Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi iş birliğiyle başlatılan Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) Projesi, yeşil destinasyon modelinin ikinci durağını İzmir’in tarihi Birgi Köyü’nde hayata geçiriyor.

Ayvalık Küçükköy’den sonra Birgi, sürdürülebilir turizmde yeni bir merkez olacak.

Enerjisa Enerji’nin liderliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Sabancı Üniversitesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ortaklığı ile yürütülen SENTRUM Projesi, Birgi Köyü’nü sürdürülebilir turizmin merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Sabancı Vakfı ve HiltonSA Otelleri projenin destekçileri arasında, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kaymakamlığı ise yerel ortaklar arasında yer alıyor.


Birgi Köyü, kültürel ve doğal değerlerin korunduğu, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamaları ile bölge turizminin dört mevsime yayıldığı bir destinasyon haline dönüştürülecek. Akıllı rotalarla ziyaretçilerin seyahat deneyimlerini kişiselleştirebilecekleri bu model, toplumsal kalkınmayı destekleyecek.

Enerjisa Enerji Yeşil Turizm Sürdürülebilir Turizm Birgi SENTRUM Projesi İzmir Birgi Basın ToplantısıProjenin amacı ve hedefleri

SENTRUM Projesi, Birgi’de küresel olarak kabul görmüş sürdürülebilir turizm standartlarını uygulamayı ve yerel ihtiyaçlarla uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor. Projenin başlıca hedefleri arasında şunlar yer alıyor:

  • GSTC (Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi) kriterleri ile uyumlu bir destinasyon dönüşümü sağlamak
  • İklim risk değerlendirmesi yaparak turizm destinasyonuna etkileri belirlemek ve uyum tedbirleri geliştirmek
  • Ziyaretçi taşıma kapasitesi çalışması ile sosyal, çevresel ve kültürel mirasa baskı yaratmayacak ziyaretçi planlaması yapmak
  • Birgi için markalaşma ve pazarlama stratejisi oluşturmak

Sürdürülebilir kalkınma ve toplum temelli yaklaşımlar

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve genç istihdamı

Proje kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve gençlerin istihdam edilebilirliği üzerine çalışmalar yapılacak. Turizm meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine yönelik staj imkanları sağlanarak, gençlerin sektöre kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca, yürüyüş ve bisiklet rotalarının oluşturulması, çevre dostu ulaşımın teşvik edilmesi ve konaklama tesislerinde enerji etütleri yapılması planlanıyor.

Çevre dostu ulaşım ve enerji verimliliği

SENTRUM modeli, çevre dostu ulaşımı teşvik ederek, enerji verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Konaklama tesisleri ve kamu binalarında yapılacak enerji etütleri ile bölgedeki enerji tüketimi optimize edilecek. Bu çalışmalar, Birgi’nin doğal ve kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak.

Enerjisa Enerji Yeşil Turizm Sürdürülebilir Turizm Birgi SENTRUM Projesi

Basın toplantısı ve gelecek planları

Projenin tanıtımı ve katılımcıların görüşleri

20 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Birgi Köyü’nde düzenlenen basın toplantısında, Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu projenin hedeflerini ve bugüne kadar atılan adımları paylaştı.

Murat Pınar, Enerjisa Enerji olarak Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük ettiklerini belirterek, “SENTRUM Projesi ile Ayvalık Küçükköy’de olduğu gibi Birgi’de de sürdürülebilir turizmi destekleyecek projeler geliştirmeye devam edeceğiz,” dedi.

Louisa Vinton ise turizmin kalkınmanın güçlü bir motoru olabileceğini, ancak çevre üzerinde ağır bir baskı oluşturabileceğini vurguladı. “Turizmden geçimini sağlayan bölge halkına sosyal ve ekonomik fayda sağlarken doğayı koruyan daha sürdürülebilir modeller geliştirmek hayati önem taşıyor,” dedi.

Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, Türkiye’nin sürdürülebilir turizmde önemli adımlar attığını belirterek, “SENTRUM Projesi, ülkemizin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak ve dünyada iyi uygulama örneği olarak yerini alacak,” şeklinde konuştu.

Enerjisa Enerji Yeşil Turizm Sürdürülebilir Turizm Birgi SENTRUM Projesi Basın ToplantısıSENTRUM Hakkında

Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Modeli (SENTRUM), sürdürülebilir turizmi teşvik etmek ve enerji verimliliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen kapsamlı bir proje. SENTRUM, turizm destinasyonlarında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırarak çevresel etkileri azaltmayı ve bölgesel kalkınmayı desteklemeyi hedeflemekte. Proje hakkında daha fazla bilgi almak ve detayları incelemek için SENTRUM web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Enerjisa Enerji Hakkında

Enerjisa Enerji, Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük eden şirket, sürdürülebilirlik ve teknolojiyi birleştirerek faaliyet gösteriyor. Enerjisa Enerji, 14 ilde 10.7 milyon müşteriye hizmet sunuyor ve 22 milyondan fazla kullanıcıya elektrik dağıtım hizmeti sağlıyor. Enerjisa Enerji, “İşimin Enerjisi” markası altında yenilenebilir enerji çözümleri, enerji verimliliği ve yeşil enerji hizmetlerini Türkiye’ye ulaştırıyor. Şirket hakkında daha fazla bilgiye Enerjisa Enerji web sitesinden ulaşabilirsiniz.

UNDP Hakkında

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden ve krizlere dayanıklı toplumlar oluşturan uluslararası bir kuruluş. 177 ülkede faaliyet gösteren UNDP, güçlü bireyler ve dayanıklı toplumlar oluşturmak için çalışıyor. UNDP’nin projeleri ve faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi için UNDP Türkiye web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

TGA Hakkında

2019 yılında kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türkiye’nin iç ve dış turizm pazarında bir marka ve cazibe merkezi haline gelmesi için çalışıyor. Ajans, Türkiye’nin turizm kapasitesini ve yatırımlarını artırmayı, doğal ve kültürel mirasları tanıtmayı hedefliyor. TGA, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği strateji ve politikalar doğrultusunda tanıtım, pazarlama ve iletişim faaliyetleri yürütüyor. TGA hakkında daha fazla bilgi için TGA web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Bu makalemiz ilginizi çektiyse Enerjisa ve Otellerde sürdürülebilirlik yaklaşımı Depolamalı RES başlıklı makalemiz de inceleyebilirsiniz.


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz