Yunanistan deniz üzeri rüzgar türbinleri 2030 enerji kapasite hedefi Yeşil enerji ve sürdürülebilirlik offshore

2030 yılına kadar Ege, İyon ve Akdeniz’de planlanan türbinlerle 1,5 milyon Yunan evine enerji sağlanması hedefleniyor.

Yunanistan, ilk açık deniz rüzgar çiftliklerini kurma planlarını hızlandırdığını Atina’da açıkladı. Bu yaz korkunç iklim değişikliği tetikli orman yangınlarından büyük zarar gören Akdeniz ülkesi, fosil yakıtlardan uzaklaşmayı amaçlıyor. 2023’ün ilk yarısında, Yunanistan’ın elektriği ilk kez %50’den fazlasıyla yenilenebilir enerjiden karşılandı.

Rüzgar enerjisi potansiyeli

Yunanistan binlerce adaya sahip olmasına rağmen, şimdiye kadar açık deniz rüzgar potansiyelini kullanma konusunda geride kaldı. Şimdi, 2030 yılına kadar 2 gigawatt açık deniz rüzgar enerjisi kurma taslağı altında özel gelişim için alanlar belirliyor. Bu kapasite, yaklaşık 1,5 milyon evi enerji ile beslemek için yeterli olacak.

Enerji ve Çevre Bakanı Theodore Skylakakis, “Bu projelerin geliştirilmesi ulusal bir öncelik, çünkü enerjimizin bağımsızlığına büyük ölçüde katkıda bulunacak. Aynı zamanda yeşil enerji ihraç etme potansiyelimizi artırıyor.” dedi.

Yunanistan deniz üzeri rüzgar türbinleri 2030 enerji kapasite hedefi Yeşil enerji ve sürdürülebilirlik offshoreRüzgar çiftliklerinin yerleri

Taslak plan, toplam 2,712 km²’lik alanı kapsayan 25 uygun gelişim alanını içeriyor. Bu alanlar; doğu Girit, güney Rodos, merkezi Ege, Evia-Chios Ekseni ve İyon Denizi’nde bulunmaktadır. Alanların çoğu için yüzen teknoloji uygun olacak şekilde belirleniyor.

Çevresel ve ekonomik etkiler

Ancak, çevre grupları açık deniz rüzgar çiftliklerinin, özellikle inşa edilirken, vahşi yaşamı tehdit edebileceğini belirtiyorlar. HEREMA, bu bölgeleri ve deniz aktivitelerini korumak için 20 dışlama kriteri uyguladığını belirtti.

Yunanistan’ın açık deniz rüzgar enerjisi programının ekonomik faydalarına dair yapılan ayrı bir çalışma, açık deniz rüzgarının 2024-2050 yılları arasında Yunanistan’ın GSYİH’sını yıllık ortalama olarak 1,9 milyar €’ya kadar artırabileceğini ve yılda 44.400 işe destek olabileceğini gösteriyor.

Sonuç ve beklentiler

Yunanistan, enerji sistemini güçlendirmenin yanı sıra, geniş bölgede bir enerji merkezi olarak ortaya çıkmasını sağlamayı hedefliyor. ELETAEN, sektörün gelişimi için ulusal programın olumlu bir adım olduğunu, ancak bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmak için esnek bir lisanslama sistemi uygulanması gerektiğini belirtti. Enerji ve Çevre Bakanı Thodoros Skylakakis, projelerin geliştirilmesinin sadece enerjimizin bağımsızlığına büyük ölçüde katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda yeşil enerji ihraç etme potansiyelimizi artırmak için de ulusal bir öncelik olduğunu vurguladı.

Bu makale, Türkiye’deki yesilhaber.net okuyucuları için özelleştirilmiş ve yeniden yapılandırılmıştır. Kaynak olarak Euronews Green ve Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company (HEREMA) alıntıları temel alınmıştır.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.