ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekildiğini açıklamasının yankıları devam ederken iklim değişikliğiyle ilgili küresel iş dünyasının da dahil olduğu uluslararası aktörlerden mücadelenin kararlılıkla devam edeceği yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Zaman zaman meydana gelen bu tür olumsuz gelişmelere rağmen, günümüzde iklim değişikliğinden sosyal eşitsizliklere, ekonomik büyümeden uluslararası ilişkilere her alanda sürdürülebilirliğin rolü her gün yeniden hatırlanıyor ve giderek daha iyi anlaşılıyor. Çevresel, ekonomik ve toplumsal boyutlarıyla sürdürülebilirlik, insanlığın ve gezegenin karşı karşıya olduğu birçok sorunun çözümü olarak yanı başımızda duruyor.
BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dört elle sarılmanın tam zamanı. SKD olarak biz de bu hedefleri temel alan çalışmalarımızı derinleştirerek devam ettiriyoruz, ayrıca çözümün bir parçası olmak için iş dünyası tarafından yürütülen çalışmalar da her geçen gün artıyor. SKD olarak bu farkındalığın daha da artması ve bu çabanın ürün vermesi amacıyla biz de küresel gelişmeleri yakından takip ederek faydalı uygulamaları ülkemize taşımak için çalışıyoruz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE AÇISINDAN KRİTİK
SKD’nin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde çalışmalarını şekillendirmek üzere belirlediği dört odak alanından biri olan Sürdürülebilir Sanayi ve Döngüsel Ekonomi konusunu çalışmak üzere kurduğu bir Döngüsel Ekonomi Çalışma Grubu var. Bu çalışma grubu, iş dünyası açısından tam da sürdürülebilirlik meselesinin özünü yakalamak anlamında en önemli başlıklardan olan döngüsel ekonominin iyi anlaşılması ve uygulanmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda döngüsel ekonomi özü itibariyle iklim değişikliğiyle mücadele açısından da kritik öneme sahip bir alan. Bu kapsamda söz konusu çalışma grubumuz Kasım 2016’da Materials Marketplace isimli, hem ülke ekonomisi hem çevre hem de şirketler için çok önemli fırsatlar barındıran bir projeyi hayata geçirdi.
Materials Marketplace, SKD’nin çatı örgütü WBCSD’nin ABD ayağı olan US BCSD tarafından geliştirilerek Davos 2016’da dünyanın ilk döngüsel ekonomi ödül programı ‘The Circulars’ kapsamında ‘Digital Disruptor’ ödülünü aldı.

2 YIL UYGULANACAK PROJEYE FON SAĞLANDI
Projenin ülkemizde uygulanacağı ilk 2 yıl için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), atık azaltma projelerini desteklediği “Near Zero Waste – NØW” programı kapsamında fon sağladı. Halihazırda proje altyapısının kurulması için gerek US BCSD ve EBRD, gerekse dijital platformda yer alacak özel şirketler ile çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.
Projenin içeriğinden bahsetmek gerekirse; temelde, şirketlerin üretimlerinden arta kalan hammaddelerinin, yan ürünlerin, üretim artıklarının ve kullanılmış malzemelerin başka bir şirketin üretimine girdi olması için yaratılan dijital bir ortam olduğunu söyleyebiliriz. Bu ortamı, en basit şekilde, günümüzde yaygın bir biçimde kullanılan ikinci el ürünlerin alıcı ve satıcılarını buluşturan e-ticaret siteleri gibi düşünebiliriz. Bulut teknolojisini kullanan Materials Marketplace; geleneksel geri dönüşüm modellerini, atık yönetim sistemlerini ve hatta atık kavramını kökten değiştirerek business-to-business bir model kapsamında döngüsel ekonomiye önemli bir katkı sağlayacak.

PROJEYLE ŞU FAYDALAR HEDEFLENİYOR
Üretimdeki atık miktarının azaltılması, dolayısıyla atık kaynaklı maliyetlerin düşmesi, atık olabilecek malzemelerin başka bir üretime girdi oluşturması ve böylece ekonomik olarak değer kazanması, atık depolama alanlarına gönderilen miktarın azaltılması ve çevrenin korunması, malzemelerin tekrar kullanılması ile yeni hammadde ihtiyacının azalması ve dolaylı olarak karbon salımının azalması, farklı sektörlerden şirketlerin işbirliği yaparak yaratıcı uygulamalar yapması, yaratılan sinerjilerle, azaltılan doğal kaynak ve değerli maden tüketiminin karbon eşdeğerinin hesaplanması, etki analizinin yapılması ve çıktıların tüm paydaşlara yaygınlaştırılması ve bütün çalışmaların basınla paylaşılarak programın parçası olan kurumların sürdürülebilirliğe verdikleri emeğin iletişiminin yapılması.
Şu an SKD olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mevzuat ile proje arasında yasal uyumluluğun sağlanması konusunda çalışmalar devam ederken bir yandan da platforma katılmak istediğini belirten şirketler arasında olabilecek muhtemel işbirliğini analiz ediyoruz. Başta SKD üyesi şirketler olmak üzere, hem şirketinin hem de ülkemizin sürdürülebilir geleceği için bu önemli hareketin içerisinde yer almak isteyen tüm şirketleri bu proje hakkında görüşmek üzere bizimle iletişime geçmeye davet ediyoruz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.