Net Sıfır Ev

Sıfır enerjili bina ya da “Net Sıfır” ev kavramları, bir evin enerji tüketimi ile ürettiği enerji arasında dengenin sağlandığı bir konsepti ifade eder.

Bu evler enerji tüketimi ve enerji üretimi açısından birbirini dengeleyerek, enerji ihtiyacının çevreye zarar vermeden karşılandığı evlerdir. Böyle bir ev, enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik ilkelerine dayanır ve geleneksel evlere göre daha çevre dostu ve düşük maliyetli olabilir.

Net sıfır evin olması için aşağıdaki adımlar ve özellikler önemlidir;

Enerji verimliliği

Net sıfır bir evin temelinde enerji verimliliği yatar. Yüksek kaliteli yalıtım malzemeleri, enerji verimli pencereler ve kapılar, düşük enerji tüketimli aydınlatma ve elektronik cihazlar gibi enerji verimli önlemler alınmalıdır.

Güneş enerjisinden yararlanma

Net sıfır evlerde, güneş enerjisi sistemleri kullanılarak evin kendi elektriğini üretmesi hedeflenir. Güneş panelleri, evin çatısına veya bahçesine monte edilerek güneşten elde edilen enerjiyi elektriğe dönüştürür.

Enerji yönetimi

Enerji tüketimini izlemek ve yönetmek için akıllı ev teknolojileri ve enerji yönetim sistemleri kullanılabilir. Bu sistemler sayesinde ev sahipleri enerji tüketimini daha iyi kontrol edebilir ve gereksiz enerji israfını önleyebilir.

Geri dönüşüm

Net sıfır evin inşasında geri dönüşümlü ve sürdürülebilir malzemelerin kullanılması çevresel etkiyi azaltmaya yardımcı olur.

Su tasarrufu

Su tüketimini azaltmak için su tasarruflu armatürler ve sistemler kullanılabilir. Ayrıca, yağmurlama sistemleri ve su geri dönüşümü gibi yöntemlerle suyun etkin kullanımı sağlanabilir.

Üçay Grup Enerji Direktörü İlgin Eray: “Konutlar emisyonların yüzde 17-21’inden sorumlu”

Üçay Grup Enerji Direktörü İlgin Eray
Üçay Grup Enerji Direktörü İlgin Eray

Üçay Grup Enerji Direktörü İlgin Eray, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede iklim krizinin çevresel etkilerini düşürmek ve doğayı korumak için “Zero House” konseptinin önemine dikkat çekti. İlgin Eray, evlerimizin sıfır karbonlu evlere dönüştürmek için binanın yıllık net enerji ihtiyacının yüzde 100 yerinde ve yenilenebilir enerji ile sağlanması gerektiğini söyledi.

İlgin şunları kaydetti: “Dünya genelinde ki konutlar iklim krizinin birincil nedeni olan emisyon sorununda önemli rol oynuyor. Çünkü konutlar küresel emisyonların yüzde 17 ila 21’inden sorumlu tutuluyor. Bu nedenle konutlarda yapılacak iyileştirmeler, Paris Anlaşması’nın karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra düşürme hedefine ulaşılmasında önemli rol oynuyor.

Günümüzde birçok ev sahibi, konutlardaki enerji sarfiyatının çevreyi ve dünyayı nasıl etkilediğinin farkında. Eski evini, net sıfır bir ev yapmak ve tükettiği kadar enerji üretmek isteyen konut sahiplerinin sayısı her geçen gün artıyor.

Konutlarda yapılacak dönüşüm ilk etapta göz korkutucu olarak görülse de; dikkatli planlama, uzman tavsiyesi ve yeterli bütçe ile kısa sürede yapılabiliyor. Üstelik renovasyon sonrası yapıların çevresel etkilerinin azalması ve enerji faturalarından tasarruf sağlanması da yatırım kararı alacak kişileri motive ediyor. “

‘Net sıfır emisyon’ hedefi için güneş önemli bir kaynak

Üçay Grup Enerji Direktörü İlgin Eray, eski bir evi net sıfır yapmak için çeşitli faktörleri göz önünde bulundurduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Evin elektrik enerjisini karşılamak için güneşten elektrik üretebilen fotovoltaik paneller kuruyor, ısıtma ve soğutma sistemlerini iyileştiriyor ve elektrikli araçların şarj istasyonu kurulumunu da Zero House konseptine entegre ediyoruz.

Meskenin büyüklüğüne göre tek bir cihazla ya da kombine çalışan birden fazla cihazla iklimlendirmeyi gerçekleştirebiliyoruz. Evsel kullanımda en çok tercih edilen yöntem ‘ısı pompası’ oluyor. Isı pompası ile çok az elektrikle ısıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Birden fazla cihazın birlikte kullanıldığı multi sistemleri yani VRF sistemleri de daha büyük alanların (fabrikalar, büyük ofisler ve yapılar) iklimlendirmesinde kullanıyoruz. GES’lerde üretilen elektrik iklimlendirme dışında farklı amaçlarla da değerlendiriliyor.

Ayrıca evlerdeki ısıtma soğutma sistemlerinin akıllı ev konseptinde yani otomasyon sistemleri vasıtasıyla uzaktan yönetilmesi de gerekiyor. Yalnızca ısıtma ve soğutma sistemleri değil, aynı zamanda doğru yönetilmediğinde enerji sarfiyatını artıran; aydınlatma sistemlerinin, televizyonların ve daha birçok elektronik aletin bir ev otomasyon sistemi üzerinden kontrol edilebilir olması gerekiyor.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.