450 milyon dolarlık dev yatırım: Türkiye’nin yeşil geleceği için kritik adım.

Türkiye, çevresel sürdürülebilirliği ve ekonomik büyümeyi bir arada gözeterek büyük bir adım atıyor: Türkiye Yeşil Sanayi Projesi. Bu proje, 450 milyon dolarlık bütçesiyle, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ’lerin) yeşil dönüşüm süreçlerini desteklemeyi hedefliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, projenin Türkiye’nin sanayi ve teknoloji sektörlerindeki büyümesini güçlendireceğini ve ülkenin ihracat rekorlarına katkıda bulunacağını vurguluyor. Ayrıca, yıllık 100 milyar lira olmak üzere 3 yılda 300 milyar lira limitli Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programının da sanayicilere büyük katkı sağlayacağına dikkat çekiyor​​​​.

KOBİ’lerin güneş enerjisi yatırımlarına 250 milyon dolarlık destek

Türkiye’nin KOBİ’leri için büyük bir adım atıldı. KOSGEB, 250 milyon dolarlık bütçeyle KOBİ’lerin güneş enerjisi yatırımlarını ve sürdürülebilir iş uygulamalarını destekleyecek. Bu program, ‘Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi’ ve ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi’ proje teklif çağrıları altında yürütülecek. İlki, güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon lira destek sağlayacakken, ikincisi enerji, su ve hammadde verimliliği, atık geri dönüşümü gibi alanlarda projelere 4 milyon liraya kadar finansal destek sunacak.

TÜBİTAK’ın desteğiyle, KOBİ’ler yeşil dönüşüm sürecine katılacaklar. Üç ayrı çağrı altında, ‘Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük’, ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm’ ve ‘SAYEM Yeşil Dönüşüm’ programları yer alıyor. Bu programlar, iş modelleri ve tedarik zincirlerini yeşil dönüşüme uyumlu hale getirmeyi, yeşil teknolojilerin ticarileşmesini ve yeşil büyümeye katkı sağlayacak teknoloji platformlarını hedefliyor. Özellikle ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı’, yeşil teknolojilere 22.5 milyon liraya kadar finansman sağlayarak önemli bir kaynak sunuyor.

KOBİ’ler İçin Finansal Destek ve Projeler

KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla, güneş enerjisi sistemlerinin kurulması için 14 milyon liraya kadar, enerji ve su verimliliği projelerine ise 4 milyon liraya kadar destek sağlanacak. TÜBİTAK desteğiyle, yeşil üretim ve enerji verimliliği odaklı Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine de önemli kaynaklar ayrılacak​​​​.

Kimya sektörü ve yeşil dönüşüm

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi KOBİ'ler için Yeşil Yatırım Sürdürülebilir Sanayi Gelişimi İKMİB Başkanı Adil Pelister
İKMİB Başkanı Adil Pelister

İKMİB Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün 2030 vizyonunun yeşil dönüşümle uyumlu olduğunu ve bu projenin sektöre büyük katkı sağlayacağını belirtti. Kimya sektörünün diğer sektörlere girdi sağlayan stratejik bir konumu olduğundan, bu desteklerin genel ekonomiye de olumlu yansımaları olacağı öngörülüyor​​.

Eğitim ve istihdamın güçlenmesi

Projede, nitelikli iş gücü ve eğitim konularına da odaklanılıyor. 81 ilde 258 sanayi bölgesinde kurulan Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Büroları ve 190 bin kayıtlı öğrenciye sahip mesleki eğitim merkezleri, sanayinin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanmıştır​​.

Yeşil teknolojiler ve sanayiye etkileri

Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritaları, demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörleri gibi kritik alanlara odaklanacak. Bu yol haritaları, Türkiye’nin sanayi sektörünün yeşil dönüşümünü şekillendirecek ve karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyecektir​​.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.