Türkiye Jeotermal Elektrik Üretimi Kapasitesi

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, jeotermal enerji üretimi alanında Türkiye’nin geçen yıl sonunda 1650 megavat artan kapasitesiyle dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Jeotermal Enerji Derneği, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerinin jeotermal enerji sektörünün çalışmalarını yerinde görmeleri hedefiyle üretim alanlarında gezi düzenledi.

Türkiye'de jeotermal elektrik üretim kapasitesiGezide 2006 yılında Aydın’ın Germencik ilçesinde MB Holding tarafından faaliyete geçirilen 8,5 megavat kapasiteli Dora-1 JES’i ve enerji gereksinimini tamamıyla jeotermal sürdürülebilir enerjiden karşılayan Sultan Sera A. Ş. Tesislerini komisyon üyeleri ve sektör temsilcileri ziyaret etti. Ayrıca geziye katılanlar, Denizli’nin Saraköy ilçesinde bulunan 26 megavat kapasite sahip, %65 ekipman yerlilik oranına sahip Greeneco JES-6’ya da ziyerette bulundular.

“Türkiye’nin her bölgesi jeotermal enerji açısından yüksek potansiyele sahip”

Kındap, Saraköy’de yaptığı konuşmada Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelinin daha fazla kullanılması için farkındalığın artması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin jeotermal enerjiden elektrik üretim potansiyelinin 3 bin 500 megavat seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.” dedi.

Türkiye’nin var olan jeotermal elektrik üretim kapasiteyle dünyada dördüncü sırada yer aldığını belirten Kındap, dünyada jeotermal enerjinin, başta ısıtma olmak üzere, soğutma, kurutma, turizm, sağlık tesisleri, seracılık, kültür balıkçılığı ve madencilik gibi alanlarda kullanıldığını ekledi.

Kındap, jeotermal enerjinin 78 ülkede, ısıtma ve soğutma uygulamalarında, 24 ülkede ise elektrik üretim amaçlı kullanıldığı konuşmasında iletirken:

“Jeotermal enerjinin dünyada kurulu elektrik kapasitesi 15 bin 950 megavata ulaştı, 2025’te bu kapasitenin 20 bin megavata ulaşması öngörülüyor. Türkiye’de özel sektör yatırımları ve devlet politikaları sayesinde jeotermal enerjiden elektrik üretim kapasitesi son 10 yılda 100 kattan fazla artarak geçen yıl sonunda 1650 megavat seviyesine ulaştı. Türkiye bu alanda dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri oldu. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmada jeotermal enerji iyi bir alternatif. Türkiye’nin neredeyse her bölgesi jeotermal enerji açısından yüksek potansiyele sahip bulunuyor.”

Jeotermal Sürdürülebilir Enerji ile Kesintisiz Elektrik Üretimi

Ali Kındap
JED Başkanı Ali Kındap

Jeotermal enerjinin diğer yenilenebilir enerji kaynaklarla karşılaştırıldığında kesintisiz elektrik üretimi yapabildiğini ifade eden Kındap, “Jeotermalden elde edilen kaynağın enerjiye dönüşümü yüzde 95 ve üzeri bir oranda gerçekleşir. Jeotermal enerji ardında atık bırakmaz, endüstriyel bir atık yönetimi gerektirmez.” vurgusunu yaptı.

Kındap, 15’ten fazla entegre ve doğrudan kullanım alanı bulunan jeotermal enerjinin, elektrik üretimi, balıkçılık, seracılık, gıda kurutma, termal turizm ve bölgesel ısıtma-soğutmada üretimin kesintisiz sürmesini sağladığını ve jeotermal enerjide yangın, patlama ve zehirleme riski de olmadığını paylaştı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da jeotermal saha gezisi sonrası yaptığı değerlendirmede, son dönemde ülke gündemlerinin ilk sıralarında iklim değişikliği ve küresel ısınmanın geldiğini vurgulayarak, “İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine dur denilmemesi durumunda, 2030 yılına kadar küresel ısınmanın yıllık maliyeti 300 milyar dolar, 2030’dan 2050’ye kadar ise 500 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.” Diye görüşlerini sundu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.