enerji depolama

Uluslararası danışmanlık kuruluşu Wood Mackenzie tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel enerji depolama kapasitesinin 2021’de yıllık bazda üç katına çıkması ve 12 GW/28 GWh’ye ulaşması bekleniyor.

Araştırma 2030 yılına kadar ABD ve  Çin’in küresel depolama kapasitesinin yüzde 70’ine sahip olacağını gösteriyor. Wood Mackenzie analistleri, kümülatif enerji depolama kapasitesinin 2030 yılına kadar yaklaşık 400 GWh’ye ulaşacağını tahmin ediyor.

Wood Mackenzie’nin “Küresel Enerji Depolama Görünümü” başlıklı raporu, ABD ve Çin’in piyasaya hakim olduğu 2021-2030 yılları arasında toplam talebin yaklaşık 1 TWh’lik bir kapasiteye ulaşacağına işaret ediyor. Rapora göre, iki ülke 2030 yılına kadar toplam küresel kurulu enerji depolama kapasitesinin % 70’inden fazlasını oluşturacak.

Wood Mackenzie kıdemli araştırma analisti Xu Le, “ABD ve Çin enerji sektörlerinin karbondan arındırılmasını hızlandırmak için yapılan hamleler hız kazanıyor ve bu adımlar küresel pazar tahminimizin de temelini oluşturuyor.” dedi.

Wood Mackenzie analistleri, kümülatif enerji depolama kapasitesinin 2030 yılına kadar yaklaşık 400 GWh’ye ulaşacağını tahmin ediyor.

Lityum-iyon pil kapasitesi iki katına çıkacak

Bu arada küresel lityum iyon pil üretim kapasitesinin önümüzdeki iki yıl içinde iki katına çıkması bekleniyor. Asya Pasifik bölgesi, 2020’de küresel kapasitedeki büyümenin % 81’ini oluşturdu. Emergen Research isimli kuruluş, 2019’da 16,19 milyar dolar olan  küresel pil pazarının 2027’ye kadar 24,57 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Araştırmacılar ve yatırımcılar lityum iyon pil geri dönüşümünün büyük bir sıçrama yapmaya hazır olduğuna inanıyor. Otomobil devi Ford, lityum iyon pil geri dönüşümünü ve yeniden kullanım  uygulamalarını en üst düzeye çıkarmak için 11,4 milyar dolarlık elektrikli araç mega kampüs yatırımında Redwood Materials ile bir ortaklık duyurdu.

Pilde geri dönüşüm çok önemli

Pil teknolojisindeki gelişmeler elektrikli araç talebindeki hızlı büyümeyi de teşvik ediyor. Geri dönüşüm pil teknolojilerindeki ikinci önemli nokta olarak gösteriliyor. Pillerde kalan ve kullanılamayan enerjinin geri dönüşüm sayesinde başka mobil cihazlarda ve ev içi teknolojilerde enerji kaynağı olarak kullanılması bir başka önemli nokta. Pil teknolojisinde Çin hammadde üretiminde hala pazarın önemli bir kısmını kontrol ediyor. Geri dönüşüm sayesinde Çin’e hammadde bağımlılığın da azalacağına dikkat çekiliyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.