Nordex Türkiye İzmirli öğrencilere rüzgar türbin eğitimi

Nordex Türkiye, İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde, İzmir’de bulunan teknik meslek liselerinde okuyan öğrencilere rüzgar enerji sektörünü yakından tanıtma ve rüzgar türbinleri konusunda daha detaylı bilgilendirmek amacıyla 28 Haziran – 2 Temmuz 2021 tarihleri arasında rüzgar enerjisi eğitimi (Rüzgar Türbin Teknolojisi Eğitimi) düzenlendi.

Her geçen gün büyüyen ve gelişim gösteren rüzgar enerji sektörü, nitelikli ve deneyimli insan kaynağına ihtiyaç duymaktadır. Özellikle nitelikli mavi yaka personeli yetiştirmek amacıyla başlatılan bu programın ilk aşamasında, İzmir’de yer alan 8 Meslek Lisesi’nin 9,10,11 ve 12. sınıflarında okuyan 100 öğrenciye; Mekanik, Elektrik, Kontrol Sistemleri, Fizibilite ve Kanat & Kompozit Malzemeleri olmak üzere 5 farklı ana daldan oluşan toplam 25 proje konusu verildi.

Öğrencilerin katıldığı online platformda, Nordex Türkiye teknik çalışanlarından oluşan komiteye 1 hafta boyunca öğrenciler sunumlar yaptı. Proje sunumlarını yapan öğrencilere katılım sertifikaları ile birlikte Vega Enerji – Nordex Türkiye işbirliği çerçevesinde hazırlanan “A’dan Z’ye Rüzgar Santrali” kitabı hediye edildi.

Proje sunumları sonrasında, Nordex komitesi tarafından değerlendirilip belirlenen ve en yüksek puanları alan Foça Cemil Midilli, Çiğli 75. Yıl, Mithatpaşa ve  Karabağlar İTO Vakfı Süleyman Taştekin Meslek Liseleri’nde okuyan 10’u kız öğrenci olmak üzere, 21 öğrenci seçilmiştir. Böylelikle Nordex Türkiye İzmir Servis ve Teknik Eğitim Merkezi’nde eğitim almaya hak kazanmışlardır. Bu öğrencilere, 5 gün boyunca detaylı bilgiler içeren teorik ve pratik eğitimler verildi.

Pratik uygulamalar simülasyonla gösterildi

Nordex TürkiyeProgram dahilinde, öğrencilere rüzgar enerji sektörü hakkında genel bilgiler, türbin tipleri, mekanik ve elektrik sistem bileşenleri, SCADA sistemi ve Delta 4000 türbin modeli  tüm detaylarıyla Nordex Türkiye eğitmenleri tarafından anlatıldı. Ayrıca sistem bileşenlerinin pratik olarak uygulamaları Nordex Türkiye İzmir Servis ve Teknik Eğitim Merkezi’nde yer alan simülatör alanında gösterildi.

Eğitimin son gününde gerçekleştirilen saha ziyaretinde öğrenciler, ABK Res DELTA ve Demircili Res GAMMA türbinlerini yerinde inceleyerek operasyonel bakış açısıyla rüzgar enerji santrallerini değerlendirme fırsatı buldu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, İzmir ve çevresinin rüzgar enerjisi konusunda çok verimli bir alan olduğunu ve bu nedenle çok sayıda rüzgar enerji santralinin yapımı, bakım ve onarımı konusunda ön sıralarda yer aldığını ifade etti.

Bu konudaki çalışmalarının eğitim ayağının uzun süredir gündeminde olduğunu ifade eden Yahşi,  3 meslek lisesinde yenilenebilir enerji alanının açılmasının  yanı sıra  diğer meslek liselerinde rüzgar enerjisi sektörüyle bağlantılı elektrik, elektronik, mekanik ve  kompozit malzeme üretimi gibi  alanlarda eğitim verildiğini ve bu alanda  eğitim verecek okul sayısının daha da artacağını dile getirdi.

İzmir’in rüzgardan elektrik üretiminde Türkiye’de 1. sırada olmasıyla birlikte katma değeri yüksek olan kanat, kule ve diğer ekipmanların üretilmesinde de lider bir şehir olduğunu söyleyerek, hızla gelişen ‘Rüzgar Enerjisi’ alanının nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

“Öğrencilerin iş bulma olanakları artırıldı”

İzmirli meslek lisesi öğrencilerine Rüzgar Türbin Teknolojisi Eğitimi verildi
İzmirli meslek lisesi öğrencilerine Rüzgar Türbin Teknolojisi Eğitimi verildi

İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, “İzka ve Nordex Türkiye ile işbirliğinde öğrencilerimizin eğitimler alması ve sertifikalandırılması sağlanmış ve  iş bulma olanakları arttırılmıştır. Okullarımızda bulunan atölyelere sektörden materyal sağlanması, eğitimin kalitesini arttırırken sektöre de uyumu kolaylaştıracaktır. Mesleki eğitimde istihdam ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü yetiştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.

Nordex Türkiye Bölgesel Saha Destek Müdürü Ali Asaf Oğuz program hakkında, “Rüzgar Türbin Teknolojisi eğitimi sonrası ilgili Meslek Liseleri’nde okuyan öğrencilerimizin yenilenebilir enerji sektörüne olan  ilgilerinin  ve motivasyonlarının yüksek, başarılı olma potansiyellerinin de ne kadar güçlü olduğunu gözlemledik.

Eğitim sonucunda seçilen 5 öğrencimiz, Nordex Türkiye Teknik Destek departmanlarında staj yapma imkanına sahip olacaklar. Bu projenin devamında, ülkemizde yer alan diğer bölgelerdeki kalkınma ajansları ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliğimizi geliştirerek, rüzgar enerji sektöründe yeni istihdam alanları oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

“Gençleri yenilenebilir enerji sektörünü kazandırıyoruz”

Nordex Türkiye Eğitim Koordinatörü Melike Sezginer ise, “Nordex Türkiye olarak genç bireylerimizi yenilenebilir enerji sektörüne kazandırmayı teşvik etmek üzere böyle bir işbirliğinin içerisinde yer almaktan ve kendilerini Nordex Akademi Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz ve tüm arkadaşlarımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü H.İ. Murat ÇELİK, İzmir’in rüzgar enerjisi sektöründe Türkiye’nin lider şehri olduğunu belirtirken sözlerine şunları ekledi: “İzmir Kalkınma Ajansı olarak, İzmir’in rüzgar enerjisi sektöründeki mevcut konumunu geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyoruz. Sektörün en önemli ihtiyaçlarından birisi nitelikli insan kaynağı, bu projemizdeki örnek kamu–özel sektör işbirliğiyle, İzmir’deki meslek lisesi öğrencilerimizi yetiştirerek sektöre kazandırmayı amaçlıyoruz.”

Proje Nordex Türkiye Bölgesel Saha Destek Müdürü Ali Asaf Oğuz, Nordex Türkiye Eğitim Koordinatörü Melike Sezginer, İzmir Ofis Müdürü Gülçe Çalışkan, Nordex Türkiye Teknoloji ve Geliştirme Müdürü Selim Türkel, Teknik Eğitmenler Ahmet Paksoy, Zafer Avcı, Semih Göksan, Ali Ekrem Özerdem ve Eğitim Departmanı Uzmanı ve Eğitim Departmanı Stajyeri Cansu Saygı ve Uğur Kılıç,  İzmir Kalkınma Ajansı’ndan Yatırım Destek Uzmanı Sencer Özen, , İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden görevli öğretmenler Mesut Esen ve Eser Dereli’nin katkıları ile gerçekleştirildi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.