jeotermal enerji

Türkiye’nin jeotermal enerji kurulu gücü Mart 2022 itibariyle 1,676 MW’ye çıkarken toplam elektrik kurulu gücü içindeki payı yüzde 1,67 oldu.

Jeotermal eneji kurulu gücünün bunun 872,8 MW’si Aydın, 379,4 MW’si Denizli, 378,7 MW’si Manisa, 30,5 MW’si Çanakkale, 12 MW’si İzmir ve 2,8 MW’si Afyonkarahisar’da bulunuyor.

Jeotermal enerji birçok alanda kullanılıyor

Türkiye’nin jeotermal enerji kurulu gücünün tamamına yakınının bulunduğu Ege Bölgesi, elektrik üretiminin yanında gıda, sağlık, seracılık, ısıtma, soğutma, sebze ve meyve kurutma gibi alanlarda kullanılabiliyor.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için jeotermal enerji önemli bir alternatif olarak değerlendirilirken, Türkiye’nin neredeyse her bölgesi jeotermal enerji açısından yüksek potansiyele sahip bulunuyor.

Dünya genelinde yaklaşık 80 ülke jeotermal enerjiyi, ısıtma ve soğutma uygulamalarında, 24 ülke ise elektrik üretiminde kullanıyor.

Jeotermal enerji nedir?

Jeotermal kaynaklar, yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, sıcaklığı sürekli 20 dereceden fazla olan ve çevresindeki normal yer altı ve yer üstü sularına oranla daha fazla erimiş mineral, çeşitli tuzlar ve gazlar içerebilen sıcak su ve buhar olarak tanımlanabilir. Bu kaynaklardan elektrik üretimi veya ısı enerjisi kullanımı sağlanmaktadır. Jeotermal kaynaklardan üretilen enerjiye jeotermal enerji denilir.

Bu enerji, diğer farklı enerji çeşitlerine çevrilerek ya da direkt ısı enerjisinden faydalanılarak yenilenebilir enerji kaynağı oluşturuyor. Jeotermal enerji yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir birincil enerji kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.