükselecek.
Halka arzdan sağlanacak gelirin yüzde 25-30 bölümü işletme sermayesi ve yüzde 70-75’i ise kısa vadeli kredilen kapatılmasında kullanılacak.
Halka arzı Garanti Yatırım liderliğinde bir konsorsiyum gerçekleştirecek. Eşit dağıtım yöntemi uygulanacak halk arzda 3 iş günü talep toplanacak.
Sanko Enerji
Şirket 6 RES, 6 HES, 3 JES ve 1 GES olmak üzere toplam 950 MW kurulu güce sahip bulunuyor.
Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, geçtiğimiz günlerde önümüzdeki 10 yılda kurulu gücü 2 bin MW’ye çıkaracaklarını açıkladı.
Rönesans Enerji
Halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuran Rönesans Holding bünyesindeki Rönesans Enerji son yaptığı duyuruda halk arz başvurusunu iptal ettiğini bildirdi. Şirket geçtiğimiz günlerde TotalEnergies ile yüzde 50 ortaklık nedeniyle halk arz sürecini iptal edildiğini açıkladı.
Rönesans Enerji, TotalEnergies ile ortaklık anlaşmasından sonra halka arz sürecinin birlikte değerlendirileceğini açıklamıştı.
Rönesans Enerji bünyesinde Şanlıurfa HES (51,80 MW), Erzurum – Özlüce HES (36,92 MW), Amasya – Kale HES (30 MW), Kars – Sena HES (22,10 MW), Karabük – Yalnızca HES (15,75 MW) ve Amasya – Osmancık HES (9,40) olmak üzere toplam kurulu gücü yaklaşık 166 MW olan 6 adet hidroelektrik santrali faaliyet gösteriyor.
Rönesans Enerji’nin bağlı ortaklıkları aracılığıyla sahip olduğu Kale HES, Osmancık HES ve Sena HES 2023 itibarıyla son kez, iştiraki aracılığıyla sahip olduğu Özlüce HES ise 2024 itibarıyla son kez YEKDEM’den faydalanma hakkına sahip. Santrallerin tamamı eski YEKDEM fiyatına tabi olup bu fiyat 73 USD / MWh.
5 yılda 2 milyar euro yenilenebilir enerji yatırımı yapmayı planlayan Rönesans Enerji son olarak Malatya, Çorum ve Sivas illerinde toplam 189 MW rüzgar enerjisi yatırımı yapmak üzere Nordex Grup ile anlaştığını açıkladı.