Türkiye çalışmaları Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun üstlendiği dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan CDP’nin, Türkiye’deki 10’uncu yıl konferansı pandemi krizi nedeniyle online olarak başladı.

Konferansın açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu koronavirüs pandemisi sonrasında insan-doğa ilişkisinin artık eskisi gibi olamayacağını belirterek, “Dünyanın iklim değişikliği gibi bir sorunu varsa artık sözün bittiği yerdeyiz. İnsan gelinen noktada artık haddini bilmelidir ve evrendeki yerini yeniden tanımlamak zorundadır. Dünya insana ait değil insan dünyaya aittir.” dedi.

Ekrem İmamoğlu, şunları söyledi: “Bu pandemiden sonra artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak sözü aynı zamanda insanlığın bir umudunu ifade ediyor. Çünkü dünyanın yorulduğu görülüyor. İnsanoğlu doğayla ilişkisini eskisi gibi sürdüremez. Hem insanlık hem dünya için bunun bir felaket olacağı görülüyor. İnsanın doğup büyüdüğü tüm nimetlerinden yararlandığı bu dünyanın varlığını tehdit etmeye hakkı yoktur. Ölçüsüz isteklerimiz var. Sınır tanımayan israf anlayışımız var. Geri dönülmez büyük tehditlerle karşı karşıyayız.

Doğanın yaşamın dengesini bozan davranışlar büyük sorun oluşturuyor. Halen birçok kurum bunun önemini yeterince anlamıyor. Anlamamakta ısrar ediyor. İklim değişikliği yaşamımıza tehdit olarak geri dönüyor. Tedbir almazsak yakın zamanda ağır bedeller ödemek zorunda kalacağız. Yeryüzündeki tüm yaşam alanlarında ciddi riskler sözkonusu.”

KÜRESEL ÇEVRE SORUNLARIYLA MÜCADELE İÇİN FIRSAT

İBB Başkanı İmamoğlu, küresel iklim değişikliğinin en ağır bedelini gelecek nesillerin ödeyeceğini belirterek şunları kaydetti: “En ağır bedelini çocuklarımız ödeyecek. Bu dünyada emanetçi olduğumuzu bilmek zorundayız. Pandemi sürecinde sarsıldık ve kendimize geldiğimizi umut ediyorum. Küresel çevre sorunlarıyla mücadelede umutla bakmak istiyorsak bu bir fırsattır.

Koronavirüs insanların doğa karşısında birbirine ne kadar muhtaç olduğunu gösterdi. Tehdit aslında bizi büyük bir strese sokmuş oldu. Akıl ve bilim hepimizin en önemli kılavuzudur. Bilgiye şeffaf şekilde ulaşmanın önem taşıdğını öğrenmiş olduk. Yeryüzündeki tüm canlılara saygılı ve özenli davranmak zorundayız. Dünyanın havasına, suyuna en üst seviyede saygı göstermeliyiz. “

EDİN: “PANDEMİ GEZEGENİN HASTALANDIĞININ BELİRTİSİDİR”

Konferansta konuşan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ise yaşanan koronvirüs salgınını “gezegenin hastalandığının belirtisi” olarak tanımladı. “Eko sisteme bu şekilde müdahale ettikçe daha çok pandemi göreceğiz” diyen Edin şunları söyledi: “Pandemi hastalanan gezegenimizin belirtisidir. Ormansızlaştırma iklim değişikliğiyle mücadeleyi olumsuz etkiliyor. Doğayı bir bütün olarak tüm canlıların sağlığını düşünerek değerlendirmeliyiz. Çünkü her şeyin birbirine bağlı olduğu bir gezegendeyiz.

En büyük ödev hatalarımızdan ders almak ve doğa-insan dostu çözümler üretmektir. Küresel sıcaklığı artışını 1.5 derecede tutmak için önümüzde 10 yıl var. Ancak doğayı gözetmeyen ve sürdürülebilir olmayan eski büyüme modelinde ısrar edersek bu hedefe ulaşmak için en az 3 yıl kaybedeceğiz.”

Ebru Dildar Edin, 1.5 derece hedefine ulaşılmasına katkıda bulunmak için Garanti BBVA olarak 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 71 azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.