Oltan-Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Tic. A.Ş tarafından Afyon’un Çay ilçesinde 27 MW ile Türkiye’nin ikinci büyük biyokütle yatırımı hayata geçiriliyor. Vakıf Mahallesinde yaklaşık 480 dönümlük bir alan üzerine kurulacak Eber Biyokütle Enerji Santrali ile yılda 250 bin tona yakın atık bertaraf edilirken, yaklaşık 200 milyon kilovatsaat elektrik üretileceği kaydedildi.

Oltan-Köleoğlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Doğan’ın verdiği bilgiye göre, tesis kapsamında, yılda yaklaşık 7 bin saat çalışılarak, yaklaşık 150 bin ton/yıl hammaddenin yakılması ile, yaklaşık 175.000.000 kWh net elektrik üretilmesi planlanıyor.

Üretilmesi planlanan brüt elektriğin yaklaşık %15’i santralin yardımcı tesislerinin elektrik tüketimine harcanacak. Geriye kalan yaklaşık %85’inin ise satılması planlanıyor. Projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülüyor. Faaliyetin işletme aşamasında yaklaşık 100 kişi çalıştırılması planlanıyor. Teknik ekip dışındaki personel, öncelikle bölgeden temin edilecek.

Ertuğrul Doğan proje ile her yıl Eber Gölü’ndeki saz kamışları ve hasat sonrasında tarım arazisi üzerinde kalan tarımsal atıklar ile orman ürünlerinin toplanarak, mümkün olan en düşük emisyonlar ile yasal limitlerinin altında yakılıp, elektrik üretileceğini söyledi.

SIEMENS SST – 600 TÜRBİNİ KULLANILACAK

Bu arada EBER Biyokütle Yakma Tesisi’inde Siemens’in “SST-600 Buhar Türbini” kullanılacağı bildirildi. Siemens’ten yapılan açıklamada, tesiste kullanılacak söz konusu türbinin tercih edilmesinde yüksek verimlilik, uygun fiyat ve hızlı teslimat süresinin etkili olduğu belirtildi.

Zirai ve orman atıklarının enerjiye dönüştürüleceği akışkan yataklı tesisinin Ekim 2019’da devreye alınması planlanıyor.

Santral devreye alındıktan sonra tesisin türbin bakım ve servis hizmetleri de Siemens tarafından yürütülecek.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.