Elektrikli Araç Tarifeleri Brexit Sonrası Ticaret Savaşı İngiltere ve AB Elektrikli Araç Anlaşmazlığı

Brexit sonrası Avrupa Birliği ve İngiltere arasındaki elektrikli araç tarifeleri konusundaki gerginlik, sıcak bir tartışma olarak sürüyor.

İngiltere Ticaret ve Sanayi Bakanı Kemi Badenoch’un AB’nin tarifeleri ertelememe kararına yönelik eleştirileri gündemi daha da çok ısıttı. AB’nin ertelememe kararı, sadece AB ve İngiltere arasındaki bir mesele olmanın ötesine geçerek, uluslararası arenada da büyük ilgi çekmekte.

Brexit sonrası Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere arasında elektrikli araç tarifeleri konusu, ticarette beliren yeni tehlikeleri işaret ediyor. İngiltere ile AB arasındaki elektrikli araç ticaretinde, gelecek yıl itibarıyla araçların yüzde 45’ten az bir bölgesel katkıya sahip olması durumunda yüzde 10’luk bir tarife uygulanıp uygulanmayacağı belirsizliğini taşıyor. Bu durum, Brexit sonrası anlaşmaların bir sonucu olarak gündeme gelmişti. Avrupa otomobil üreticileri, bölgenin pil tedarik zincirinin gelişmesine daha fazla zaman tanımak amacıyla planlanan geçiş dönemini üç yıl uzatmayı istemekteler. Endüstri, bu hamlenin gelecek üç yıl içinde sektöre 4,3 milyar Euro (4,5 milyar dolar) mal olabileceğini ve Çinli rakiplere fayda sağlayabileceğini söylüyor.

Elektrikli Araç Tarifeleri
Brexit Sonrası Ticaret Savaşı
İngiltere ve AB Elektrikli Araç AnlaşmazlığıElektrikli araç tarifeleri ve AB’nin tavrı

İngiltere Ticaret Bakanı Kemi Badenoch, AB’nin elektrikli araç tarifelerini ertelememe konusundaki tutumunu sert bir şekilde eleştirmekte. Almanya, tarifelerin bir kereye mahsus olarak ertelenmesine sıcak bakarken, Fransa İngiltere’nin taleplerine boyun eğmek istememesi nedeniyle tarifelerin ertelenmesine karşı çıkmakta. Diğer AB üye ülkeleri ise genellikle tarifelerin ertelenmesini desteklemekteler.

Elektrikli araç endüstrisi ve olası etkileri

Elektrikli araç tarifelerinin ertelenmemesi durumunda, İngiltere ve AB arasındaki ticarette belirgin etkiler görülebilir. İngiltere’deki elektrikli araç üreticileri, AB’ye olan ihracatlarında tarifelerle karşılaşabilirler. Aynı şekilde, AB’deki elektrikli araç üreticileri de İngiltere’ye olan ihracatlarında aynı sorunu yaşayabilirler. Bu durum, İngiltere ve AB arasındaki elektrikli araç ticaretinin daralmasına sebep olabilir, elektrikli araç endüstrisi zarar görebilir. Son haftalarda, Avrupa otomobil üreticilerinin en büyük lobisi, elektrikli araç tarifelerini ertelemek için baskıyı artırdı. Bu baskı, bölgedeki üretimin üç yıl içinde 480,000 araç azaltabileceği iddiasıyla daha da güçleniyor.

Uluslararası boyut ve diğer ülkelerin rolü

Elektrikli araç tarifeleri konusu, AB ve İngiltere arasındaki gerginlikle daha da karmaşık hale geliyor. Her iki tarafın bu konudaki pozisyonları ve endüstriye olası etkileri yakından takip ediliyor. Tarifelerin geleceği konusunda alınacak kararlar, sadece bu iki taraf için değil, aynı zamanda küresel otomotiv endüstrisi için de büyük önem taşıyor.

 

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.