iklim krizi orman yangınları Çanakkale

Çanakkale’de çıkan orman yangını tüm müdahalelere rağmen halen kontrol altına alınamazken, uzmanlar iklim krizinin orman yangınlarının süresini, şiddetini ve hızını artırdığını, Türkiye’nin de iklim krizine karşı en hassas bölgede yer aldığına dikkat çekiyor.

Çanakkale’de merkeze bağlı Kayadere köyünde dün öğle saatlerinde başlayan ve 24 saati aşkın süredir devam eden orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. 9 köy ve şehir merkezindeki hastaneler tahliye edildi. Şiddetli rüzgar ve sıcak hava, müdahale ekiplerini ve yerel halkı endişelendiriyor. İklim krizi orman yangınlarını dünya çapında arttırıyor.

Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye’de, ormanların büyük bir bölümü yangın tehdidi altında. Toplam ormanlık alanın %60’ını birinci ve ikinci derece yangına hassas alanlar oluşturuyor. 1997-2011 yılları arasında yılda ortalama 9.085 hektar ormanlık alan, orman yangınlarında kaybedildi. 2012-2022 arası dönemde ise kayıp %140 arttı ve yılda ortalama 21.786 hektara yükseldi. İklim krizi ise bu artışı tetikliyor. Uzmanlar, iklim krizinin orman yangınlarının süresini, şiddetini ve hızını artırdığını ve Türkiye’nin de iklim krizine karşı en hassas ülkelerden olduğunu vurguluyor.

iklim krizi orman yangınları Çanakkale Orman YangınıProf. Dr. Doğanay Tolunay: “Orman yangınlarının sayısı yılda 2 bin 700’e çıktı”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “İklim değişikliği orman yangınlarının çıkmasına neden olmuyor, insanların başlattığı orman yangınları iklim değişikliğinin etkisiyle daha kısa sürede daha geniş alanlara yayılıyor. Birkaç saat içinde kilometrelerce ilerleyen ve yüzlerce hektara yayılan yangınların ise söndürülmesi güçleşiyor. Nitekim Çanakkale’deki yangınlarda da görüldüğü üzere onlarca hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen yangın kontrol altına alınamadı.

Bu nedenle önceliğimizin orman yangınlarının çıkmasını önlemek olmalı. 30 yıl kadar önce yılda ortalama 1300 kadar olan yangın sayısının günümüzde neden 2700’e çıktığı sorgulanmalı, yangın çıkış nedenleri analiz edilerek, bu nedenlerin ortadan kaldırılmasına odaklanılmalı, orman içinden geçen elektrik nakil hattı, trafolar ve yolların da yangınlara neden olduğu dikkate alınarak, bunların orman içinde yapılmasına izin verilmemeli, zaten yapılmış olanlarda ise yangınlara karşı önlem alınması sağlanmalı” diye konuştu.

Change.org’da imza kampanyası başlatıldı

Change.org'da imza kampanyası başlatan Baran Örnek
Change.org’da imza kampanyası başlatan Baran Örnek

Change.org adresinde yangın çıkmadan harekete geçilmesine dair imza kampanyası yürüten Baran Örnek ise şunları savundu: “Karar alıcıların tedbir almakta geç kaldığı iklim krizi günden güne büyürken ne yazık ki beraberinde yeni krizler doğuruyor. İklim krizinin şiddetlendirdiği afetlerden biri olan orman yangınları da her geçen yıl daha yıkıcı bir biçimde etkisini gösteriyor; ağaçlar, oradaki tüm canlılar ve yaşam alanları yok oluyor, can kayıpları yaşanıyor.

Akbelen gibi ekolojik yıkımların çoğaldığı günümüzde akciğerlerimiz olan ormanlarımızın önemi gittikçe artarken henüz Marmaris yangın felaketinden ders almadığımız apaçık ortada. Çanakkale’deki durumun vahameti bunu gözler önüne seriyor. Şu an tüm ekipler canla başla çalışıyor fakat şiddetli rüzgâr işi zorlaştırıyor. Yangın çıkmadan alınması gereken önlemlerin yetersizliği ateşi harlıyor, sadece yangın değil tedbirsizlik öldürüyor.”

Baran Örnek, tüm doğa severleri “Her yıl daha çok yanıyoruz. Artık önlemler eksiksiz alınsın” başlıklı imza kampanyasını imzalamaya çağırdı.

Orman yangınları ve ağaçlandırma konusuyla ilgili Yanan ormanlarda ağaçlandırma önerileri yazısı ilginizi çekebilir.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.