GE ve Akenerji, GE’nin Predix tabanlı Operasyon Optimizasyonu (OO) çözümlerinin Egemer Elektrik Üretim A.Ş.’de kullanımı için uzun süreli bir anlaşma imzaladı. Erzin Hatay’da yer alan doğalgaz kombine çevrim enerji santrali, 904 MW’lık işletme kapasitesine sahip.
Türkiye’de enerji santralinde uygulamaya alınan ilk örneklerden biri olan GE’nin Operasyon Optimizasyonu (OO) yazılımı, elektrik üreticilerinin operasyonel sorunlarla mücadele etmelerine ve santral kaynaklarını piyasa koşullarında daha verimli şekilde kullanmalarına yardımcı olacak. Santraldeki dijital çözümlerin kurulumu 2017 sonunda başlayacak.
Akenerji CEO’su Serhan Gençer, “Bugün, bizim gibi işletmeciler Türkiye’deki zorlu enerji pazarında rekabet edebilmek için yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyuyor. GE’nin gelişmiş dijital çözümleri, ana performans göstergeleri odaklı analitikler sayesinde tüm operasyon süreçlerinde daha iyi görüntüleme ve öngörü ile operasyonel mükemmelliğe ulaşmamıza imkan sağlıyor. Santral verimliliğimizi arttırmaya yardımcı olurken, aynı zamanda takip ettiğimiz yasal yönetmeliklere ve emisyon hedeflerimize ulaşmamızı destekliyor” diye konuştu.

“REEL EKONOMİK GETİRİYİ GÖRÜYORLAR”
GE Enerji Servisleri Doğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Murat Demirelise,”GE’nin gelişmiş dijital çözümlerini santrallerinde kullanan müşterilerimiz, reel ekonomik getiriyi görüyorlar. Bu iyileştirmeler, üretimde yüzde 3’lük bir MW artışı ile yakıt verimliliğinde yine yüzde 3’lük bir artışın yanı sıra giderlerde yılda 2 milyon dolara kadar düşüş sağlayabiliyor” dedi.
Bu anlaşma, GE ile Akenerji’nin uzun süredir devam eden ilişkisini daha da ileri taşıyor. 2012’de iki şirket arasında imzalanan uzun süreli anlaşma, GE’nin Akenerji’nin yeni Egemer enerji santraline iki adet 9FB gaz türbini ve üç adet jeneratör temin etmesini ve ekipmanın uzun süreli ve güvenilir çalışması için servis hizmetlerini kapsıyordu. 2016’da bu ilişkinin kapsamı, santralin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla dijital çözümlerin olduğu bir pilot projeyi de içerecek şekilde genişletildi. Bu hizmetler dijital çözümlerle bir araya gelerek, Akenerji’nin santral operatörlerine performansı arttırmaları ve bakım aralıklarını uzatmalarında yardımcı olmak için GE’nin özelleştirilmiş santral çözümleri platformu Fleet360’ı sunuyor.

26 BİNDEN FAZLA YAZILIM GELİŞTİRİCİ KATILIYOR
Akenerji’nin enerji santralinde uygulanması planlanan Operasyon Optimizasyonu yazılım uygulamaları, geliştirilmiş öngörülebilirlik sayesinde ileri güvenilirlik ve emre-amedelik, hassas performans takip ve tahmin becerisi, santral yetilerinin daha görünür hale getirilmesiyle sevkiyat optimizasyonu ve daha düşük üretim maliyetleriyle geliştirilmiş gelir tahmini becerisi gibi pek çok operasyonel avantaj sağlayabiliyor.
GE’nin endüstriyel internet platformu Predix, enerji ve diğer pek çok alandaki çözümleriyle dijital dönüşümü destekliyor. Predix, şimdiden 26 binden fazla yazılım geliştiricinin katıldığı ekosisteme sahip. Endüstrilerde dijitalleşmeyi destekleyen bu ekosistem, müşterilerden gelen talepler ve GE’nin işbirlikleri ile sürekli genişliyor.

1.224 MW’LİK KURULU GÜCÜ VAR
1989 yılında kurulan Akenerji, 1224 MW kurulu gücü ve elektrik üretiminde 27 yıllık deneyimiyle enerji sektörünün öncüleri arasında yer alıyor. Akkök Holding ve Çek enerji grubu CEZ Group ortaklığı olan Akenerji’nin, yüzde 25 hissesi halka açık. 2010 yılında arka arkaya devreye aldığı Akocak, Burç, Bulam, Feke II ve Uluabat hidroelektrik santral projelerinden sonra, Yukarı Seyhan Havzası’nda Gökkaya Barajı ve HES, Himmetli Regülatörü ve HES, Feke I Regülatörü ve HES projelerinin yapımını da 2012 yılı itibarıyla tamamladı. Şirket şu anda 7 hidroelektrik, 1 rüzgar ve 1 doğal gaz santrali ile Türkiye enerji ihtiyacının %3,2’sini karşılama kapasitesine sahip.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.