Fosil yakıt kaynaklı küresel karbon emisyon salımının 2020 yılında yüzde 5 (2.5 milyar ton) azalacağı tahmin ediliyor. Guardian gazetesinde yeralan habere göre, araştırmacılar koronavirüs pandemisi nedeniyle fosil yakıt talebindeki büyük düşüşü buna neden olarak gösteriyorlar.

Koronavirüs nedeniyle seyahat, iş ve sanayi üzerindeki benzeri görülmemiş kısıtlamaların sadece 2020 yılında küresel enerji sisteminden milyarlarca varil petrol, trilyonlarca metreküp gaz ve milyonlarca ton kömürü azaltması bekleniyor. Bu durum fosil yakıt endüstrisinin karbondioksit (CO2) emisyonlarında son 50 yılda kaydedilen en büyük düşüşe yol açacak.

İklim uzmanları korona krizi öncesinde fosil yakıt ve çimento üretimi kaynaklı küresel karbon emisyonlarının 2020 yılında geçen yıla göre artmasını bekliyordu. Geçen yıl karbondioksit salımı 36.8 milyar ton olmuştu. Korona sonrası ise uzmanlar 2.5 milyar ton azalma olacağını tahmin ediyor.

BİROL: “KARBONDAKİ AZALMA EKONOMİK KRİZDEN KAYNAKLANACAK”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, karbon emisyonlarında bu yıl yaşanacak azalmanın küresel ekonominin büyük orandaki küçülmesinden kaynaklanacağına dikkat çekerek, “Karbon azalması hükümetlerin maalesef doğru iklim kararlarının sonucu olarak değil, binlerce insanın işini kaybettiği küresel resesyonun bir sonucu olacak. Emisyonların azalmasını istememizin nedeni daha yaşanabilir bir gezegen ve daha mutlu, daha sağlıklı insanlar istememizdir.” dedi.

Birol’a göre ayrıca, hükümetler yeni ekonomik teşvik paketlerine temiz enerji desteğini dahil etmek için doğru önlemleri almazsa Covid-19 kontrol altına alındıktan sonra ekonomilerin yeniden büyümeye geçmesiyle karbon emisyonları hızlı şekilde artabilir.

2008 KRİZİNDEN BEŞ KAT DAHA FAZLA ETKİLEYECEK

Norveç merkezli enerji danışmanlık şirketi Rystad Energy tarafından yapılan bir analize göre, havayolu uçuşlarında ve karayolu ulaşımındaki azalma nedeniyle küresel petrol talebindeki düşüş, 2008 küresel krizine göre 5 kat daha fazla olacak. Analistler küresel ham petrol talebinin bu yıl günlük 11 milyon varil, toplam ise 2 milyar varil azalacağını tahmin ediyor. Yine Rystad’a göre, sadece bu durum karbondioksit emisyonlarını 1.8 milyar ton düşürecek.

Analistler ayrıca doğalgaz ve kömürün elektrik üretiminde ve ağır sanayide kullanımının her birinde yüzde 2.3 azalma göstereceğini bunun da sırasıyla 200 milyon ton ve 500 milyon ton karbon emisyonunun azalmasını sağlayacağını tahmin ediyor.

Rystad Energy’nin kıdemli ortağı Erik Holm Reiso, “Koronavirüs pandemisi enerji piyasaları için beklenmedik bir olaydı. Küresel karbon emisyonları üzerinde büyük etkisi olacak. Petrol talebi 2008 küresel finansal krizinde günlük 1.3 milyon varil düşmüştü. Ancak Covid- 19’un talebe etkisinin bunun 5 katından fazla olması bekleniyor.” dedi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.