ABD’nin 46. Başkanı olarak seçilen Joe Biden’ın ilk icraatı, küresel ısınmayı sınırlamak üzere 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’na yeniden dönüş kararına imza atmak oldu. ABD’nin Paris Anlaşması’na yeniden katılması, uzmanlarca Biden yönetiminin gelecek 4 yıllık dönemde iklim değişikliği mücadelesine yönelik politika değişikliklerinin ilk önemli adımı olarak değerlendiriliyor.

Donald Trump 1 Haziran 2017 tarihinde yaptığı açıklama ile Paris İklim Anlaşması’nın şartlarının ülkesinin çıkarlarına uygun olmadığını gerekçe göstererek, şartların ABD lehine değişmediği takdirde ülkesini anlaşmadan çekeceğini açıklamıştı.

Trump yönetimi anlaşmadan çekilmek için resmi başvurusunu 4 Kasım 2019 tarihinde yapmış ve bu tarihten bir yıl sonra 4 Kasım 2020 tarihinde ülke anlaşmadan resmi olarak ayrılmıştı.

PARİS ANLAŞMASI’NIN HEDEFİ NEDİR?

1992 tarihli BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni (UNFCCC) imzalayan ülkeler tarafından 2015’te üzerinde uzlaşılan Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine kıyasla 2 derecenin altında tutulmasını hedefliyor.

Anlaşma, tarafların fosil yakıt kullanımını giderek azaltarak yenilenebilir enerjiye yönelmelerini amaçlıyor. Ülkelere dayatmalar yapmak yerine küresel bir hedefin belirlendiği anlaşmaya taraf her ülkenin, bu hedefe ulaşmak için nasıl katkı sağlayacağına kendisinin karar vermesi öngörülüyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.