Lisanssız elektrik üretimi çalıştayı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun  (EPDK) yayımladığı, Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği 11 Ağustos 2022’de yürürlüğe girdi.

Tüm tüketicilerin, ‘tükettiği enerjiyi’ güneşten üretebilmesine imkân veren ve gerçek tüketimi olan ancak kapasite kısıtlaması ve yer sorunu sebebi ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önünü açmak ve ihtiyaç duyulan elektriği tüketicilerin kolaylıkla üretmelerini sağlamak olarak nitelendirilen bu yönetmelik, Mayıs 2019’dan itibaren geriye dönük olarak uygulanmaya başlandı.

Kamuoyunda büyük kısmı olumlu karşılanan ancak geriye dönük maddesi tartışma yaratan Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi üzerine Elektrik Mühendisleri Odası Ankara şubesi Ankara’da çalıştay düzenledi. Sponsorluğunu Global Enerji Derneği-EİF’in üstlendiği Çalıştaya EMO Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU ve EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Bilge ALĞIN moderatör olarak yer aldı.

Çalıştayın konuşmacıları arasında EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, EPDK Grup Başkanı Serkan Aktaş, EMO Ankara Şubesi YK Üyesi Tuncay Lamci, EMO Ankara Şube Üyesi ve Hukukçu Emin Uğur Divitçi, Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Erdal IRMAK, Enerji Hukuku uzmanı GÜNEŞDER Başkanı Avukat Çiğdem Dilek, GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli yer aldı.

“Düzenlemeler fikirlerle geliştirilecek”

EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş yaptığı konuşmada; “Bu çalıştayın diğer çalıştaylardan temel farkı, üniversitelerin ve sahanın, idari kurumların bir araya geldiği bir çalıştay olması.  Amacımız burada yenilenebilir enerjiyi geliştirmek, hem arzına hem şebekesine etkisi hem de tüketime olan etkilerini bir araya getirerek bir durum oluşturmaktır. Lisanssız güneş santrali için bir muafiyetten bahsediyoruz. Bu muafiyetin bütün her şeyden muaf olduğunu düşünmek hayalcilik olur.

Bunun teknik etkilerini pek çoğunuz benden daha iyi bilir. Bunun teknik yönden etkileri idari olarak sonuçlarını oluşturması sebebiyle bazı noktalarda muafiyetlere sınır getirilmesi takdir edilecek bir şeydir. Bu düzenlemelerin daha fazla geliştirilebileceği yönünde fikirleriniz olduğunu biliyorum. Hepinize katkılarınız için teşekkür ediyorum” dedi.

El birliği ile “ortak aklı” bulmak üzere çalışıyoruz

EMO Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu açılışta yaptığı konuşmada; ülkemiz için çok önemli bir konuyu hep beraber değerlendirip güzel sonuçların alınacağı verimli bir toplantı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında; EMO’nun 1954 yılından beri faaliyet gösteren ve ülkemizin elektrik alanında yapılan çalışmalarına yön veren bir kurum olduğunu, Ankara Şubesi olarak bu çalışmalara katkı vermeye gayret ettiklerini, yeni bir anlayışla bunu tüm üyelerimize, tüm toplumumuza, ve sonuçta ülkemize sunmak üzere Yönetim Kurulu olarak çalıştıklarını belirtmiştir” diyerek sözlerini;

“Bilindiği gibi işin akademik, teknik, ekonomik, sosyal ve hukuki boyutları var. İçinde bulunduğumuz kriz boyutu var. Bunu hep beraber el birliğiyle tartışalım ve ortak aklı bulmaya, bilinmeyenleri hep beraber öğrenmeye ve sonuçta akılcı kararlar vermeye çalışalım istedik. Etkinliklere destek veren başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığına huzurunuzda teşekkür ederim. Böyle bir etkinlik için burayı bizlere açtıkları için Gazi Üniversitesi yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum. Hepimiz için faydalı, verimli bir çalıştay olmasını diliyorum” diyerek sürdürdü.

“Maddeler ileriye dönük işlemeli”

GÜNEŞDER Başkanı Avukat Çiğdem Dilek ise çalıştaydaki konuşmasında; 11.08.2022 tarihli düzenlemenin genel olarak gayet olumlu yönlerinin olduğunu ancak geriye yönelik düzenleme içeren 16/16 maddesinin revize edilmesi gerektiğini belirtti. Çözüm önerilerini sunan Av. Çiğdem Dilek bu kapsamda; 2019 sonrasını düzenleyen maddeni iptal edilerek, bunun yerine geçiş süreci öngörülerek bu maddenin ileriye yönelik olarak hazırlanması, aylık mahsuplaşma yerine yıllık mahsuplaşma getirilmesi, arazi tipi lisanssızların devralınarak mahsuplaşmaya imkan tanınması önerilerinde bulundu.

Lisanssız enerji tüketicilerinin (üreticilerinin) karşılaştığı veya karşılaşabileceği olumlu/olumsuz durumları kapsamlı olarak ele alındı. 11.08.2022 tarihli Yönetmelikle ilgili kamuoyunda tartışılan hükümleri masaya yatırmak amacıyla gerçekleştirilen Çalıştay sonunda konuşmacılar sorularını yöneltmiş ve interaktif bir ortamda konular müzakere edildi.

EPDK Grup Başkanı Serkan AKTAŞ yaptığı konuşmasında;  “Lisanssız üretim nedir, ne için yapılır, temel prensipleri, uygulama esasları nelerdir? Ağustos ayındaki yönetmelik neler getirdi?” konularını aktardı.

Aktaş’tan sonra söz alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal IRMAK, “Lisanssız güneş enerji santrallerinde teknik zorlukları neler, şebekelerin teknik olarak zorlandığı bölümler neler?” başlıklarında sunum yaptı.

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, 1992 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan GÜNDER’in çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi vererek başladığı konuşmasında, yönetmelikle ilgili temel görüşlerini aktardı.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Lamci ise çalıştayda, “Güneş enerjilerine global bakış, dünyada GES’ler nerelerde kullanılıyor? Türkiye’de durum nedir?” başlıkları altında yeni yönetmelikle 51 H kapsamındaki sorunları sektör yatırımcıları adına dile getirdi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.