Bu kapsamda GE Enerji Bağlantıları Şebeke Çözümleri işkolu, TREDAŞ’ta teknolojik alt yapıyı güçlendirerek ve operasyon yönetimini tamamen merkezileştirerek enerji kesintilerini minimize eden operasyon merkezini hayata geçirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı bir törenle hizmete açılan Operasyon Merkezi, Türkiye’de Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS), Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi (SCADA), Dağıtım Yönetim Sistemleri (DMS) ve Kesinti Yönetim Sistemleri’nin (OMS) tamamını entegre biçimde sunan ilk referans proje oldu.
GE ile TREDAŞ arasındaki sözleşme Operasyon Merkezine ek olarak, altı yıl boyunca bakım ve destek sağlanmasını ve 32 dağıtım merkezinin yenilenmesini de kapsıyor.
72 MERKEZE UZAKTAN KONTROL
Uzaktan Kontrol ve İzleme Sistemi olarak isimlendirilen GE’nin TREDAŞ’ta kurduğu SCADA ile Dağıtım ve Arıza Yönetimi Sistemi; Çağrı Merkezi, Coğrafi Bilgi Sistemi ve sahadaki mobil uygulamaları Operasyon Merkezinde bir araya getirerek 732 adet merkezi uzaktan kontrol ederek enerjilendirebiliyor.
BEŞ DAKİKADA ARIZA TESPİTİ
Dağıtım trafoları uzaktan izlenip arıza oluştuğu anda tespit edilerek, iş gücü yönetim sisteminden otomatik iş emri oluşturuluyor. Bu işlem en fazla 5 dakika içerisinde tamamlanıyor. İzleme sistemi sayesinde birkaç aboneyi etkileyen küçük arızalar haricinde tüm arızalardan oluştuğu anda haberdar olunuyor ve hızla müdahale ediliyor.
GE TÜRKİYE’NİN SUNDUĞU STRATEJİK HEDEFLER
Tüketici enerji kesintilerinin azaltılması.
Gelişmiş optimizasyon ve analiz teknikleri uygulayarak teknik ve teknik olmayan kayıpların azaltılması.
Verilen enerji ile tüketici talebini karşılamak ve tüketicilere toptan elektrik taahhüdü ve elektrik temini ile ilgili sözleşme yükümlülüklerinin kontrolü amacıyla elektrik dağıtımının kontrol edilmesi.
Arıza halinde elektrik şebekesinin otomatik restorasyonu ile tedarik sürekliliğinin arttırılması,
Şebeke tesis ve varlıkların bakımı sırasında emniyetin iyileştirilmesi.
Yetkili kişiye talep üzerine şebeke durumu bilgilerinin elektronik olarak sağlanması.
Ekip işbirliği, bilgi bütünlüğü ve standartlaştırılmış veri işleme uygulaması yoluyla işgücü verimliliğinin ve kalitenin arttırılması.