TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, 6 ay süreyle uzatılan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) yönelik eleştirilerde bulundu. Yener elektriğin Piyasa Toptan Satış Fiyatı’nın 30-35 kuruş olduğunu buna karşın YEKDEM kapsamındaki özel santrallere ürettikleri her kWh elektrik için kaynağa bağlı olarak 7.3 dolar cent ile 13.1 dolar cent arasında ödeme yapıldığını söyledi. Bunun TL karşılığının ise 55 kuruş ile 100 kuruş arasında olduğunu belirtti.

Türkiye’nin enerji arzı ve yenilenebilir enerjinin payının artırılmasını yıllardır savunduklarını belirten Yunus Yener, “Bu konuda yasal düzenleme 2005’te yapılmış, ancak TL üzerinden değil yabancı para birimleri ile tanımlanan  maddi destekler 2011’den itibaren uygulamaya başlanmıştır. Bu ayrıcalıktan yararlanan tesislerin sayısı hızla artmıştır.

Bugün kurulu güçleri 21.877 MW olan 818 santral ürettikleri elektriği 55-100 kuruştan kamuya satmaktadır. Eğer tesiste yurt içinde imal edilmiş ekipmanlar kullanılmış ise maddi destekler daha da artmaktadır. Bu ayrıcalıktan yararlanamayan şirketlerin piyasaya satış fiyat ise 30-35 kuruş/kWh’dir.” diye konuştu.

“YEKDEM GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, YEKDEM’in küçük ve verimsiz tesislere destek olacağı savunusuyla çıkarıldığını ancak daha sonra bazı özel şirketleri, büyük kapasitede rezervuarlı HES’leri kollama aracı olduğunu öne sürdü. Yener şunları savundu: “Bugün 100 MW’dan büyük kapasiteli tesislerin YEKDEM kapsamındaki kurulu güçteki payı yüzde 29,2 olup, 50MW’den büyük olanlar ise kurulu gücün yarısıdır. Desteğe ihtiyaç duyabilecek 10 MW’den küçük tesisler ise YEKDEM kurulu gücü içinde ancak yüzde 3’lük bir paya sahiptir.

YEKDEM’den yararlanan şirketlere 2018’de 26 milyar TL, 2019’da 38 milyar TL, 2020’nin ilk sekiz ayında 33 milyar TL kamu kaynaklarından aktarılmış ve bu tutarlar elektrik tüketicilerinin faturalarına yansıtılmıştır.”

Yunus Yener, YEKDEM’in yeniden gözden geçirilerek, kapsamının daraltılmasını ve küçük tesislerin desteklenmesini istedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.