EÜAŞ elektrik satış fiyatı

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği – (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, EPDK tarafından 1 Nisan’da devreye alınan Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizmasının, ekim ayına kadar uygulanmaya devam etmesini değerlendirdi.

YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman
YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından geçtiğimiz hafta alınan karar ile Azami Uzlaştırma fiyatları megavat saat (MWh) başına doğalgaz santralleri için 2 bin 550 TL, kömür santralleri için bin 800 TL, yenilenebilir kaynaklar için bin 700 TL olarak belirlendi.

YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman yenilenebilir enerji çalışmalarının aksamaması ve yatırımların kesintiye uğramadan devam etmesi için izlenmesi gereken yollara dikkat çekerek, “Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) 350 milyar TL’ye çıkarılması çok güzel bir gelişme ancak KGF’nin biran evvel kullandırılması yatırımları daha da hızlandıracaktır. Öte yandan iletim ve dağıtım hatlarına yapılan yüzde 250’lik zamlar ile elektrik fiyatları düşmeyeceği gibi enflasyon da düşmeyecektir.

Bu şartlar altında Azami Uzlaştırma Fiyatı (AUF)’dan ödeme yapılıp, Piyasa Takas Fiyatı (PTF)’den dengeleme hesaplarının yapılması adil olmamaktadır. Ayrıca YEKDEM dışındaki HES’lerden Kaynak Bazında Destekleme Primi kesilmesi halihazırda zararda olan HES’lerin zararını artırmaktadır. Bu uygulamaya son verilmesi gerekmektedir” dedi.

YEKDEM’de döviz bazlı destek gerekiyor

Sektörde yaşanılan en temel sorunlardan birisinin de iletim ve trafo merkezi yatırımlarında yaşanan gecikmeler olduğundan bahseden Ali Karaduman Türkiye’nin yenilenebilir enerji hamlesi için gerçekleştirilmesi gereken çözümler hakkında açıklamalarına devam etti:

“İletim ve trafo merkezi yatırımlarını hızlandıracak çözümler bir an önce hayata geçirilmelidir. Yeni YEKDEM fiyatlarını, artan hammadde fiyatları ile karşılaştırdığımızda yatırımların durduğunu görüyoruz. Yeni bir enerji santralın oluşumu izinler dahil minimum 36 aydır. Bu nedenle duran enerji yatırımlarının tekrardan canlandırılması Türkiye Cumhuriyeti’nin enerji yatırımlarının tekrardan atağa geçmesi için elzem.

Yeni YEKDEM mekanizması belirlenip yatırım maliyetleri göz önüne alınıp, finansın yurtdışından temin edileceği düşünülerek döviz bazında destek sağlanması gerekiyor. Biz özel sektör olarak lokomotifiz, ufak bir teşvik kıvılcım almamıza ve doğru yatırımları yapmamıza neden olacak. Sayın devletimizden istediğimiz YEKDEM mekanizmasının düzenlenerek yerli yatırımcılara teşvikin artırılmasıdır.”

EPDK tarafından 1 Nisan’da devreye alınan azami uzlaştırma fiyat (AUF) mekanizması, Ekim ayına kadar uygulanmaya devam edecek. EPDK tarafından belirlenmiş olan AUF maliyetlerde oluşan yükseliş ve düşüşler takip edilerek güncelleniyor. Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark ‘destekleme bedeli’ olarak bir havuzda toplanıyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.