Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) analizine göre, dünyada iklim krizine karşı çözüm olarak yenilenebilir enerjiler daha fazla desteklenirken, Körfez İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler de yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda oldukça istekli davranıyor. BAE ve Suudi Arabistan’ın öncülük ettiği Körfez ülkeleri yenilenebilir enerjiye geçiş konusuna destek veriyor.
Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Uluslararası Enerji Forumu’nda konuşan IRENA Direktörü Francesco La Camera, “Yenilenebilir kaynaklardan artık yeteri kadar ucuz, güvenilir enerji üretmek mümkün. Aynı zamanda sosyo ekonomik faydası ve iklim değişikliğine karşı en iyi alternatif olması nedeniyle de en iyi seçeneğimiz” dedi.
Körfez için yenilenebilir enerjiyi desteklemek enerji güvenliği ve ekonomik çeşitliliği desteklemek ve ekonomik potansiyelini tamamen ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır.
Bu ülkeler aynı zamanda enerji liderliği için ikinci bir şans da öneriyorlar. Bugün dünya genelindeki yenilenebilir kaynaklarda yaşanan maliyet düşüşünün büyük bölümü Körfez bölgesinden geldi. Körfez sermayesi yurtdışında yenilenebilir enerji yatırımları yaparak maliyetleri düşürerek diğer bölgelerdeki enerji geçişini de şekillendiriyor. IRENA analizine göre, Körfez ülkelerinin yenilenebilir enerjiye olan ilgisinin 5 önemli sebebi bulunuyor.
İKLİM KRİZİNE KARŞI EN PRATİK ÇÖZÜM
IRENA analizlerine göre, Körfez bölgesinde yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşması 136 milyon ton karbon emisyonunun azalmasını sağlayabilir. BM İklim Zirvesi’nde ülkeler küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutma hedefini ortaya koyarken, BAE 2050 yılına kadar enerjisinin yüzde 50’sini temiz enerjiden sağlayacağını vaad ederek bunun iki katı oranında katkıda bulunmayı taahhüt etmiş oldu.
BÖLGEDEKİ EN REKABETÇİ ENERJİ KAYNAĞI
Yenilenebilir enerji bölgedeki en rekabetçi enerji üretim kaynağı durumunda. Körfez bölgesinin yenilenebilir enerjiye geçişi için motive edici bir faktör. Günümüzde yenilenebilir kaynaklar Körfez bölgesindeki en düşük maliyetli yeni enerji üretim kaynağıdır. Bölgenin artan enerji talebini karşılamada en ucuz kaynak. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) devreye alınan 900 MW’lık Muhammed Bin Raşid Solar Parkı’nın 5’inci fazında üretilen elektrik, kilovatsaat başına 1.7 cent ile dünyanın en düşük alım fiyatına sahip.
YENİ İSTİHDAM YARATIYOR
Yenilenebilir enerji sektörü aynı zamanda yeni bir istihdam kaynağı olarak da dikkat çekiyor. Özel işletme, eğitim, yerel becerilere ve insan kaynaklarına yatırım dahil olmak üzere Körfez bölgesinde görülen uzun vadeli politika hedefleri, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam oranındaki artışı kolaylaştırabilir.
IRENA verilerine göre, yenilenebilir enerji 2030 yılına kadar bölgede 207 bin istihdam yaratabilir. Bunun yüzde 89’u solar teknolojilerle ilgili alanlarda olacak. Tek başına çatı tipi güneş sistemleri sektöründe 2030 yılına kadar 23 bin kişiye istihdam yaratılabileceği öngörülüyor.
TÜM YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR AÇISINDAN ZENGİN
Körfez bölgesi sadece güneş enerjisi açısından değil diğer yenilenebilir kaynaklar açısından da oldukça zengin bir bölge. Körfez bölgesinde PV teknolojisi için yapılan analiz özellikle Umman, Suudi Arabistan ve BAE’nin potansiyelini ortaya çıkarırken Kuveyt, Umman ve Suudi Arabistan’ın aynı zamanda rüzgar enerjisi açısından da iyi bir potansiyele sahip olduğunu gösterdi. Biyoyakıt ve jeotermal enerji alanlarında da keşfedilmeyen yeni potansiyeller bulunuyor.
IRENA analizlerine göre, Körfez bölgesinde 2030 yılına kadar 72 GW yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
SU TASARRUFU SAĞLIYOR
Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre, Körfez bölgesindeki 6 ülkenin 4’ünde su kıtlığı ciddi bir sorun olarak yaşanıyor. Dünyada nüfusu en hızlı artan bölgelerden biri olarak Körfez ülkelerinde 2050 yılına gelindiğinde su talebinin 5 kat artış göstermesi bekleniyor. Eğer Körfez ülkeleri yenilenebilir hedeflerine ulaşabilirse, bu su tüketiminde yüzde 17 oranında bir azalma sağlayacak.