Enerji alanında yapılan düzenlemelerle birlikte denizler, göller ve baraj gölleri gibi alanlarda imar planı yapılmaksızın enerji üretim santralleri kurulabilecek.
Türkiye’de enerji sektöründe önemli değişikliklere yol açan Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi. Bu teklifle birlikte enerji üretimine yeni bir kapı aralanıyor. Denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edildiği bölgelerde artık imar planı yapmadan yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.
Elektrik Üretimi İçin Yeni İmkanlar
Teklife göre, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde imar planı yapılmaksızın, Elektrik Piyasası Kanunu’na göre hidrolik kaynaklara dayalı ön lisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yenilenebilir enerji kaynağına dayalı birden çok kaynaklı üretim tesisi kurulabilecek. Ayrıca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne veya sulama birliklerine ait tarımsal sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla lisanssız elektrik üretim tesisi kurulabilecek.
YEKA Yarışmaları ve enerji üretim destekleri
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da yapılan değişikliklerle Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmaları için usul ve esaslar belirlenmiş ve yarışma sonuçlarının belirli bir süre boyunca YEK Destekleme Mekanizması kapsamında değerlendirileceği belirtilmiş. 10 yıllık süresini tamamlayan lisanssız üretim faaliyetlerine sahip tesisler, lisanslı üretim faaliyetine geçmek istediklerinde lisans alma bedeli ödeyerek bu geçişi yapabilecekler.
Enerji verimliliği projelerine destek
Enerji Verimliliği Kanunu’na yapılan eklemelerle enerji verimliliği projelerine destek verilmesi amaçlanıyor. Bu projeler, enerji veya karbon yoğunluğunun veya spesifik enerji tüketiminin azaltılması hedeflerine yönelik olarak desteklenecek ve bedelleri yüzde 30’a kadar hibe veya faiz desteği şeklinde sağlanacak. Bu projeleri destekleyen başvuru sahiplerine enerji giderlerinin yüzde 30’u kadar destek ödemesi yapılacak.
Geçici süreli elektrik enerjisi talepleri
Elektrik Piyasası Kanunu’ndaki değişikliklerle olağanüstü hal veya afet bölgelerinde elektrik hizmetlerinin kesintisiz olarak sağlanabilmesi için geçici süreli elektrik enerjisi talepleri belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde karşılanabilecek. Bu düzenleme ile enerji sektöründe yapılan önemli değişikliklerin yanı sıra enerji verimliliği projeleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik teşvikler de Türkiye’nin enerji sektöründe daha sürdürülebilir ve çevreci bir geleceğe yol aldığını göstermekte.