Su krizi, su verimliliği alanlarında çalışmalarıyla bilinen ve Akıllı Hayat Buluşmaları kapsamında Zorlu Holding çalışanlarıyla bir araya gelen Dr. Akgün İlhan, konuşmasında Türkiye’nin şu anda su kıtlığı yaşamadığını, ancak su stresi sorunu çeken ve 2050 yılına kadar su fakiri bir ülke olma ihtimali olan bir ülke olduğunu belirtti.
Daha yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir gelecek için “sorumlu yatırım holdingi” anlayışını benimseyen Zorlu Holding, Akıllı Hayat 2030 vizyonu çerçevesinde; çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında tüm paydaşları için değer yaratmaya odaklanıyor. Zorlu Holding, bu kapsamda çalışanlarının sürdürülebilirlik odağındaki bilgi birikimini artırmak üzere; yeni kavramları, güncel konuları, küresel ve yerel ölçekte gelişmeleri, Türkiye’den ve dünyadan iyi örnekleri takip etmeye zemin açan Akıllı Hayat Buluşmaları’nı düzenliyor.
Bugüne kadar iklim krizi, biyoçeşitlilik krizi, döngüsel ekonomi gibi farklı temalarda gerçekleştirilen Akıllı Hayat Buluşmaları’nın Haziran ayı teması “Su Krizi” oldu. Su krizi, su verimliliği alanlarında değerli çalışmaları bulunan Dr. Akgün İlhan Zorlu Grubu çalışanlarıyla buluştu.
Etkinlikte; sürdürülebilirlik yaklaşımıyla suyun çevre ve işin devamlılığı için önemi, dünyada ve Türkiye’de su kaynaklarının mevcut durumu, orta ve uzun vadede beklentiler ve riskler, riskleri en aza indirmek ve su verimliliğini sağlamak adına kurumların ve bireylerin alabileceği aksiyonlar gündeme taşındı.
Dr. Akgün İlhan, “Her ürünün ve hizmetin su ayak izi var”
Konuşmasında temiz su kaynaklarının giderek azaldığını belirten Dr. Akgün İlhan, “Yaptığımız her türlü faaliyetle sularımızı kirletiyoruz. Her ürünün ve hizmetin su ayak izi var. Gerçek bir su tasarrufu için sadece musluğu açık bırakma süremizi değil gereksiz tüketimi de azaltmamız gerekiyor” dedi.
Dr. Akgün İlhan, Türkiye’nin şu anda su kıtlığı yaşamadığını, ancak su stresi sorunu çeken ve 2050 yılına kadar su fakiri bir ülke olma ihtimali olan bir ülke olduğunu belirtti. İlhan, sorunların çözümü ve sürdürülebilir su yönetimi için çeşitli önerilerde bulunurken, grisu ve atıksuyun yerinde arıtılarak yeniden kullanımının (döngüsel su kullanımını) gerekliliğini ve su döngüsü ile birlikte su tutan ekosistemleri korumanın önemini vurguladı. İlhan ayrıca yakın gelecekte sürdürülebilir su yönetimi konusunu da içeren Mavi Mutabakat çalışmalarının da giderek önem kazanacağını, Türkiye’nin bu konuda da çağı yakalamak için gereken adımları atması gerektiğini ifade etti.
Zorlu Grubu çalışanları tarafından büyük ilgiyle takip edilen ve alanında değerli birçok ismin konuk olduğu Akıllı Hayat Buluşmaları’nda bugüne kadar; sürdürülebilir finans, sürdürülebilirlikte küresel gelişmeler ve veri yönetimi, döngüsel ekonomi, iklim krizi ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi COP27’nin çıktıları gibi birçok kritik başlık ele alındı.