Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM) birçok ülkenin üretim modellerinde hem lojistik hem de ham madde tedariki ve alternatifleri bakımından köklü değişikliklere sebep olacağını söyledi.

Fatih Eren, “AB’ye ihracat yapan Türkiye ve tüm AB dışı ülkeler vergi sistemine tabi olacak. Taslak düzenlemeye göre AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında AB ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemek üzere bir mekanizma kurulacak.

AB’nin ithal edeceği ürünlerde sertifikasyon olmadığı takdirde ton başına 100 euro tutarında ceza ödemesi gündemde yer alıyor. Sadece bu ceza tutarını ödemek de yeterli olmayacak. Yine taslak plana göre düzenlemeye uyulmadığı takdirde ise ton başına 200 euro’yu bulan ilave vergi ödenecek” dedi.

Karbon vergisi “sınıra” yaklaştı

Eren şunları söyledi: “Türkiye’de üretim yapan birçok sektörde, yeşil enerjiye geçişler hızlı bir şekilde sürüyor. Geri dönüşüm sektörü ise Türkiye’de Ar-Ge çalışmaları sayesinde karbon ayak izini azaltan ve sıfırdan üretimde doğal kaynakların korunması konusunda birçok sektöre farklı çözümler sunan kilit oyuncu pozisyonunda yer alıyor.

İhracatın yüzde 50’sini AB ülkelerine yapan Türkiye, Rusya – Ukrayna arasındaki gerilimden ağır hasar alan birçok Avrupa ülkesinin “üretim ülkesi” pozisyonunda. Bu konumunu koruyabilmesi için ise “Sınırda Karbon Vergisi” altyapı çalışmalarını hızlandırması gerekiyor.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.