Global Yatırım Holding, Aydın ve Şanlıurfa’daki santralleri ile biyokütleden elektrik üretimine başladı. Pamuk sapı da dahil olmak üzere tarımsal ve hayvansal biyokütleden üretim yapan iki tesis, 17.2 MW’lik toplam kapasiteleri ile 45 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor, yaptıkları işbirlikleriyle bölgede tarımında verimi arttırıyor.

Tarımsal ve hayvansal biyokütleden enerji üretiminde ülke potansiyelinin yüzde 1’inin dahi değerlendirilmediğine vurgu yapan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, bu modeli tüm Türkiye’de yaygınlaştıracaklarını açıkladı.

Bu alanda 2020 yılına kadar toplamda 450 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Global Yatırım Holding’in yüzde 100 iştiraki Consus Enerji CEO’su Atay Arpacıoğulları ise, “250 MW kurulu güce ulaşmayı ve yılda yaklaşık 1.5 milyar kWh’lik elektrik üretimiyle Türkiye’de lider olmayı hedefliyoruz” dedi.

HASAT ATIKLARI VE HAYVAN ATIKLARI

Yurt dışında yaygın olarak kullanılan biyokütleden enerji üretimi, hasat sonrasında tarım alanlarında kalan hasat atıkları, hayvan üreticiliğinden oluşan doğal atıklar ve orman atıklarının enerjiye dönüştürülmesi ile gerçekleştiriliyor. Enerjide ithal girdiye olan bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlayan bu model ile Consus; bölgesel istihdama da önemli bir katkı sağlıyor.

Tarladan toplanarak çevreye saygılı bir şekilde enerjiye dönüştürülen temiz ve yerli kaynaklar “Yenilenebilir/Temiz Enerji” kapsamında değerlendiriliyor. Consus, bu süreçte kamu kuruluşları ve çiftçilerle ortak çalışmalar yürüterek, tarım verimliliğinin artmasında da önemli bir rol oynuyor.

PAMUK SAPINDAN ELEKTRİK

Consus, biyokütleden enerji ürettiği Türkiye’nin öncü santrallerinden birini iştiraki Mavibayrak Enerji vasıtasıyla Aydın’nın Söke ilçesinde hizmete soktu. 12 MW kurulu gücündeki santral, hasat sonrasında tarlada kalan pamuk saplarını elektrik enerjisine dönüştürüyor. 12 MW’lik kapasite ile yılda yaklaşık 80 milyon kWh elektrik üreten santral, 30 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Mavibayrak Enerji’nin 12 MW olan kurulu gücü, kapasite artırımı ile 24 MW’ye çıkarılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nca onaylanan kapasite artışının, lisans tadil sürecinin tamamlanmasının ardından 2018 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

45 BİN HANEYE ELEKTRİK

Consus’un bir diğer öncü santrali de Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bulunuyor. Doğal Enerji, 5.2 MW kurulu gücünde, tarımsal biyokütle ve hayvansal atıklardan elektrik enerjisi elde eden tesisi ile bu alanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirilen öncü santrallerden biri olarak üretime başladı. 5.2MW’lık kapasite ile yılda yaklaşık 35 milyon kWs elektrik üretimi yapacak santral, 15 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak. Global Yatırım Holding, Aydın ve Şanlıurfa’daki tesisleri ile tarımsal ve hayvansal atıklardan toplam 45 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor.

KUTMAN: “BU MODELİ TÜRKİYE’DE YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Türkiye’nin biyokütle varlığı ile 5000 MW’ın üzerinde enerji üretmenin mümkün olduğunu dikkat çeken Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman; “Biyokütleden enerji üretimi, Türkiye’de çok yeni bir alan ve toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 1’in dahi altında. Oysa Türkiye geniş tarım alanları ve hayvancılık faaliyeti ile bu konuda çok önemli bir potansiyele sahip. Yurtdışında oldukça yaygın olan biyokütleden enerji üretimini, Türkiye’de de yaygınlaştırıp hak ettiği yere taşıyacağız. Biyokütle tedarik ve santral işletmeciliği faaliyetlerini tek çatı altında toplayan ve sayılı şirketlerden biri olan Consus’un bu alandaki öncü yatırımları hızlı ve güçlü bir şekilde sürecek” dedi.

“YILLIK 1.5 MİLYAR kWh’LIK KAPASİTE”

Biyokütle yatırımlarını 450 milyon dolara taşımayı planladıklarını belirten Global Yatırım Holding’in yüzde yüz iştiraki Consus Enerji CEO’su Atay Arpacıoğulları ise; “Aralıksız yatırımlarımızla 2020 yılına kadar yaklaşık 250 MW kurulu güce ulaşmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin tarımsal atıklarının yoğun olduğu bölgelere odaklanacağız. Yatırımlarımızın tamamlanmasıyla birlikte, yılda yaklaşık 1.5 milyar kWh’lik elektrik üretimi ile Türkiye’nin biyokütleden enerji üreten en büyük şirketi olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.