BM Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye’de genç hukuk öğrencileri için “iklim adaleti” konulu bir seminer programı başlattı.
Bir hafta süren kursun amacı, iklim değişikliği tehdidi altındaki bireyler ve toplumların haklarının nasıl korunacağı, hükümetler ve işletmelerin daha iklim dostu politika ve uygulamaları benimsemeye nasıl yöneltilebileceği konusunda geleceğin avukatlarını eğitmek.
Ankara’da 5-11 Haziran 2023 tarihlerinde düzenlenen “Çevre Hukuku ve İklim Adaleti Seminer Programı”, Hollanda’nın sağladığı finansman desteği ve Ankara Barosu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) işbirliği ile yürütülüyor. On iki uzman öğretim elemanının kursta işlediği konular arasında çevre ve iklim hukuku, ve uluslararası iklim sözleşmeleri yer alıyor. Yoğun ilgi çeken programa katılmak için 138 hukuk öğrencisi ve genç avukat başvurdu.
Louisa Vinton: “Sağlıklı çevre temel insan hakkıdır”
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton “BM Genel Kurulu’nun geçen yıl teyit ettiği üzere, sağlıklı çevre temel bir insan hakkıdır. Karbon emisyonlarının ve sıcaklıkların artmaya devam ettiği gezegenimizde, bizim amacımız iklim gündemini ilerletmek için bu ilkeye dayalı olarak hukukun nasıl kullanılabileceğini ortaya koymak” dedi.
Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Patty Zandstra ise, “İklim değişikliği karşısında küresel ölçekte hak temelli bir yaklaşım gerekiyor. Başarılı olmak için, hukuk mesleği mensuplarının çevre hukuku alanında kapasitelerini güçlendirmemiz gerek” dedi.
Bu seminer, Türkiye’de iklim adaletini güçlendirmeye yönelik daha büyük bir UNDP projesinin parçası. Bir sonraki faaliyet ise, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından organize edilecek “çevre hukuku, iklim adaleti ve afet hukuku” hakkındaki makale yarışması olacak. İlgilenen hukuk öğrencileri ve mezunları, 12 Haziran’a kadar başvurabilirler.