GENSED

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Kocaeli’de “Endüstriyel Çatılarda Güneş Enerjisi Santrali Uygulama Semineri” gerçekleştirdi.

Ağırlıklı olarak güneş enerjisi yatırımcısı olmak isteyen 200’e yakın sanayi kuruluşunun temsilcisinin katıldığı seminerde yakın gelecekte hayata geçecek sınırda karbon vergisi uygulamalarının Türk sanayicilerine getirdiği risk ve fırsatlar ile güneş enerjisi yatırımlarının önemi konuşuldu.

Demirdağ: “Ürün karbon ayak izi çok önemli hale geldi”

GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ seminerin açılışında yaptığı konuşmada gerek Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat kapsamında atacağı adımlar gerekse de iklim değişikliği ile mücadeledeki küresel çabaların tüm sanayiciler için “ürün karbon ayak izi” kavramını çok önemli hale getireceğine vurgu yaptı.

Demirdağ sürdürülebirliğin temel noktalarından birinin ülkelerin kendi enerji kaynaklarını kullanması olduğunu söylerken, yılın 280 gününün güneşli olduğu ve güneşin en ucuz elektrik üretim kaynağı haline geldiği Türkiye’de güneş enerjisinin sürdürülebilir kalkınmadaki öneminin altını çizdi.

Türkiye’nin bugünkü gerçeğinin elektrik eksikliği olduğuna dikkat çeken Demirdağ, gelecekte elektrikli araç kullanımının artması ve hidrojen teknolojileri ile birlikte elektrik ihtiyacının da artacağına vurgu yaparken, bu riske karşı güneş enerjisi yatırımlarını artıracak adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.

Nail Çiler: “Gebze’de 14 OSB 680 milyon kWh elektrik tüketiyor”

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler de açılışta yaptığı konuşmada Gebze bölgesinde 14 organize sanayi bölgesi bulunduğunu, yıllık 15 milyar dolar ihracat yapan bu OSB’lerin ulaştıkları 46 milyon metreküp doğal gaz ve 680 milyon kilovat-saatlik elektrik tüketimi ile birçok ilden daha büyük enerji tüketicisi olduğuna vurgu yaptı.

Gebze bölgesindeki firmaların kapasite ve istihdam artışı sağlamak ile birlikte aynı zamanda teknoloji ihraç edecek seviyeye geldiğinin de altını çizen Nail Çiler bu gelişmelerin OSB’lerin enerji tüketimini de artırdığı bilgisini verdi.

Nail Çiler Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ının da gündemlerinde olduğunu sanayicilerin getirilecek düzenlemelere uyum sağlayabilmesi için bir destek paketinin verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Hakan Erkan: “Firmaların çatı tipi GES kurmaları en avantajlı seçenek”

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan da seminerde yaptığı sunumda Türkiye’nin güneş enerjisi yatırımlarında geçtiği aşamalar ve mevcut durumu hakkında bilgi verirken, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile birlikte tüketim amaçlı endüstriyel çatı güneş enerjisi uygulamalarının çok daha önem kazanacağına vurgu yaptı.

Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat kapsamında Temmuz 2021’de yayınladığı iklim mevzuatı ile emisyon değerlerinin 2030’da 1990 yılına göre yüzde 55 azaltmayı hedeflediğini ve bu kapsamda sınırda karbon vergisi uygulamasını hayata geçirdiğini belirten Hakan Erkan, uygulamada 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2025 arasının geçiş dönemi olarak belirlendiği bu dönemde sadece belgelendirme ve raporlama yapılacağını 1 Ocak 2026’dan itibaren ise mali yükümlülüklerin yürürlüğe gireceğini söyledi.

2026 yılı itibarıyla birlik ülkelerine yapılacak ihracatta kullanılan enerjinin dolaylı emisyon hesaplarına dahil edileceğine dikkat çeken Erkan bu kapsamda ihracatçı firmaların tüketim amaçlı çatı veya arazi tipi GES kurmalarının emisyon ve mali yükümlülüklerin azaltılmasında en avantajlı seçenek olacağının altını çizdi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.