Galata Wind

Rüzgâr ve güneşten yüzde 100 yenilenebilir enerji üreten Galata Wind, 2022 yılının ilk 9 ayında global enerji krizi ve makroekonomik belirsizliklere rağmen gelirlerini yüzde 161 artırarak 863 milyon TL’ye çıkardı.

Şirket yılın üçüncü çeyreğinde FAVÖK marjını %85’de korurken, net borç/FAVÖK oranını ise 0,03 olarak gerçekleştirdi. Galata Wind böylece, %161 artışla 863 milyon TL gelir ve %466 artış ile 705 milyon TL vergi öncesi kâr elde etti. Şirketin bilançosu ise yıl sonuna göre %42 artış sağladı.

Temiz enerji yatırımları devam ediyor

Halka arzdan itibaren Şirket, mevcut 269 MW’lık portföyünü yakın zamanda 500-550 MW’a çıkartmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Galata Wind’in Taşpınar Santrali’ndeki hibrit projenin üretim lisansında yardımcı kaynak alanı koordinat tadil talebi EPDK tarafından onaylandı. Ayrıca yıllık yaklaşık 800 GWh’lık elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip Galata Wind, yine Taşpınar Santrali’nde 67,2 MWm/60 MWe toplam kurulu gücünü 80,2 MWm/73 MWe’ye çıkarmak için onay aldı.

Böylelikle 14 türbin ile faaliyetlerini sürdüren Taşpınar RES’e iki yeni türbin eklemek mümkün olacak. Bunlara ek olarak Şirket, Muğla ili sınırlarında faaliyet gösterecek, kurulu gücü 9 MWm/6,8 MWe olan rüzgâr enerjisi santrali lisansını devralmıştır.

500.000.000 TL tutarı aşmayacak şekilde, nitelikli yatırımcılara veya tahsisli satış şeklinde yeşil borçlanma aracı olarak tahvil/finansman bonosu ihraç edilmesi amacıyla SPK’ya başvuruda bulunan Galata Wind, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarına devam edecek.

Galata Wind, planladığı kapasite artırımlarıyla, yıllık ortalama 150.000 MWh daha elektrik üreterek yaklaşık 80.000 ton CO2 ek karbon emisyon azaltımı yapılabilmesi, yatırımlarını desteklemek için 45 milyon ABD Doları finansman almak üzere EBRD ile kredi sözleşmesi imzaladı.

Burak Kuyan: “Yılda 400 bin ton emisyonu önlüyoruz”

Galata Wind CEO’su Burak Kuyan
Galata Wind CEO’su Burak Kuyan

Galata Wind CEO’su Burak Kuyan, şirketin üçüncü çeyrek performansı ve EBRD ile imzalanan kredi anlaşması hakkında şunları söyledi:

“Bu yıl Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin de imzacısı olarak küresel 10 ilkeyle ilgili taahhütte bulunduk. Sürdürülebilirlik yönetim yaklaşımını tüm iş süreçlerimize entegre etme ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkı sağlama vizyonuyla, yapacağımız yeni yatırımlarla yenilenebilir enerji kapasitemizi artırırken karbon emisyonlarının azalmasına halihazırda yaptığımız yıllık 400.000 ton karbondioksit katkıyı da artıracağız.

EBRD’den temin ettiğimiz finansman, orta ve uzun vadeli hedeflerimize ulaşmak bakımından önemli bir katkı sağlayacak. Giderek güçlenen küresel sürdürülebilirlik perspektifi sayesinde ekonomik büyümede daha fazla rol üstlenecek Galata Wind gibi temiz enerji şirketlerinin geleceğinin de daha parlak olacağını öngörüyoruz.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.