YEKA 2026 rüzgar yarışmalarını anlatan, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri içeren Yeşil Haber kapağı.
YEKA 2026 kapsamında rüzgarda 1.500 MWe, güneşte 785 MWe bağlantı kapasitesi yarışmaya açılıyor. Yapay zekayla üretilmiş temsili görsel.

YEKA RES 2026 yarışmaları, 1.500 MWe bağlantı kapasitesinin tahsisi için 2 Kasım saat 10.00’da Ankara’da yedi ayrı yarışmayla başlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 19 Ekim tarihli yarışma takvimine göre, rüzgar programı Sivas ile başlayıp Kütahya ile tamamlanacak. Katılmaya hak kazanan 12 ayrı başvuru sahibi, yedi yarışmada toplam 29 başvuruyla yer alıyor. 3 Kasım’daki 11 güneş yarışmasında ise 785 MWe bağlantı kapasitesi sunulacak; iki günlük programın toplamı 2.285 MWe’ye ulaşacak.

Bu dosya, 2 Kasım 2026 sabahındaki yarışma öncesi takvimi, katılım hakkı kazananları ve şartname koşullarını esas alıyor.

YEKA yarışmaları hangi sırayla yapılacak?

Rüzgar yarışmaları sırasıyla R26-Sivas, R26-Balıkesir-1, R26-Balıkesir-2, R26-Balıkesir-3, R26-Balıkesir-4, R26-Manisa ve R26-Kütahya için gerçekleştirilecek. Saat 10.00, programın başlangıcını gösteriyor; her yarışma için ayrı bir başlangıç saati açıklanmıyor.

Yarışma yeri, Bakanlığın Ankara’daki Nasuh Akar Mahallesi Türk Ocağı Caddesi No:2 adresinde bulunan E-Blok 1 No’lu Toplantı Salonu. Katılımcıların yetkili temsilcilerinden imza sirküleri, yetki belgesi veya vekaletname ve şirket kaşesiyle hazır bulunmaları isteniyor.

Rüzgarda 1.500 MWe kapasite nasıl dağılıyor?

Bakanlığın kapasite ve katılımcı listesinde Sivas 320 MWe ile en büyük tekil yarışma. Kütahya 260 MWe, Manisa 235 MWe bağlantı kapasitesini kapsıyor. Balıkesir-1 için 140 MWe, Balıkesir-2 için 235 MWe, Balıkesir-3 için 170 MWe ve Balıkesir-4 için 140 MWe kapasite ayrılmış durumda.

Balıkesir adını taşıyan dört yarışmanın toplamı 685 MWe; bu büyüklük rüzgar programının yaklaşık yüzde 45,7’sine karşılık geliyor. Yarışma adları, bütün saha sınırlarını tek bir ilin içinde tanımlayan coğrafi göstergeler olarak okunmamalı.

Yedi yarışma, sekiz santral alanını kapsıyor

RES şartnamesinin Ek-1’ine göre Kütahya yarışması, 140 MWe kapasiteli Kütahya-1 ve 120 MWe kapasiteli Kütahya-2 alanlarının toplamı üzerinden yapılacak. Dolayısıyla yedi yarışma ile sekiz ayrı santral alanı söz konusu. Bu ayrım, yarışma sayısının doğrudan proje sahası sayısı yerine kullanılmasını önlüyor.

Engebeli arazide sıralanan rüzgar türbinleri ve türbinlere ulaşan servis yolları.
YEKA RES 2026 programı, yedi yarışmada toplam 1.500 MWe bağlantı kapasitesini kapsıyor. Yapay zekayla üretilmiş temsili illüstrasyon.

12 başvuru sahibi ve 29 başvuru ne anlatıyor?

Katılım listesinde Balıkesir-4 için beş, diğer altı yarışmanın her biri için dört başvuru bulunuyor. Aynı şirket birden fazla yarışmada yer alabildiğinden, 29 başvuru 29 ayrı şirket anlamına gelmiyor. Sayılar katılım hakkını gösteriyor; yarışma günündeki teklif davranışını veya nihai rekabet sonucunu göstermiyor.

Metgün’ün yedi yarışmanın tamamını kapsayan başvurusu, ayrıntılı incelemenin ardından katılım hakkına dönüştü. Şirket, 19 Ekim tarihli KAP açıklamasında bütün başvurularının kabul edildiğini bildirdi.

Ecogreen’in katılım hakkı kazandığı iki rüzgar yarışması ise Sivas ve Kütahya. Her iki yarışmanın listesinde İş Enerji Yatırımları, Ecogreen Elektrik Enerji Üretim, Metgün Enerji Yatırımları ve Egesa Elektrik İnşaat Enerji Üretim bulunuyor.

3 Kasım’daki güneş yarışmalarında 785 MWe sunulacak

Bakanlığın güneş yarışmaları duyurusuna göre, GES programı 3 Kasım saat 10.00’da aynı toplantı salonunda başlayacak. Malatya-2, Mardin-1 ve Kahramanmaraş-1 yarışmaları iptal edildi. Şartnamedeki kapasiteleri sırasıyla 40, 30 ve 45 MWe olan bu üç yarışma, toplamı 115 MWe azaltıyor.

Başlangıçta 14 yarışma ve 900 MWe olarak açıklanan güneş programı, böylece 11 yarışma ve 785 MWe’ye geriledi. Kapasitedeki azalma yaklaşık yüzde 12,8. İptal duyurusunda gerekçe belirtilmediği için bu değişiklik tek başına yatırımcı talebinin zayıfladığı şeklinde yorumlanamaz.

Kalan program Denizli’de 30, Ankara-1’de 40, Ankara-2’de 30, Konya’da 110, Kahramanmaraş-2’de 85, Kahramanmaraş-3’te 50, Malatya-1’de 55, Diyarbakır’da 200, Mardin-2’de 120, Batman’da 25 ve Elazığ’da 40 MWe bağlantı kapasitesini kapsıyor. Diyarbakır, güneş programındaki en büyük tekil yarışma.

Geniş bir ovada düzenli sıralar halinde uzanan güneş panelleri ve aralarındaki servis yolları.
Üç yarışmanın iptalinin ardından YEKA GES 2026 programında 11 yarışma ve 785 MWe bağlantı kapasitesi bulunuyor. Yapay zekayla üretilmiş temsili illüstrasyon.

Fiyat yarışı ne zaman katkı payı yarışmasına dönüşüyor?

Bakanlığın 11 Temmuz tarihli program açıklamasında her iki teknoloji için başlangıç tavan fiyatı 5,50 avro sent/kWh olarak belirlendi. Taban fiyat rüzgarda 3,50, güneşte 3,25 avro sent/kWh.

Şartnamelere göre kapalı mali teklifler sıralanıyor ve en düşük beş teklif sahibi açık eksiltmeye alınıyor. Bu teklifler arasında eşitlik varsa eşit teklif sahiplerinin tamamı dahil ediliyor. Yarışma, taban fiyatın üzerinde oluşan en düşük son teklifle de tamamlanabiliyor.

Taban fiyatı ikinci bir yarışmacı da teklif ederse, MW başına en az 10 bin avro üzerinden katkı payı açık artırmasına geçiliyor. Bu aşamada rekabet, elektrik alım fiyatını daha aşağı çekmek yerine kapasite için ödenecek katkı payını artırarak sürüyor.

Alım fiyatı ve katkı payı ayrı izlenmeli

Yeşil Haber değerlendirmesi: Sonuçlarda aynı elektrik alım fiyatının görülmesi, projelerin aynı ekonomik yükle üstlenildiği anlamına gelmez. Oluşan katkı payı, kapasite büyüklüğü ve yatırımın finansman ihtiyacı birlikte değerlendirilmeli. Bu nedenle sonuç haberinde kazanılan MWe kadar avro sent/kWh ve varsa avro/MW değerlerinin de açıkça verilmesi gerekiyor.

72 ve 60 aylık süreler neden sözleşmeyle başlıyor?

RES şartnamesi rüzgarda 72 ay, GES şartnamesi güneşte 60 ay serbest piyasada satış süresi tanımlıyor. Her iki süre de sözleşmenin imzalandığı tarihte başlıyor. Bu dönemlerin ardından 20 yıllık elektrik enerjisi alım dönemi geliyor.

Yeşil Haber değerlendirmesi: İzin, finansman, tedarik ve inşaat için geçen zaman, serbest piyasa döneminde üretim yapılabilecek süreyi azaltıyor. Yarışmayı kazanan yatırımcının yalnızca uygun fiyat vermesi değil, projeyi uygulanabilir bir takvimle devreye alabilmesi de önem taşıyor. Rüzgar şartnamesindeki süre ve şebeke yükümlülükleri, bu ekonomik ilişkinin proje bazında incelenmesini gerektiriyor.

4,75 avro sent fiyat koruması yarışmanın taban fiyatı değil

Her iki şartnamenin 8.2.1. maddesi, ilk satış döneminde piyasa takas fiyatının ilgili uzlaştırma döneminde 4,75 avro sent/kWh’nin altına düşmesi halinde alım fiyatının bu seviyede uygulanmasını öngörüyor. Hesaplamada elektriğin sisteme verildiği tarihteki TCMB döviz alış kuru esas alınıyor; tutarlar YEKDEM hesaplamalarında değerlendiriliyor.

Bu koşullu koruma, rüzgardaki 3,50 veya güneşteki 3,25 avro sent yarışma tabanıyla karıştırılmamalı. Şartname kapsamında ek süre verilse bile bu süre serbest piyasada satış dönemine eklenmiyor. İlk dönem bittikten sonra 20 yıl boyunca sözleşmede belirlenen elektrik alım fiyatı uygulanıyor.

Yarışma sonuçlarında hangi bilgiler belirleyici olacak?

Yeşil Haber değerlendirmesi: Sonuçların okunmasında üç veri birlikte izlenmeli: kapasitenin hangi şirkete yöneldiği, elektrik alım fiyatının hangi seviyede oluştuğu ve katkı payı bulunup bulunmadığı. Ardından sözleşme, finansman, izin ve devreye alma aşamaları takip edilmeli. Katılımcı listesi, bu süreçlerin tamamlanmış olduğunu göstermez.

Ön planda trafo merkezi ve elektrik iletim hattı, arkadaki tepelerde rüzgar türbinleri.
Bağlantı kapasitesinin tahsisi, santralin işletmeye alındığı anlamına gelmiyor. Yapay zekayla üretilmiş temsili illüstrasyon.

Bağlantı kapasitesi, işletmeye alınmış güç değildir

Rüzgarda 1.500 MWe ve güneşte 785 MWe, programın yarışmaya açtığı elektriksel bağlantı kapasitesidir. İki günlük toplam 2.285 MWe, aynı anda işletmeye girecek yeni santral gücü veya bütün katılımcılar için kesinleşmiş yatırım anlamına gelmez.

Katılım hakkı, yarışma sonucu, sözleşmenin imzalanması ve santralin işletmeye alınması farklı aşamalardır. Kazananların açıklanması da tek başına bütün kapasitenin üretime geçtiği şeklinde sunulmamalıdır.

Siz ne düşünüyorsunuz?

YEKA yarışmalarında yatırımın başarısını en çok fiyat koşulları mı, finansmana erişim mi, yoksa projeyi zamanında devreye alabilmek mi belirleyecek?

Kaynaklar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, YEKA RES-2026 yarışma takvimi, 19 Ekim 2026.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, YEKA GES-2026 yarışma takvimi ve iptal edilen yarışmalar, 19 Ekim 2026.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, YEKA RES-2026 yarışmalarına katılmaya hak kazanan başvuru sahipleri, 19 Ekim 2026.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir enerjide yeni yarışma dönemi başlıyor, 11 Temmuz 2026.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, YEKA RES-2026 şartnamesi, 11 Temmuz 2026.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, YEKA GES-2026 şartnamesi, 11 Temmuz 2026.

Metgün Enerji Yatırımları AŞ, YEKA RES-2026 yarışmalarına ilişkin başvurular, KAP, 19 Ekim 2026.

İlgili haberler


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz