Net Sıfır Karbon için Enerji Kullanımı Modellemesi

Ithaca (New York), 2030 yılı itibariyle tamamen karbonsuz şehir olma taahhüdüne ulaşmak için, şehirdeki enerji kullanımını bina bina modelleyen ‘dijital ikiz’ çalışmasını başlattı.

2019 yılında Ithaca (New York), karbon emisyonunu 2030 yılı itibariyle sıfırlayan kararı onayladı ve böylelikle, küresel ısınma karşılaştırmaları için bu derece ihtiraslı bir hedefi gerçekleştirme sözü veren ilk ABD şehri oldu.  Bunun ardından belediye bütçesinden 100 Milyon ABD doları tutarındaki devasa rakamı bu hedef için ayırdı.

Yeni Yeşil Anlaşması ile ortaya çıkan sinerji

Ithaca New YorkIthaca, ABD’de yürürlüğe giren New Green Deal (Yeni Yeşil Anlaşma) planı başlatıldığında, yakındaki Cornell Üniversitesi‘nden iki mimarlık profesörü Felix Heisel ve Timur Doğan, yardımcı olabilecek bir araca sahip olduklarını fark ettiler. Bu teknolojik araç, güçlendirme maliyetlerini tahmin eden makine öğrenimi kullanılarak oluşturulan bir harita ve gelecekteki elektrik şebekesi şehir genelinde bina düzeyinde gösteren bileşenlerden oluşmaktadır.

Cornell Üniversitesi Çevresel Sistemler Laboratuvarı’nı yöneten Timur Doğan, yıllardır mimarların binaların enerji tüketimini ve karbon ayak izini ölçmesine olanak tanıyan yazılımlar geliştiriyordu. Döngüsel Yapı Laboratuvarı’na liderlik eden Felix Heisel, malzeme stoku ve cisimleşmiş karbonu hesaba kattığınızda karbon nötrlüğünün gerçekten ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyordu. İki akademisyen Ithaca’nın cesur hedefini eyleme dönüştürmenin bir yolu olarak teknolojilerini sundular. Ithaca elektrifikasyon önceliklerini ve finansman tahsislerini belirlediği için bu dijital harita çok önemli olacak. Başarılı olursa, teknoloji her tür şehrin karbonsuzlaştırmayı büyük ölçekte ele almasına yardımcı olacak şekilde genişletilebilir.

Halk için yazılım

Dijital İkizDoğan ve Heisel, bu dijital aracın yakında laboratuvardan çıkıp halk tarafından kullanımını umuyor. Herkesin Ithaca haritasını çıkarabileceği ve şehrin küresel enerji tüketimini anlayabileceği, ancak daha sonra herhangi bir binayı yakınlaştırabileceği bir dashborad (gösterge panosu) inşa ediyorlar.

Ara yüz, bir bina seçmenize ve her türlü varsayımsal senaryoyu uygulamanıza izin veriyor. Bir bina sahibi, hangi enerji iyileştirmelerinin paranın karşılığını en çok verdiğini ve onları karbon nötrlüğüne ne kadar götürebileceğini görebilir. Ayrıca, bir şehir yetkilisi, tüm mahallelere farklı politikalar uygulayabilir ve potansiyel etkiyi modelleyebiliyor.

Genel halk için değil, mimarlar için yazılım geliştirmeye alışmış olan Doğan için yeni bir alan. Ancak bu yeni haritayı ve gösterge panosunu Ithaca’nın enerji geçişini mümkün kılacak paydaşları kazanmanın önemli bir parçası olarak görüyor.

“Artık politikacıları ikna etmeliyiz, toplulukları, binalarda yaşayan insanları ikna etmeliyiz. Dolayısıyla bu verileri çok daha kolay bir şekilde iletecek bir yola ihtiyacımız var” dedi.

Şu anda Ithaca belediye başkanı olarak görev yapan Laura Lewis, yönetimin sakinlerin endişelerini dengelerken şehrin tüm konut stokunu elektriklendirmenin birçok ince noktası üzerinde hala çalıştığını söyledi.

“Biz bir mecburiyet tanımlamıyoruz. Sakinlerin şehrin desteğiyle en iyi kararlarını verebilmeleri için bilgi sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Lewis’e göre, belediye başkanının evi 1885’te inşa edilmiş, şehrin binalarının sadece çoğu eski değil, aynı zamanda sakinlerin %74’ü kiracı.

Tüm bu zorluklara karşın Ithaca Belediye Başkanı Laura Lewis şehrin tamamının enerji kullanımını bina bina modelleyebilen ‘dijital ikiz’ çalışması için şunları ifade etti:

“Önemli sayıda ev sahibi de dahil olmak üzere mülk sahipleri tarafından karşılanabilecek maliyetlerin çok farkındayız ve artan maliyetlerin kiracılarımıza yansıtılmamasını sağlamak istiyoruz. Bu yüzden bu çalışma gerçek bir meydan okuma”.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.