Enerji dönüşümü tartışması Avrupa Birliği’nin en önemli gündem maddelerinden biri haline geliyor. Önceki gün Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan ve AB’nin 2030 yılı için yenilenebilir enerji hedeflerini ortaya koyan bir rapor yayınlandı.

Avrupa Komisyonu’nun “Tüm Avrupalılar İçin Temiz Enerji” tartışmaları çerçevesinde, Komisyon’nun talebi ile hazırlanan rapor AB’nin 2030 yenilenebilir enerji hedeflerini artırabileceği ve artırması gerektiğini vurguluyor.

Avrupa Birliği Komiseri Miguel Aria Cañete ve IRENA Genel Direktörü Adnan Amin tarafından 19 Şubat günü Brüksel’de tanıtılan rapor, 2030 için önerilen %27’lik yenilenebilir enerji hedefini tutturmak hatta ötesini gerçekleştirmek için tüm AB ülkeleri, sektörleri ve teknolojileri için uygun maliyetli yenilenebilir enerji seçeneklerini tanımlıyor.

YILDA 52 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLIYOR

Rapora göre, yeni teknolojik gelişmelerin ışığında, 2014 yılında kararlaştırılan %27’lik yenilenebilir enerji hedefi AB için muhafazakar bir hedef kalıyor. IRENA’nın çıkardığı temel sonuç AB, %30’luk bir enerji verimliliği hedefiyle ve uygun bir ek maliyetle yenilenebilir enerjinin enerji tüketimindeki payını, 2015’teki % 17’den, 2030’da % 34’e çıkarak iki kat artırabilir.

Ancak yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması için mevcut planlar ve politikalara bakıldığında, AB’nin izlediği yolun 2030’a kadar %24’ü gerçekleştirmek olduğu görülüyor. Rapor, yenilenebilir enerjinin hızla yaygınlaştırılması için üç seçenek tanımlıyor. Tüm seçeneklerin tam anlamıyla uygulamaya geçirilmesi durumunda, 2030 yılına kadar yılda tahmini 25 milyar ABD doları net maliyetten tasarrufa yol açacağı sonucuna varıyor.

Dahası, rapora göre “maliyet-fayda” analizindeki tasarruflar, bertaraf edilen sağlık ve çevresel dışsal maliyetlerle birleştirildiğinde yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaştırılması 2030 yılına kadar yılda 52 milyar ile 133 milyar ABD doları tasarruf sağlıyor.

YÜZDE 34’LÜK PAY İÇİN 62 MİLYAR EURO YATIRIM

AB’nin yayınladığı rapora göre, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payının %34’e çıkarılması için yapılması gereken tahmini ortalama yenilenebilir enerji yatırımı 62 milyar euro. Raporda bahsi geçen yenilenebilir enerji potansiyeliyle, 327 GW kurulu gücünde rüzgar enerjisi (referans senaryodan 97 GW daha fazla) ve referans senaryodan 86 GW daha fazlasına denk gelen 270 GW kurulu gücünde güneş enerjisi sağlanabilecek.

Isı pompaları ve elektrikli araçların hızla yaygınlaştırılması, referans senaryoda %24 olan elektriğin nihai enerji tüketimindeki payını %27’ye çıkaracak. Yenilenebilir enerjinin elektrik sektöründeki payı 2015’teki %29’dan, 2030 yılında %50’ye çıkacak. Nihai kullanım sektörlerinde yenilenebilir enerji, binalarda enerjinin %42’sini, sanayide %36’sını ve ulaşımda %17’sini sağlayacak.

TÜM AVRUPA İÇİN TEMİZ ENERJİ

AB’nin uzun vadeli karbonsuzlaştırma hedeflerini tutturması için, elektrikli araçlar dahil tüm yenilenebilir enerji kaynaklı ulaşım seçeneklerine ve hem ileri teknoloji, hem de geleneksel bioyakıtlara gereksinim duyuyor.

Rapor, Avrupa Komisyonu’nun Kasım 2016’da başlayan ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması için bir çerçeve sunan “Tüm Avrupalılar için Temiz Enerji” çalışmasının devam eden görüşmelerine de katkı sunuyor.

Avrupa Birliği için Yenilenebilir Enerji Olasılıkları raporu, IRENA’nın REmap olarak adlandırdığı ve uygun maliyetli bir sürdürülebilir enerji geleceği için ülkelerin, bölgelerin ve dünyanın yenilenebilir enerji artırma potansiyelini belirleyen yol haritasının bir parçasıdır.

Bu yol haritası elektrik üretimi, ısıtma, soğutma ve ulaşımda yenilenebilir enerji seçeneklerine odaklanmaktadır. REmap’ın Avrupa çalışması, 10 AB üyesinin (AB enerji tüketimin %73’ünü teşkil eden) mevcut REmap çalışmalarının detaylı analizlerini temel almakta ve diğer 18 üye ülkeninin yüksek düzey analizleriyle birleştirmektedir.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.