Güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle Türkiye’nin ağustostaki 9,9 milyar kWh elektrik üretim rekorunu anlatan kapak.
Güneş ve rüzgar, Ağustos 2026’da toplam 9,9 milyar kWh elektrik üreterek aylık rekor kırdı. Görsel temsili illüstrasyondur.

Güneş ve rüzgardan elektrik üretimi Ağustos 2026’da 9,9 milyar kilovatsaatle aylık rekor kırarak Türkiye toplamının yaklaşık yüzde 27’sine ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (ETKB) 6 Ekim 2026’da yayımladığı verilere göre, Türkiye’nin ağustos ayı elektrik üretimi 36,71 milyar kilovatsaat oldu. Güneşten 5,16 milyar kilovatsaat, rüzgardan 4,74 milyar kilovatsaat elektrik elde edildi. Bakanlık, iki kaynağın toplamında ulaşılan 9,9 milyar kilovatsaatlik üretimi tüm zamanların en yüksek aylık değeri olarak açıkladı.

Güneş ve rüzgar elektrik üretiminin ne kadarını karşıladı?

Ağustosta güneşin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 14,1, rüzgarın payı yüzde 12,9 olarak kaydedildi. Açıklanan üretim miktarları üzerinden yapılan hesap, iki kaynağın birlikte toplam üretimin yaklaşık yüzde 27’sini sağladığını gösteriyor. Böylece Türkiye’de ay boyunca üretilen elektriğin dörtte birinden fazlası güneş ve rüzgardan elde edildi.

Altın sarısı güneş ışığı altında uzanan güneş panelleri ve elektrik şebekesini gösteren temsili illüstrasyon.
Türkiye’de güneşten elektrik üretimi Ağustos 2026’da 5,16 milyar kWh’a, toplam üretimdeki payı yüzde 14,1’e ulaştı. Görsel temsilidir.

Rekor, iki kaynağın toplam aylık üretimini kapsıyor

Bakanlığın açıkladığı rekor, güneş ve rüzgarın birlikte gerçekleştirdiği aylık elektrik üretimine ilişkin. Açıklamada, her iki kaynağın ayrı ayrı aylık üretim rekoru kırdığı veya toplam üretimdeki paylarının tarihi zirveye ulaştığı yönünde bir karşılaştırma bulunmuyor. Bu nedenle üretim miktarındaki rekor ile üretim payındaki rekorun kapsamını ayırmak gerekiyor.

ETKB infografiğinde Ağustos 2026 güneş üretimi 5,16 milyar kWh, rüzgar üretimi 4,74 milyar kWh ve toplam üretim 9,9 milyar kWh.
Güneş ve rüzgardan toplam elektrik üretimi Ağustos 2026’da 9,9 milyar kWh ile aylık rekor kırdı. Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 6 Ekim 2026.

Yenilenebilir kaynakların üretimdeki payı yüzde 56,4 oldu

Hidrolik kaynaklardan ağustosta 9,08 milyar kilovatsaat elektrik üretildi. Toplam üretimin yüzde 24,7’sine karşılık gelen bu miktar, güneş ve rüzgarın birleşik üretimine yakın bir katkı sağladı. Bakanlık, hidroliği ağustosta üretimde en büyük payı alan kaynak olarak bildirdi.

Tüm yenilenebilir kaynakların elektrik üretimi 20,7 milyar kilovatsaate ulaştı. Böylece ağustosta üretilen elektriğin yüzde 56,4’ü yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Bu toplam güneş, rüzgar ve hidroelektrik üretimini de içeriyor.

Yerli kaynakların payı yüzde 69,7’ye ulaştı

Aynı ay yerli kaynaklardan 25,58 milyar kilovatsaat elektrik üretildi ve bu kaynakların toplam üretimdeki payı yüzde 69,7 oldu. Yerli kaynaklı üretim ile yenilenebilir kaynaklı üretim farklı göstergeler. Dolayısıyla yüzde 69,7’lik oran, yenilenebilir elektriğin payı olarak kullanılmamalı; iki grubun üretim miktarları da birbirine eklenmemeli.

İlk sekiz ayda hangi elektrik üretim rekorları kırıldı?

1 Ocak–31 Ağustos 2026 döneminde hidrolik kaynaklardan 75,2 milyar kilovatsaat, rüzgardan 30,4 milyar kilovatsaat, güneşten 29,8 milyar kilovatsaat elektrik üretildi. Bakanlığa göre her üç kaynak da 2000 yılından bu yana aynı sekiz aylık dönemler içindeki en yüksek üretim miktarlarına ulaştı.

İlk sekiz ayda yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi 149,8 milyar kilovatsaat, toplam üretimdeki payı yüzde 60,3 oldu. Yerli kaynaklı üretim ise 181,8 milyar kilovatsaat ve yüzde 73,2 pay olarak açıklandı. Bakanlık, hem yerli hem de yenilenebilir kaynaklı üretimde miktar ve pay bakımından 2000’den bu yana benzer dönemlerin en yüksek değerlerinin kaydedildiğini bildirdi.

Yenilenebilir elektriğin yaklaşık yarısı hidroelektrikten geldi

Yeşil Haber’in açıklanan rakamlardan yaptığı hesaba göre hidroelektrik, ilk sekiz aylık yenilenebilir üretimin yaklaşık yüzde 50,2’sini sağladı. Bu oran, 75,2 milyar kilovatsaatlik hidrolik üretimin 149,8 milyar kilovatsaatlik yenilenebilir üretime bölünmesiyle hesaplandı. Veriler, güneş ve rüzgardaki rekorun yanında hidroliğin yenilenebilir elektrik üretimindeki ağırlığını da ortaya koyuyor.

Yılın en yüksek günlük elektrik üretimi 13 Ağustos’ta gerçekleşti

Bakanlığın açıklamasına göre 2026’nın açıklama tarihine kadar kaydedilen en yüksek günlük elektrik üretimi de ağustos ayında gerçekleşti. Türkiye’de 13 Ağustos’ta 1 milyon 241 bin 291 megavatsaat elektrik üretildi. Bu değer yaklaşık 1,24 milyar kilovatsaate karşılık geliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sonuçları yenilenebilir enerji altyapısına yapılan uzun vadeli yatırımlarla ilişkilendirdi. Bayraktar, güneş ve rüzgar potansiyelinin ileri teknolojilerle şebekeye entegre edilmesini ve dışa bağımlılıktan arınmış bir enerji altyapısı kurulmasını hedeflediklerini belirtti.

Üretim rekoru şebeke ve enerji yatırımları açısından ne anlatıyor?

Yeşil Haber’in değerlendirmesine göre ağustos verileri, güneş ve rüzgarın Türkiye’nin elektrik arzındaki katkısını görünür kılıyor. Bu katkının gelişimini izlerken aylık üretim miktarının yanında yeni projelerin bağlantı olanakları ve üretimin tüketim saatleriyle uyumu da dikkate alınmalı.

Sarı ışıkla aydınlanan tepelerde elektrik üreten rüzgar türbinlerini gösteren temsili illüstrasyon.
Türkiye’de rüzgardan Ağustos 2026’da 4,74 milyar kWh elektrik üretildi; kaynağın toplam üretimdeki payı yüzde 12,9 oldu. Görsel temsilidir.

Bakanlığın bu açıklaması saatlik üretim dağılımı, üretim kısıntısı veya depolama kullanımı hakkında veri sunmuyor. Dolayısıyla aylık rekordan hareketle şebekenin bütün saatlerdeki durumuna ilişkin sonuç çıkarmak mümkün değil. Yeni üretim verileri, güneş ve rüzgar santrallerinin bağlantı kapasitesi ile mevcut şebekelerden daha fazla yararlanma gündemleriyle birlikte izlenebilir.

Okura soru

Sizce güneş ve rüzgarın üretimdeki katkısını artırmak için hangi yatırım öncelik taşıyor: yeni santraller, şebeke altyapısı veya depolama? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın.

İlgili haberler

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yeşil Haber (@yesilhabernet)


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz