Ekim 2026 elektrik üretimi yüzde 4,9 artarken yenilenebilir kaynakların payı yüzde 54,4 oldu ve hidroelektrik üretimi öne çıktı.
Hızlı bakış
Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) günlük işletme raporlarında yer alan 31 Ekim 2025 ve 31 Ekim 2026 tarihli aylık kaynak tablolarına göre, ekim üretimi 27.388.976,52 MWh’ten 28.720.956,492 MWh’e yükseldi. İki dönem arasındaki yaklaşık 1,33 TWh fark, yüzde 4,9’luk artışa karşılık geliyor.
Elektrik üretimi 1,33 TWh arttı
Ekim ayı üretimi 2025’teki 27,39 TWh düzeyinden 2026’da 28,72 TWh’e çıktı. Yeşil Haber’in aynı kapsamdaki tablolar üzerinden yaptığı hesaplama, toplam üretim artışının yanında kaynak dağılımında da belirgin bir değişim olduğunu gösteriyor. Hidroelektrik, rüzgâr ve güneş üretimi yükselirken doğal gaz ve ithal kömürden üretim geriledi. Ancak bu aylık karşılaştırma, değişimin bütün nedenlerini veya yılın tamamında kalıcı olup olmayacağını tek başına ortaya koymuyor.

Yenilenebilir payı 17,5 puan yükseldi
Hidroelektrik, rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütle birlikte değerlendirildiğinde yenilenebilir elektrik üretimi 10,10 TWh’ten 15,62 TWh’e çıktı. Böylece bu kaynakların toplam üretimdeki payı yüzde 36,9’dan yüzde 54,4’e yükseldi. Paydaki artış 17,5 yüzde puan oldu. Bu sınıflama, TEİAŞ raporlarının 5. sayfasındaki yenilenebilir üretim toplamıyla örtüşüyor; atık ısı yenilenebilir toplamına dahil edilmiyor.
Güneş santrallerinin üretimi yüzde 7,9 artışla 3,31 TWh’e, rüzgâr santrallerinin üretimi yüzde 21,1 artışla 3,14 TWh’e ulaştı. İki kaynağın birlikte payı yüzde 22,4 olarak hesaplandı. Jeotermalin payı yüzde 3,2, biyokütlenin payı yüzde 2,4 oldu.

Hidroelektrikte artışın ağırlığı barajlı santrallerde
Barajlı hidroelektrik santrallerinin üretimi 2,12 TWh’ten 5,98 TWh’e yükselerek yüzde 182,2 arttı. Akarsu tipi santrallerde üretim yüzde 126,8 artışla 1,58 TWh’e çıktı. İki grubun toplam üretimi 7,56 TWh, toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 26,3 oldu. Bir yıl önce bu pay yüzde 10,3 düzeyindeydi.

Üretimdeki yükselişe, rapor kapsamındaki gelen su miktarının artması eşlik etti. İki raporun 14. sayfasındaki günlük su tabloları toplandığında, ekimde gelen su 10,39 milyar metreküpten 27,88 milyar metreküpe çıktı. Bu, yaklaşık 2,7 katına yükseliş anlamına geliyor.
Buna rağmen aynı tablodaki “depo edilen” sütununun aylık net toplamı negatif kaldı: Ekim 2025’te eksi 0,53 milyar metreküp olan değer, Ekim 2026’da eksi 2,21 milyar metreküp oldu. Bu sütun, gelen sudan enerji üretiminde kullanılan su ile diğer çıkışların düşülmesiyle oluşan net bilançoyu gösteriyor. Tabloda başlangıç ve dönem sonu toplam stok veya doluluk oranı verilmediğinden, bu değer Türkiye’nin bütün barajlarındaki stok değişimi olarak yorumlanamaz.
Su tablosu, üretim artışını bağlama oturtuyor ancak yağışın veya işletme tercihlerinin etkisini ayrı ayrı ölçmüyor. Konunun ölçüm boyutunu Hidroelektrikte düşüş ve toparlanma: Su riskinde yağış verisi tek gösterge değil başlıklı dosyamızda ele almıştık.
Kömürün payı yüzde 33,4, doğal gaz üretimi geriledi
İthal kömür, linyit, taş kömürü ve asfaltit birlikte 9,59 TWh üretimle yüzde 33,4 pay aldı. Böylece kömür, yakıt ailesi olarak hidroelektrik ve doğal gaz gibi grupların önünde yer aldı. Tekil kaynak kategorilerinde ise lider yüzde 20,84 payla barajlı hidroelektrik oldu; ithal kömür yüzde 19,03 pay aldı. Bununla birlikte kömürden toplam üretim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,4 azaldı.
İthal kömürden üretim yüzde 21,2 düşüşle 5,46 TWh’e inerken linyit üretimi yüzde 6,3 artarak 3,67 TWh’e çıktı. Doğal gaz santrallerinin üretimi ise 6,18 TWh’ten 3,37 TWh’e geriledi. Yüzde 45,6’lık düşüşün ardından doğal gazın toplam içindeki payı yüzde 22,6’dan yüzde 11,7’ye indi.
Bir aylık yenilenebilir payı artışı, enerji bağımsızlığının bütününü ölçmüyor. Üretim ile tüketimin elektrikleşmesi arasındaki ayrımı enerji bağımsızlığı ve elektrifikasyon dosyamızda inceliyoruz. Ekimdeki değişimin kalıcılığını değerlendirmek için sonraki ayların da aynı kapsamla izlenmesi gerekiyor.
Verinin kapsamı: Lisanssız üretim dahil, sonuçlar geçici
Hesaplama, günlük işletme raporlarının ekim ayını kapsayan üretim tablolarına dayanıyor; kesinleşmiş aylık istatistik olarak sunulmuyor. TEİAŞ’ın Eylül 2026 aylık Excel dosyası, üretim serisini brüt olarak adlandırıyor ve karşılaştırma sayfasındaki dipnotta hem 2025 hem 2026 verilerinin geçici olduğunu belirtiyor. Bu dipnot ekim rakamlarının kaynağı değil; ekim hesaplaması ayrı günlük raporlara dayanıyor. Raporlardaki lisanssız üretim toplamın içinde bulunuyor. Ekim 2026’da lisanssız üretim 2,71 TWh ile toplamın yaklaşık yüzde 9,4’ünü oluşturuyor; ayrıca toplama eklenmemesi gerekiyor.
Buna karşılık, tesislerin yerinde tükettiği elektriğin tamamının bu seride kapsandığı mevcut belgelerden doğrulanamıyor. Bu nedenle üretim değerleri, tüm öz tüketim dahil eksiksiz üretim envanteri olarak değil, TEİAŞ raporlarının kapsamıyla okunmalı. Paylar yuvarlanmamış MWh değerlerinden hesaplandı; gösterimdeki yuvarlamalar küçük toplam farkları yaratabilir.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Sizce hidroelektrikteki toparlanmanın yanında, yenilenebilir üretimin yıl boyunca daha dengeli sürmesi için hangi adımlar öncelikli olmalı?
Kaynaklar
TEİAŞ YTBS Bilgi: 31 Ekim 2025 ve 31 Ekim 2026 günlük işletme raporları. 31 Ekim 2025 ve 31 Ekim 2026 raporlarının aylık kaynak tabloları ve kapsam kontrolleri için sayfa 5, 9 ve 10, su bilançosu için sayfa 14 kullanıldı. Dosyalara erişim: 2 Kasım 2026. Hesaplamalar: Yeşil Haber.
TEİAŞ Eylül 2026 Elektrik Üretim-Tüketim Raporu ve aylık raporlar arşivi. Eylül 2026 Excel dosyasında “Kaynaklara Göre” sayfasındaki brüt üretim başlığı ve “2025-2026” sayfasındaki geçici veri dipnotu kontrol edildi. Bu dosyanın ekim hücreleri boş olduğundan haberin ekim hesaplamalarında kullanılmadı.
İlgili haberler
- Hidroelektrikte düşüş ve toparlanma: Su riskinde yağış verisi tek gösterge değil
- 6,37 GW’lık kapasite artışının %88’i yenilenebilir enerjiden geldi
- Yenilenebilir enerjide 80 bin MW eşiği aşıldı: Kurulu güçte pay yüzde 63,1
- 9,9 milyar kWh ile rekor: Güneş ve rüzgar ağustosta elektriğin yüzde 27’sini üretti
























