Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), 2020 yılı ilk 6 ay verilerini kapsayan Türkiye’deki Rüzgar Enerjisi Santralleri için Kümülatif Kurulum Enerjisi 2020 Temmuz İstatistik Raporu’nu yayınladı.

TÜREB Talks’un ikinci online toplantısında açıklanan raporda, enerji arzının en düşük olduğu pandemi sürecinde sürdürülebilir, erişilebilir ve güvenilir kaynak olan rüzgar enerjisinin pandemiye gösterdiği dayanıklılığın sebepleri tartışıldı. Toplantıya TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım’ın yanısıra, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol ve WindEurope CEO’su Giles Dickson katıldı.

PANDEMİDE İBRE YENİLENEBİLİR ENERJİYE KAYDI

Rapora göre, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesiyle başlayan süreçte alınan tedbirlerle enerji kaynak dağılımında dengeler değişti. 2020’nin ilk yarısında elektrik tüketiminin büyük bir kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımlar tarafından sağlandı ve rüzgar enerjisi koronavirüs salgını sürecinde kritik bir rol oynadı.

Rapora göre 2020 yılının ilk yarısında Covid-19 salgınına rağmen devreye alınabilen kurulu güç seviyesi 232 MW olurken, toplamda yüzde 2,8 artışla Türkiye’nin rüzgar kurulu gücü 8 bin 288 MW’ye ulaştı. Yılın ilk 6 ayında rüzgardan elde edilen elektrik toplamı 11 milyon 506 bin 233 kWh’a (kilovatsaat) ulaşırken, bu miktar Türkiye’de üretilen toplam elektriğin yüzde 8,52’sini oluşturdu. Nisan ayında ise Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 10,36’sı rüzgardan üretilerek rekor kırılmıştı.

“MÜCBİR SEBEB OLMAZSA YATIRIMLAR ZORA GİRECEK”

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım “Bu santraller halen, rüzgar enerji sektörünün beklentisi olan ‘Koronavirüs kaynaklı mücbir sebep ilan edilmesi ve mevcut destek mekanizmasının bitim tarihinin ötelenmesi’ kararını bekliyor” derken,  “Avrupa’da İspanya, Almanya, İrlanda, İngiltere gibi birçok ülkenin bu yönde kararlar alarak kendi rüzgar enerjisi sektörlerini desteklediğine vurgu yaptı.

Hakan Yıldırım, “Koronavirüs sebebiyle yaşanan gecikmelerden dolayı mücbir sebep ilanı yoluna gidilmezse bu yıl sonunda devreye alınması planlanan santral yatırımlarının tamamlanması büyük ölçüde zora girecek” şeklindeki uyarısını tekrarladı.

İNŞA HALİNDEKİ KAPASİTE 2 BİN 451 MW

TÜREB verilerine göre inşa halindeki santral hacmi 2 bin 451,05 MW’lık bir kapasite hedefine sahip bulunuyor. Bu kapsamda 53 rüzgar santralinin inşası devam ediyor. Bu santrallerin, tek türbinin devreye alınmasıyla kısmi kabulle de olsa YEKDEM’den yararlanabilmesi için yatırımcıların hızlı bir çalışma içinde oldukları öğrenildi.

TÜREB tarafından yapılan ankete katılımcılardan gelen verilere göre, kısmi kabullerle devreye girecek RES projelerinin 31 Ekim’e kadar yaklaşık 1.250 MW, 31 Aralık’a kadar ise yaklaşık 1.100 MW güç ile YEKDEM mekanizmasına dahil olabilecekleri öngörülüyor.

YATIRIMCILARDA İLK 5 SIRA DEĞİŞMEDİ

TÜREB verilerine göre rüzgar enerjisi kurulu gücünde ilk 5 sıra yine değişmedi. Bu dönemde işletmedeki santrallerin yatırımcılara göre dağılımı ve payları şu şekilde gerçekleşti:

Şirket     Kurulu gücü (MW)    Payı (%)

Polat Enerji   598,7                   7,22
Güriş          569,85                   6,88
Demirer Enerji  566,85              6,84
Borusan EnBW 446,35               5,37
Eksim Holding   382                   4,61

YAPIMI SÜREN SANTRALLERDE İLK 5 SIRA

Yapımı süren santrallerde ilk 5 sırayı RT Enerji, Türkerler, Borusan EnBW, Fina Enerji ve Sanko Enerji paylaşıken, bu santrallerin kapasiteleri de şöyle olacak:

Şirket        Kurulu gücü (MW)
RT Enerji              363.74
Türkerler               244.86
Borusan EnBW       210
Fina Enerji             203
Sanko Enerji         194.60

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.