Enerji Dönüşümünü Hızlandırma Platformu

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için yeni bir küresel iklim finansmanı platformu oluşturdu. COP26’da başlatılan platform, 2030 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerde 1,5 GW’lık yeni yenilenebilir enerji kapasitesini finanse etmeyi hedefliyor.

Enerji Dönüşümü Hızlandırma Finansmanı (ETAF) Platformu, ilk stratejik ortak olarak Abu Dabi Kalkınma Fonu’ndan 400 milyon dolar tutarında finansman sağlıyor. Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADFD)  toplamda bu kapsamda 1 milyar dolarlık bir finansman sağlamayı hedefliyor. 

BAE İklim Özel Temsilcisi, Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Dr. Sultan Al Jaber konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “BAE, kalkınma yardımını ve iklim eylemini hem yerel hem de uluslararası ekonomik büyüme için güçlü katalizörler olarak görüyor. Bugünkü duyuru, işletmeler, endüstriler ve evler için güvenilir, düşük maliyetli yenilenebilir enerji sağlayarak ortak ülkelerin ekonomilerini ilerletmeye yardımcı olacak. Abu Dabi Kalkınma Fonu’nun iklim eylemini hızlandırmak ve bu süreçte acil ekonomik faydalar sağlamak için yaptığı bu önemli yeni katkıdan gurur duyuyoruz. Bu platform, somut ilerleme sağlamak için ortaklığı, politikayı ve finansmanı birleştiren türden bir girişimdir ve BAE’yi 2023’te COP 28’e ev sahipliği teklifi için motive eden pratik sonuçlara odaklandığımızı göstermektedir.”

1.5 GW temiz enerji yatırımı

ETAF, ortak finansman yoluyla 2030 yılına kadar toplam 1,5 GW yenilenebilir enerji üretimi ve depolamasını hedefleyen ek 2 milyar dolar enerji geçiş yatırımını harekete geçirmeyi hedefleyecek. ETAF, BAE’nin iklim finansmanı pazarından ve yenilenebilir enerji inovasyon alt yapısından yararlanarak IRENA tarafından Abu Dabi merkezinden yönetilecek. Yeni hızlandırıcı platform, yeterli sermaye sağlamakta zorlanacak gelişmekte olan ülkelerdeki yatırım risklerini azaltmaya ve yenilenebilir enerji projelerini finanse etmeye yardımcı olacak.

La Camera: “IRENA enerji dönüşümünde vazgeçilmez bir ortak”

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, “Neslimizin ekonomilerini ve çevremizi istikrar, dayanıklılık ve ortak refah yoluna koyma çabalarında belirleyici bir noktaya ulaştık. Enerji dönüşümü, bunu başarmak için sahip olduğumuz en çekici ve etkili araçtır. Bu yeni yatırım platformu, BAE’nin sürdürülebilir bir geleceği şekillendirme taahhüdünü ve IRENA’nın vazgeçilmez bir enerji dönüşüm ortağı olarak 180’den fazla üye ülkeye hizmet etme çabalarını yansıtıyor. Çok taraflı kalkınma bankalarını, uluslararası finans kuruluşlarını, hükümetleri ve özel sektör aktörlerini sürdürülebilir kalkınma çabalarını desteklemek için bize katılmaya teşvik ediyoruz.” dedi.

Verilen bilgiye göre, ADFD toplamda,  65 ülkede bir dizi temiz enerji ortağı ve hükümetle birlikte çalışarak 9.000 MW’den fazla elektrik üretme kapasitesine sahip 90 yenilenebilir enerji projesinin geliştirilmesini destekledi. Yeni ETAF katkısıyla, ADFD’nin yenilenebilir enerji projeleri için toplam finansmanı şu anda 1,8 milyar ABD doları seviyesinde bulunuyor.

ADFD ve IRENA mükemmel bir geçmişe sahip

ADFD Genel Direktörü  Mohammed Saif Al Suwaidi şunları söyledi: “IRENA ve ADFD, gelişmekte olan pazarlarda büyük yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi konusunda birlikte çalışan mükemmel bir geçmişe sahip. Bu projelerin, ülkeler ve halkları için dönüşüm yaratan önemli çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri vardır. Bu yeni platform aracılığıyla, iklim değişikliğiyle mücadele için ortak bir vizyon altında dünyanın dört bir yanından finans ve kalkınma ortaklarını bir araya getirmeye çalışıyoruz.”

Al Suwaidi, yenilenebilir enerji projelerinin gelişmekte olan ülkeler için sürdürülebilir kalkınma sağlamada oynadığı temel rolün önemine değinerek, “ADFD, hızlandırılmış dağıtım sağlamak için 2030 yılına kadar 400 milyon dolar tahsis etmeyi taahhüt etmiştir. Bu projelerin yerel topluluklar üzerinde büyük bir etkisi olacak ve yararlanıcı ülkelerin daha fazla ekonomik ve sosyal kalkınma elde etmesine yardımcı olacak.” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.