Çin ile Elektrikli Araçlarda Rekabete Henüz Hazır Değiliz

Ford Motor Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford Jr., ABD’nin elektrikli araç üretiminde Çin ile rekabet edebilecek durumda olmadığını belirterek, bu konuda yoğun bir hazırlık yaptıklarını açıkladı.

Bill Ford Jr., CNN’in Fareed Zakaria GPS programında verdiği bir röportajda, “Çin hızla gelişti ve büyük ölçekte elektrikli araçlar üretti. Şu anda ihraç ediyorlar ve gelecekte burada da rekabet edeceklerini düşünüyoruz. Bu nedenle hazırlıklı olmalıyız ve hazırlanıyoruz” dedi.

Ford, sürdürülebilirlik, enerji depolama ve elektrikli araçlarda rekabete hazırlanıyor

Çin’in hızla büyüyen elektrikli araç pazarında güçlü bir oyuncu olması, küresel otomotiv endüstrisinde dengeleri değiştirme potansiyeline sahip. Ford, bu rekabetin farkında olarak sürdürülebilirlik ve enerji depolama alanlarında yoğun çalışmalar yürüterek geleceğe hazırlanıyor.

Çin, dünya genelindeki araç ihracatında hızla yükselişe geçerek küresel otomotiv endüstrisini etkileme potansiyeline sahip. Çin’de üretilen araçların yurtdışı sevkiyatı, 2020 yılından bu yana üç kat artarak geçen yıl 2.5 milyonu aşmış durumda ve Almanya gibi geleneksel otomobil ihracatçıları için bir tehdit oluşturuyor.

Ford'un Michigan'daki pil fabrikası
Ford’un Michigan’daki pil fabrikası

Ford, bu yıl içinde Michigan’da 3,5 milyar dolarlık bir elektrikli araç pil fabrikası yatırımı yapacağını duyurdu. Ancak bu karar, Çin’in Contemporary Amperex Technology şirketinden teknoloji ve destek alacaklarını açıklamasıyla siyasi tartışmalara neden oldu.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Bloomberg Television’a verdiği bir röportajda, ABD’nin Çin’in elektrikli araç bataryaları alanındaki avantajını azaltmak için adımlar atması gerektiğini vurguladı. Özellikle kilit malzemelerin işleme kapasitesini artırmaya odaklanmanın önemini belirtti ve bu konunun çözülebileceğini ifade etti.

Elektrikli Araçlarda RekabetFord, şirketin mühendislerinin teknolojiyi anlama fırsatı bulduğunu ve ileride kendi başlarına yapabilecek duruma gelmeleri için bu bilgiyi kazanmanın önemli olduğunu vurguladı. Üretimin ABD’de yapılmasıyla fiyatların artacağı düşüncesine karşı çıkan Ford, Amerika’da üretimin önemli olduğunu ve imalat işlerinin güçlü bir ekonomiye katkı sağladığını savunuyor.

Çin, Avrupa’daki elektrikli araçlar alanında zaten büyük bir rol oynuyor. Çin’de üretilen araçlar arasında çoğunlukla Tesla Inc. modelleri yer alırken, Volvo, MG gibi Çin’e ait eski Avrupa markaları ve Dacia Spring veya BMW iX3 gibi modeller de sadece Çin’de üretiliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.