yenilenebilir enerji sektörü

Türkiye’de Mayıs 2023 itibarıyla üretilen toplam elektriğin yaklaşık 23’ü rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2002’de toplam 64 megavat olan rüzgar, jeotermal ve biyokütle kurulu gücü, son yıllarda geliştirilen yenilenebilir enerji politikalarıyla katlanarak artış gösterdi. Böylece Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 21 yılda yapılan yatırımlarla yaklaşık 388 kat artarak, 2022 sonunda 24 bin 821 megavata yükseldi. Mayıs 2023 itibarıyla ise yenilenebilir enerji kurulu gücü 25 bin 639 megavata ulaştı.

Rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücü hızla artıyor

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü artarken, elektrik üretimine de katkısı yükseliyor. 2023 mayıs verilerine göre, üretilen toplam elektriğin yaklaşık yüzde 23’ü rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı.

Bu amaçlar çerçevesinde ilk biyokütle tesisinin 1940’tan önce kurulduğu Türkiye’de, sırasıyla ilk jeotermal enerji tesisi 1984, ilk rüzgar enerjisi santrali 1998 ve ilk güneş enerjisi santrali de 2014’te faaliyete başladı.

Çoğunluğunu lisanslı santrallerin oluşturduğu en büyük 5 yenilenebilir enerji tesisinin kapasitesine göre sıralanışında Konya Karapınar’da Kalyon Enerji tarafından kurulan 1350 MW kurulu gücündeki Karapınar GES ile ilk sırada yer alıyor, bu ili rüzgar santrali tesisi ile İstanbul ve Manisa takip ediyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.